Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO,VIDEO/ Autostrada Sebeș-Turda: Lotul 1 ar putea fi deschis, parțial, circulației cu ocazia Centenarului, în preajma zilei de 1 Decembrie 2018

Publicat

în

Autostrada Sebeș-Turda: Lotul 1 ar putea fi deschis, parțial, circulației cu ocazia Centenarului, în preajma zilei de 1 Decembrie 2018 • Coordonatorul proiectului și reprezentantul constructorului au confirmat că se discută această variantă la nivelul Ministerului Transporturilor.

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda, pe o lungime de 17 kilometri având ca plecare intrarea pe Autostrada Orăștie – Sibiu și până la Pârâul Iovului, ar putea fi deschis parțial circulației în preajma Zilei Naționale de 1 Decembrie 2018. Cel puțin aceasta este intenția oficialilor români, transmisă și în teritoriu reprezentaților CNAIR și constructorului, având în vedere Anul Centenar.

Intenția, confirmată oficial în premieră pentru ziarul Unirea, este una cât se poate de realizabilă, au dat asigurări atât coordonatorul de contract de pe lotul 1, Constantin Mazilu, cât și directorul adjunct al constructorului Impresa Pizzaroti, Eusebio Caretta.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Această intenție de a deschide circulației lotul 1, însă fără nodul rutier de la Sebeș, s-a discutat în ultima vreme în cadrul CNAIR și, din punctul nostru de vedere, ea se poate realiza. Intrarea pe autostradă s-ar face prin sensurile giratorii de la Sebeș iar intrarea în Alba Iulia ar avea lor prin intermediul celor două noduri rutiere prevăzute – Alba Iulia Sud și Alba Iulia Nord. S-ar evita astfel aglomerația de pe DN1, în special pe porțiunea cuprinsă între Lancrăm și sensul giratoriu de la interecția cu drumul spre Vințu”, a precizat coordonatorul de proiect, reprezentant al firmei de consultanță Egis, Constantin Mazilu.

Directorul adjunct al firmei constructoare Impresa Pizzaroti, Eusebio Caretta, a spus că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, având în vedere că la momentul actual procentul de realizare este de 47-48% și trebuie să se ajungă la un stadiu fizic de 70% până în decembrie. ”Ar fi necesar un procent de realizare de 70% ca să se poată circula pe lotul 1 în decembrie, de la Sebeș la Alba Iulia. Acest lucru este posibil pentru că noi, în prezent, ne aflăm la 48%. Cu o mobilizare bună din partea noastră și dacă și autoritățile române vor urgenta rezolvarea problemelor care țin de ei (expropriere, avize), este posibil”, a spus Caretta.

Se lucrează pe toate cele 3 secțiuni ale lotului (A, B și C), sunt atacate toate pasajele, podurile peste râul Mureș și peste râul Sebeș și inclusiv Nodul rutier de la Sebeș, obiectiv pentru care sunt prevăzute 18 luni perioadă de execuție. În momentul de față există o singură piedică pe traseul lotului 1, și anume la Oarda, unde lucrările la pasajul peste Valea Orzii au trebuit oprite din cauză că încă nu sunt definitivate procedurile privind exproprierea unui imobil și nu există o autorizație de demolare. Imobilul respectiv se află exact pe culoarul autostrăzii. Tot la Oarda, mai există alte două imobile ale căror proprietari sunt nemulțumiți de disconfortul produs de lucrări însă casele acestora nu se află pe traseu, ci în zona de protecție, respectiv la limita zonei de protecție. În legătură cu aceste situații, rezolvarea se află în curtea autorităților române.

În viitorul nod rutier de la Sebeș, constructorul a declarat că reprezentanții Muzeului Brukenthal lucrează foarte bine, iar cercetarea arheologică merge în paralel cu execuția lucrărilor.

La Lancrăm există un drum agricol, numit Calea Vacii, care va fi supratraversat. Pasajul (cu o deschidere) a fost proiectat și conceput pentru a se putea dezvolta acolo o zonă industrială, iar în prezent se lucrează la fundația supratraversării.

La supratraversarea drumului național, de la sensul giratoriu de la Lancrăm, s-a terminat de forat. Acolo există o singură deschidere, pentru că cerința obligatorie a beneficiarului, pe care constructorul o consideră foarte bună, este neadmiterea pilonilor de susținere a podurilor (supratraversărilor) în mijlocul autostrăzii.

La râul Sebeș există un pod cu patru deschideri (deschiderile se referă la numărul pilonilor de susținere a podurilor). Se lucrează la terasament, la umplutură, iar macaralele vor fi aduse săptămâna viitoare. Constructorul dă asigurări că va lucra intens în această zonă, însă fără a face abatere de la calitate sau proceduri.

La Valea Orzii (sau Valea Neagră), în cartierul Oarda din Alba Iulia, va fi realizat un pod cu trei deschideri peste vale, pe partea din stânga (direcția spre Oarda de Sus) și un pasaj rutier cu o deschidere pe partea dreaptă.

La viitorul pod peste Mureș, cu toate avizele obținute, s-a realizat o ”peninsulă” în râu pentru a se reuși forarea pilonilor. În prezent se mută din nou râul printre pilonii existenti, urmând să fie realizată o noua ”peninsulă”, în partea dinspre Limba, pentru a se fora ultimii doi piloni.

La nodul rutier Alba Iulia Sud se estimează că după 6 luni se poate trece la lucrări de structură, la sensul giratoriu, stadiul de execuție fiind foarte avansat. După podul rutier de la Limba urmează Alba Iulia Sud, unde se va putea ieși și intra pe autostradă, pe actuala centură a municipiului.

În cazul podului de peste râul Ampoi, toate grinzile sunt montate.

În zona balastierei Florea și a pasajului rutier peste drumul județean, mobilizarea este foarte bună. Aici vor fi construite pasaje rutiere cu o ”deschidere”.

Caretta a spus că probleme deosebite ar mai putea pune mutarea utilităților în zona nodului rutier Nord, zonă în care există două magistrale de apă, rețele de înaltă și medie tensiune, calea ferată peste care trebuie construit un pasaj. În prezent se realizeaza lucrări de relocare a celor două magistrale de apă (lucrare realizată în proporție de 25%), în zonă sunt două foreze și se excavează dealul de la Pârâul Iovului.

De asemenea, cel mai probabil începând cu luna mai va apărea necesitatea devierii temporare a traficului de pe DN1, ceea ce va atrage cel mai probabil o îngreunare a traficului și timpi mai mari de petrecut la volan.

Dacă lucrurile merg conform planului, constructorul dă asigurări că lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda va fi gata până la sfârșitul anului 2019. În prezent mobilizarea este caracterizată de reprezentanții Pizzaroti ca fiind una bună – 110 utilaje și 230 de oameni în șantier. ”Numărul muncitorilor și utilajelor va crește în perioada următoare, pe măsură ce se vor intensifica lucrările la nodul rutier Sebeș”, a afirmat Eusebio Caretta care a spus de asemenea că găsirea forței de muncă, în special a celei calificate, pune serioase probleme în România.

Lotul 1 are 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, la ieşire din Alba Iulia. Proiectul prevede două noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8 şi Alba Iulia Nord la km 16 plus legătura cu autostrada A1, cea mai complexă lucrare. De lucrări se ocupă Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Valoarea contractului este de 541.739.137, 21 de lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Lucrările au început în 2 decembrie 2014 şi aveau termen inţial de finalizare 2 octombrie 2016. Toate lucrările efectuate pe Autostrada Sebeș – Turda sunt monitorizate de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, astfel încât să fie respectate termenele asumate pentru punerea acestora în circulaţie.

Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa parțial judeţele Alba și Cluj, fiind împărţită în patru loturi.

Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul trei, care are 12,5 km, se întinde de la intrarea în Aiud până la Decea. Ultimul lot are 16,3 km şi se termină în Turda.

[nggallery id=5477]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Incendiu pe autostrada A1 Deva-Sibiu: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii

Publicat

în

FOTO| Incendiu pe autostrada A1 Deva-Sibiu: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de sâmbătă, 25 iunie, la un autoturism pe autostrada A1, Deva-Sibiu, pe raza localității Dobra.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pompierii Gărzii de Intervenție Dobra au intervenit în urmă cu puțin timp, pe autostrada A1, km 395, sens Deva-Sibiu, pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la un autoturism.

Evenimentul a fost anunțat printr-un apel la numărul unic de urgență 112, la fața locului ajungând un echipaj cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

La sosirea echipajului de intervenție, mașina era afectată în proporție de 80%, însă în scurt timp, pompierii au lichidat incendiul, fără a fi puși în pericol alți participanți la trafic.

Cele trei persoane care se aflau în autoturism în momentul declanșarii incendiului s-au autoevacuat și nu au necesitat îngrijiri medicale.

Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Festivalul Cetăţilor Dacice 2022: Marea bătălie între daci și romani, „Asediul cetății dacice de la Căpâlna”, deliciul spectatorilor

Publicat

în

LIVE VIDEO| Festivalul Cetăţilor Dacice 2022: Marea bătălie între daci și romani, „Asediul cetății dacice de la Căpâlna”, deliciul spectatorilor

În weekend-ul 24 – 26 iunie 2022, Săsciori și Căpâlna găzduiesc Festivalul Cetăţilor Dacice, cel mai vechi festival de reconstituire istorică antică din România.

Peste 100 de războinici daci şi romani vor reînvia atmosfera de acum 2000 de ani, invitând publicul într-o călătorie în timp.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Cetăţilor Dacice este şi în acest an o invitaţie inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol, oferind un program divers care cuprinde atât evenimente culturale, cât şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, ateliere antice, concerte în aer liber, întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba.

PROGRAM

Vineri, 24 iunie
 • 17.30 – Vernisaj expoziție – Cetatea dacica de la Câpălna în timpul războaielor daco-romane
  Muzeul Național al Unirii Alba lulia
Sâmbătă, 25 iunie
 • 09:00 – Concurs de istorie pentru copii „Puide dac”
  Participă: școli din localitățile Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu, Săsciori
  Căminul Cultural Săsciori
 • 10:00 – GRADUS LEGIONIS Bornele miliare ale Legiunii a XII l-a Gemina. ritualul miliar XXXIII, constituirea gărzilor dacice și romane de la Căpâlna: tururi ghidate la Cetatea dacica de la Capâlna:
  Participă: Legiunea a Xlll-a Gemina. Legiunea a V-a Macedonica. Legiunea a llll-a Flavia Felix și Legiunea a VII-a Claudia PF.
  Bază acces Cetatea Dacică Căpâlna
 • 11:00 – VIRTUTE ET LABORE. Parada și ceremonia oficială de deschidere, inaugurarea taberei antice, prezentarea trupelor de reconstituire istorică antică și atelierelor meșteșugărești.
  •prelucrare os
  •prelucrare lemn
  •monetărie
  •întreținere echipamente
  •jocuri romane
  •plante dacice
  •machete
  •signacula
  •tir cu arcul
  •mozaic
  •bucătărie antica
  •olărit
  •confecționat cămăși de zale
  •scriptoria
  •fierărie
  •metaloplastie
  •antrenamente soldați
  •antrenamente gladiatori
  Participă: Garda Apulum – Alba lulia. Terra Dacica Aeterna – Cluj-Napoca, Omnis Barbaria – Baia Mare. Historia Renascita – Pitești, Dacii Petrodavi- Piatra Neamț. Legiunea VII Claudia P F. – Dobrosloveni și Nimfele Dace – Zalău.
  Stadionul Sâsciori
 • 11:45- Cetatea dacică de la Căpâlna – perspective, modele de dezvoltare a produsului cultural-turistic ..Cetatea dacică de la Căpâlna”-prezentare publică
  Stadionul Săsciori
 • 19:00 – Dansuri antice – Nimfele Dace – Zalău și Venatrix – Cluj-Napoca
  Stadionul Săsciori
 • 19:15 – Lupte de gladiatori – Luduș Apulensis (Alba lulia) și Luduș Ursus (Cluj-Napoca)
  Stadionul Săsciori
 • 19:45 – Demonstrații de tehnică militară daco-romană
  Stadionul Săsciori
 • 20:15 – Asediul cetății dacice de la Căpâlna – Marea bătălie între daci și romani
  Stadionul Săsciori
 • 21:00- DRACO FESTIVAL
  •Lupii lui Calancea
  •atmosferă muzicală cu DJ.
  Stadionul Săsciori
 • 22:30 – Rugul lui Zamolxe și ritualul de incinerare a unei căpetenii dacice, dorințe către Nemesis
  Stadionul Săsciori
Duminică, 26 iunie
 • 10:00-Tabăra antică și ateliere meșteșugărești
  Stadionul Săsciori
 • 11.00 – Asediul final al cetății dacice de la Căpâlna
  Cetatea Dacică Căpâlna
 • 15:00 – DECATHLON DACIC
  Stadionul Săscion
  Arcul viteazului (tir cu arcul)
  Rapid și puternic (transport 25 kg de nisip)
  Sulițașul Cetății (aruncarea suliței la distanță)
  Cel mai iute de picior (ștafetă, alergare cu butucul) Brațul de fier (skandenberg)
  Să ne unim forțele (tras cu frânghia)
  Luptătorul dac (luptă pe butuci)Voinicul din Cetate (aruncarea bolovanului) îndemânare și curaj (cățăratul pe catarg) Cărăușii Cetății (transport apă)
 • 17:00 – DRACO FESTIVAL – spectacol folclonc susținut de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal Stadionul Săsciori


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Avertizare imediată COD GALBEN de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate

Publicat

în

Avertizare imediată COD GALBEN de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate

Meteorologii au emis o avertizare imediată de Cod galben în multe localități din zona de munte a județului Alba, sâmbătă, până la ora 19:30.

Avertizare este valabilă pentru localitățile Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Scărișoara, Bucium, Vadu Moților, Ciuruleasa, Poiana Vadului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se vor semnala averse ce vor depăși 25-30 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare