Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO,VIDEO/ Autostrada Sebeș-Turda: Lotul 1 ar putea fi deschis, parțial, circulației cu ocazia Centenarului, în preajma zilei de 1 Decembrie 2018

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autostrada Sebeș-Turda: Lotul 1 ar putea fi deschis, parțial, circulației cu ocazia Centenarului, în preajma zilei de 1 Decembrie 2018 • Coordonatorul proiectului și reprezentantul constructorului au confirmat că se discută această variantă la nivelul Ministerului Transporturilor.

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda, pe o lungime de 17 kilometri având ca plecare intrarea pe Autostrada Orăștie – Sibiu și până la Pârâul Iovului, ar putea fi deschis parțial circulației în preajma Zilei Naționale de 1 Decembrie 2018. Cel puțin aceasta este intenția oficialilor români, transmisă și în teritoriu reprezentaților CNAIR și constructorului, având în vedere Anul Centenar.

Intenția, confirmată oficial în premieră pentru ziarul Unirea, este una cât se poate de realizabilă, au dat asigurări atât coordonatorul de contract de pe lotul 1, Constantin Mazilu, cât și directorul adjunct al constructorului Impresa Pizzaroti, Eusebio Caretta.

”Această intenție de a deschide circulației lotul 1, însă fără nodul rutier de la Sebeș, s-a discutat în ultima vreme în cadrul CNAIR și, din punctul nostru de vedere, ea se poate realiza. Intrarea pe autostradă s-ar face prin sensurile giratorii de la Sebeș iar intrarea în Alba Iulia ar avea lor prin intermediul celor două noduri rutiere prevăzute – Alba Iulia Sud și Alba Iulia Nord. S-ar evita astfel aglomerația de pe DN1, în special pe porțiunea cuprinsă între Lancrăm și sensul giratoriu de la interecția cu drumul spre Vințu”, a precizat coordonatorul de proiect, reprezentant al firmei de consultanță Egis, Constantin Mazilu.

Directorul adjunct al firmei constructoare Impresa Pizzaroti, Eusebio Caretta, a spus că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, având în vedere că la momentul actual procentul de realizare este de 47-48% și trebuie să se ajungă la un stadiu fizic de 70% până în decembrie. ”Ar fi necesar un procent de realizare de 70% ca să se poată circula pe lotul 1 în decembrie, de la Sebeș la Alba Iulia. Acest lucru este posibil pentru că noi, în prezent, ne aflăm la 48%. Cu o mobilizare bună din partea noastră și dacă și autoritățile române vor urgenta rezolvarea problemelor care țin de ei (expropriere, avize), este posibil”, a spus Caretta.

Se lucrează pe toate cele 3 secțiuni ale lotului (A, B și C), sunt atacate toate pasajele, podurile peste râul Mureș și peste râul Sebeș și inclusiv Nodul rutier de la Sebeș, obiectiv pentru care sunt prevăzute 18 luni perioadă de execuție. În momentul de față există o singură piedică pe traseul lotului 1, și anume la Oarda, unde lucrările la pasajul peste Valea Orzii au trebuit oprite din cauză că încă nu sunt definitivate procedurile privind exproprierea unui imobil și nu există o autorizație de demolare. Imobilul respectiv se află exact pe culoarul autostrăzii. Tot la Oarda, mai există alte două imobile ale căror proprietari sunt nemulțumiți de disconfortul produs de lucrări însă casele acestora nu se află pe traseu, ci în zona de protecție, respectiv la limita zonei de protecție. În legătură cu aceste situații, rezolvarea se află în curtea autorităților române.

În viitorul nod rutier de la Sebeș, constructorul a declarat că reprezentanții Muzeului Brukenthal lucrează foarte bine, iar cercetarea arheologică merge în paralel cu execuția lucrărilor.

YouTube video

La Lancrăm există un drum agricol, numit Calea Vacii, care va fi supratraversat. Pasajul (cu o deschidere) a fost proiectat și conceput pentru a se putea dezvolta acolo o zonă industrială, iar în prezent se lucrează la fundația supratraversării.

YouTube video

La supratraversarea drumului național, de la sensul giratoriu de la Lancrăm, s-a terminat de forat. Acolo există o singură deschidere, pentru că cerința obligatorie a beneficiarului, pe care constructorul o consideră foarte bună, este neadmiterea pilonilor de susținere a podurilor (supratraversărilor) în mijlocul autostrăzii.

YouTube video

La râul Sebeș există un pod cu patru deschideri (deschiderile se referă la numărul pilonilor de susținere a podurilor). Se lucrează la terasament, la umplutură, iar macaralele vor fi aduse săptămâna viitoare. Constructorul dă asigurări că va lucra intens în această zonă, însă fără a face abatere de la calitate sau proceduri.

YouTube video

La Valea Orzii (sau Valea Neagră), în cartierul Oarda din Alba Iulia, va fi realizat un pod cu trei deschideri peste vale, pe partea din stânga (direcția spre Oarda de Sus) și un pasaj rutier cu o deschidere pe partea dreaptă.

YouTube video

La viitorul pod peste Mureș, cu toate avizele obținute, s-a realizat o ”peninsulă” în râu pentru a se reuși forarea pilonilor. În prezent se mută din nou râul printre pilonii existenti, urmând să fie realizată o noua ”peninsulă”, în partea dinspre Limba, pentru a se fora ultimii doi piloni.

La nodul rutier Alba Iulia Sud se estimează că după 6 luni se poate trece la lucrări de structură, la sensul giratoriu, stadiul de execuție fiind foarte avansat. După podul rutier de la Limba urmează Alba Iulia Sud, unde se va putea ieși și intra pe autostradă, pe actuala centură a municipiului.

YouTube video

În cazul podului de peste râul Ampoi, toate grinzile sunt montate.

YouTube video

În zona balastierei Florea și a pasajului rutier peste drumul județean, mobilizarea este foarte bună. Aici vor fi construite pasaje rutiere cu o ”deschidere”.

YouTube video

Caretta a spus că probleme deosebite ar mai putea pune mutarea utilităților în zona nodului rutier Nord, zonă în care există două magistrale de apă, rețele de înaltă și medie tensiune, calea ferată peste care trebuie construit un pasaj. În prezent se realizeaza lucrări de relocare a celor două magistrale de apă (lucrare realizată în proporție de 25%), în zonă sunt două foreze și se excavează dealul de la Pârâul Iovului.

YouTube video

De asemenea, cel mai probabil începând cu luna mai va apărea necesitatea devierii temporare a traficului de pe DN1, ceea ce va atrage cel mai probabil o îngreunare a traficului și timpi mai mari de petrecut la volan.

YouTube video

Dacă lucrurile merg conform planului, constructorul dă asigurări că lotul 1 al Autostrăzii Sebeș – Turda va fi gata până la sfârșitul anului 2019. În prezent mobilizarea este caracterizată de reprezentanții Pizzaroti ca fiind una bună – 110 utilaje și 230 de oameni în șantier. ”Numărul muncitorilor și utilajelor va crește în perioada următoare, pe măsură ce se vor intensifica lucrările la nodul rutier Sebeș”, a afirmat Eusebio Caretta care a spus de asemenea că găsirea forței de muncă, în special a celei calificate, pune serioase probleme în România.

Lotul 1 are 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, la ieşire din Alba Iulia. Proiectul prevede două noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8 şi Alba Iulia Nord la km 16 plus legătura cu autostrada A1, cea mai complexă lucrare. De lucrări se ocupă Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Valoarea contractului este de 541.739.137, 21 de lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Lucrările au început în 2 decembrie 2014 şi aveau termen inţial de finalizare 2 octombrie 2016. Toate lucrările efectuate pe Autostrada Sebeș – Turda sunt monitorizate de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, astfel încât să fie respectate termenele asumate pentru punerea acestora în circulaţie.

Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa parțial judeţele Alba și Cluj, fiind împărţită în patru loturi.

Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul trei, care are 12,5 km, se întinde de la intrarea în Aiud până la Decea. Ultimul lot are 16,3 km şi se termină în Turda.

[nggallery id=5477]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea