Mihnea Costachi şi George Ileana, locurile 4 cu echipa României, în proba de şah rapid, la Europenele de juniori

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Şahiştii albaiulieni Mihnea Costachi şi George Ileana au reuşit clasări pe locul al 4-lea cu echipa României, la categorii diferite de vârstă, în proba de şah rapid, din cadrul Campionatelor Europene de la Novi Sad (Serbia).George Ileana - 2014

Campionatele Europene de sah rapid, blitz si rezolvari de probleme pentru juniori de la Novi Sad au continuat luni si marti cu proba pe echipe, la 3 categorii de varsta: juniori sub 18 ani, juniori sub 14 ani si copii sub 10 ani. Conform regulamentului echipele au fost mixte, fiind formate din 4 juniori, dintre care minim o junioara. O clauza speciala si oarecum ciudata a regulamentului acestei competitii este aceea care permite ca intr-o echipa sa participe jucatori din 2 tari! De aceasta clauza a profitat Rusia, care a “importat” cate un jucator strain in echipele de juniori sub 14 si sub 18 ani, aportul acestora fiind decisiv in clasarea Rusiei pe podium in cele 2 sectiuni.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Sectiunea juniorilor sub 18 ani, la care au participat 9 echipe, a fost dominata de Ungaria care a obtinut 14 puncte (6 meciuri castigate si 2 meciuri egale), urmata de Slovenia si Rusia (cu un macedonian la masa 1) cu cate 10 puncte. Echipa Romaniei, formata din Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia), Andrei Dolana, Robert Nastase si Andreea Nastase (toti de la Clubul Central de Sah Bucuresti) s-a clasat pe locul 4 cu 8 puncte (3 meciuri castigate, 2 meciuri egale si 3 meciuri pierdute). La masa 1 juniorul albaiulian Mihnea Costachi a castigat 4 partide, dar a si pierdut 4, fara sa faca nicio remiza, la fel ca in proba individuala. De remarcat ca in acelasi stil de totul sau nimic au jucat toti componentii echipei, in total din cele 32 de partide jucate, juniorii nostri castigand 16 partide si pierzand 16!

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Tot pe locul 4, dar din 11 echipe participante, s-a clasat si echipa Romaniei de juniori sub 14 ani. La aceasta sectiune s-a impus Serbia cu 12 puncte (+5 =2 -0), urmata de Rusia (cu un ucrainian la masa 1) cu 11 puncte (+5 =1 -1) si Belarus cu 10 puncte (+4 =2 -1). Echipa Romaniei formata din George Stoleriu (Politehnica Iasi), George Ileana (CSU Alba Iulia), Ema Obada (Politehnica Iasi) si Alessia Ciolacu (Clubul Central de Sah Bucuresti) a obtinut 8 puncte (+3 =2 -2). George Ileana a realizat un scor foarte bun, 5,5 puncte din 7 partide, la masa 2, la fel ca si George Stoleriu la masa 1, insa merita felicitari si fetitele de la mesele 3 si 4, Ema Obada si Alessia Ciolacu, care desi in varsta de doar 10, respectiv 11 ani, au jucat cu multa ambitie, contribuind la rezultatul bun al echipei.

De mentionat performanta echipei Romaniei la categoria copii sub 10 ani, care a obtinut medalia de bronz, fiind devansata doar de Polonia si Belarus. Echipa a fost formata din Luca Metehau, Radu-Fabian Dobre, Ioana Otetea si Maria Fileru, toti legitimati la Clubul Central de Sah Bucuresti. Campionatele Europene de la Novi Sad se incheie cu probele de rezolvari de probleme (marti dupa-amiaza) si blitz (miercuri dimineata).

Dan HENEGAR

Must de Jidvei