Miercuri, discuții AJF Alba cu reprezentanții echipelor pe tema reluării Ligii a 4-a | ”Ne dorim să încheiem campionatul pe teren, dar să nu se înjumătățească punctele”, afirmă Gabriel Cotoară, antrenorul liderului CS Ocna Mureș

După înghețarea eșalonului terț, o altă decizie importantă abordată de FRF în cursul săptămânii precedente este aceea de disputare a barajelor pentru promovarea în Liga a 3-a într-o formă modificată, un turneu în trei, pe teren neutru, la începutul lunii august.

În acest context, pentru a se lămuri aspecte de modul cum se va relua și în ce formă campionatul Ligii a 4-a, Asociația Județeană de Fotbal Alba a programat miercuri după-amiază o ședință în sistem videoconferință cu reprezentanții cluburilor ce activează în cel de-al 4-lea eșalon.

ELIT

Liga a 4-a Alba s-a întrerupt în prima parte a lunii martie, după derularea celei de-a doua etapă din partea secundă a stagiunii. În mod normal, ar mai fi de disputat 13 runde, lucru imposibil în condițiile în care abia după 15 iunie ar fi preconizată o reluare a pregătirilor. În momentul când s-a spus “stop joc”, pe primele 4 poziții ale ierarhiei se situau CS Ocna Mureș – cu 44 de puncte, ce are un avans de 5 puncte raportat la CS Universitatea Alba Iulia, principala contracandidată la șefie. Voința Stremț, ocupanta ultimei trepte a podiumului, este la 12 “lungimi” în spate, fiind urmată, la un punct, de Performanța Ighiu, ce are însă un meci mai puțin disputat.

*Play-off, singura soluție

AJF Alba încearcă să identifice un scenariu competițional pentru ca reprezentanta județului Alba la baraj să fie decisă pe teren și să nu se apeleze la înghețarea sau chiar anularea întrecerii fotbalistice. Și practic, în eventualitatea în care se va putea juca fotbal, la acest nivel, în cursul lunilor viitoare, mai mult ca sigur că modalitatea abordată va fi accea a unui sistem play-off, care să angreneze 6-8 echipe.

Mihail David - 2020

Recent, la Ocna Mureș s-a identificat un focar de COVID-19, iar acest aspect îl pune pe gânduri pe Gabriel Cotoară, antrenorul liderului Ligii a 4-a. “Lucrurile nu sunt deloc roz din acest punct de vedere. Noi, la acest nivel, nu avem organizarea și managementul cluburilor de pe a treia scenă și nu știm cum putem să respectăm măsurile de protejare în privința jucătorilor și staff-ului. Dacă nu se începe fotbalul în Liga a 3-a, este greu de crezut că se poate juca la nivelele inferioare”, a precizat Gabriel Cotoară.

CS Ocna Mureș este avantajată în acest moment de poziția din clasament și avantajul liniștitor însă se așteaptă o decizie clară dinspre AJF Alba în privința reluării sezonului. “Ne dorim să încheiem sezonul pe teren, dacă este posibil acest lucru. Vrem să jucăm acel play-off, dar să nu se înjumătățească punctele pe care noi le-am câștigat pe teren. Nu ar fi normal, în ceea ce ne privește. Pe de altă parte, trebuie găsită o formulă convenabilă întrucât nu se poate juca din 3 în 3 zile în luna iulie. Atât de multe meciuri, într-un interval scurt de timp ar insemna să ajungi epuizat la barajul de promovare. Din păcate, pentru noi, lipsa spectatorilor, ce au fost al 12-lea jucător al nostru în acest sezon, va fi un mare dezavantaj”, a încheiat antrenorul în vârstă de 34 de ani.

*”Un baraj în trei este mult mai dificil”

“Principalul” primei clasate consideră că noua modalitate de disputare a jocurilor de baraj aduce după sine o dificultate sporită din mai multe puncte de vedere. “Practic ai de eliminat două campioane, este o misiune mult mai dificilă. Se joacă pe teren neutru, lucru care înseamnă și alte aspecte: deplasare, cazare, cheltuieli suplimentare, măsuri sporite de protecție pentru jucători. În plus, să nu uităm de faptul că suntem la nivel de amatori, cu fotbaliști ce lucrează, cărora le va fi greu să se învoiască câteva zile de la locurile de muncă, o să apară complicații. Nu știm cum vom putea relua pregătirea, care va fi forma acceptată pentru a ne putea antrena pe teren”, a mai spus Gabriel Cotoară. CS Ocna Mureș este singura echipă din Liga a 4-a ce nu a cunoscut gustul înfrângerii în actualul campionat, având 14 victorii și numai două rezultate de egalitate.

Dan HENEGAR

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...