Rămâi conectat

Societate

Mesageri ai artei tradiţionale din ţinuturile Albei la Târgul Internaţional de Carte „Lumea Cărţii” Praga

Publicat

în

    Pentru prima dată invitată de onoare la cea mai amplă manifestare editorială din Cehia, a XVIII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte „Lumea Cărţii” – Praga, ce s-a desfăşurat   în perioada  17-20 mai,  România a fost reprezentată de peste 80 de personalităţi literare şi culturale.  În mai mult de 50 de ore de evenimente româneşti, vizitatorii târgului au  participat la întâlniri cu scriitori, au vizionat filme şi piese de teatru româneşti, au putut „vizita” oameni şi locuri din România prin intermediul fotografiei, au experimentat meşteşuguri sau au încercat paşii jocurilor populare româneşti, pe melodii de haţegană, jiană, învârtită sau ţarină. Soliştii Dorina Nariţa, Maria Filimon şi Nicolae Tuhuţ, împreună cu o parte din orchestră – Ştefan Petriman, Liviu Cernat, Ovidiu Stănilă, Ilie Secheli, Ilie Nariţa şi Petru Adam – alături de tinerii dansatori ai Ansamblului folcloric al judeţului Alba din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” au atras admiraţia sutelor de privitori la spectacolele pe care le-au susţinut în cele patru zile pline ale Târgului. Cu acelaşi profesionalism s-au prezentat şi meşterii populari care, împreună cu folclorul, au reprezentat  România în cadrul programului  „Arte şi tradiţii meşteşugăreşti -Trademark Romania”, într-o desfăşurare vie de imagini decupate din viaţa satului tradiţional, la intrarea în Palatul Expoziţional. Pe toată durata târgului, vizitatorii  au putut să descopere măiestria artei populare prezentată de cei mai iscusiţi meşteri din zona etnografică Alba, nu doar prin exerciţiile  demonstrative ale acestora, ci şi printr-un foarte bogat set de materiale de promovare a patrimoniului cultural imaterial, care au fost realizate de Compartimentul Cultură, educaţie şi relaţii interinstituţionale din Consiliul Judeţean Alba. Demonstraţiilor de olărit, ţesut, încrustarea lemnului sau pictura icoanelor pe sticlă, executate zilnic de meşteri, li s-au alăturat încercările unor vizitatori dornici să experimenteze  singuri arta olăritului sau ţesătoria, în stil românesc.
În susţinerea modului exemplar în care mesagerii artei  tradiţionale de pe meleagurile Albei au reprezentat sufletul satului românesc la acest eveniment cultural, rămân şi aprecierile vizitatorilor – cehi, slovaci, englezi, turci, moldoveni –  consemnate în Jurnalul de impresii : „Frumos ! Cu multă simpatie pentru România” (J. F., Cehia) „Suntem recunoscători pentru prezentarea tradiţiilor româneşti . Totul e nemaipomenit de frumos” (B.B., Slovacia), „Minunat ! Mulţumesc „(indescifrabil, Anglia) „Mulţumim pentru tot. A fost formidabil !” (G. T., Turcia), „O idee minunată, foarte interesant. Vă mulţumesc pentru cunoştinţa cu cultura românească” (F.P., Cehia), „Cinste meşteşugarilor din Alba, oameni nobili care duc mai departe tradiţia strămoşească” (Ioan Matei, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Republica Moldova). Acestor aprecieri se alătură şi scrisoarea de mulţumire pe care Institutul Cultural Român din Praga a adresat-o preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, în care aprecierile pentru tot ce s-a petrecut la Praga se îndreaptă, în fapt, spre cei care au trudit la acest proiect, meşteri cunoscuţi din judeţul Alba, unii dintre ei instructori ai claselor de meşteşuguri de la Şcoala de arte şi meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba: expert ceramist Lucia Bratu (ceramică populară Săsciori) , Elena Burja (ţesut-cusut tradiţional Biia), Ileana Măhăra (ţesut-cusut tradiţional Bucerdea Vinoasă, Ioan Cernat (crestături în lemn Şugag), Eugenia Croitoru (cusături, ţesături şi cojocărit Feneş), Emilia Simina (împletituri din fibre vegetale şi cânepă Abrud) şi, nu în ultimul rând, Nicolae Muntean (icoane pe sticlă) reprezentat printr-o prestaţie remarcabilă de Dori Susan (Galeria  „Isabelle” Sebeş) precum şi membrilor Ansamblului folcloric al judeţului Alba. Felicitări tuturor acestor oameni minunaţi şi instituţiilor care au făcut posibilă participarea lor la Praga: Consiliul Judeţean Alba, partenerul principal al proiectului, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba.
Pentru toată această experienţă se  cuvin mulţumiri şi organizatorilor principali ai programului românesc: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, Institutul Cultural Român de la Praga iar ca parteneri din România: Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul de cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, Primăria oraşului Ploieşti, şi Clubul Ilustratorilor.
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă

Zeci de oameni care au venit la Noaptea Muzeelor să viziteze Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, au fost nemulțumiți de faptul că vizitarea a fost întreruptă pe parcursul unui concert desfășurat în exterior.

Oamenii spun că după ce au stat mai multe ore la coadă, li s-a transmis că vizitarea bibliotecii se va întrerupe în timpul concertului orchestrei de cameră „Harmony of Sounds”. Deși aceștia le-au spus organizatorilor că acest lucru nu este trecut în programul evenimentului, li s-ar fi răspuns că deși nu scrie pe site că se întrerupe, acest lucru se subînțelege.

Grupul care a fost mai vocal a fost lăsat să intre, însă nu se știe ce se va întâmpla cu restul, destul de mulți, rămași afară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biblioteca ar trebui să fie deschisă pentru vizitare timp de 5 ore, de la 18.00 la 23.00.

UPDATE: „Inițial, da, ne gândeam să facem pauză, că oamenii să fie atenți la concert, însă în 5 minute s-a schimbat totul, ne-au atras atenția oamenii și am zis că au dreptate”, a transmis Cristian Mladin, șef birou al Bibliotecii Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare