Medicii de familie cer bani din rectificarea bugetară
Medicii de familie solicită fonduri din rectificarea bugetară ca act reparator pentru asistenţa medicală primară şi pentru beneficiarii serviciilor furnizate de cabinetele de medicină de familie, adică peste 80% dintre pacienţi, potrivit unui comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a făcut o solicitare oficială în acest sens şi a transmis-o autorităţilor.
În memoriul transmis în luna mai Guvernului și Ministerului Sănătății se precizează că este recunoscută subfinanțarea asistenței medicale primare încă din 2014. „Această subfinanțare s-a accentuat și mai mult după aplicarea noi legi a salarizării unitare”, potrivit documentului.
„Procentul alocat asistenței primare în România a scăzut de la 8,4% la 5,8%, în condițiile în care în restul statelor europene se alocă asistenței medicale primare în medie 13% din fondurile ce revin sănătății. În prezent, procentul impus asistenței medicale primare este în mod cert unul de ruinare, care va duce la închiderea multor cabinete de medicină de familie și la desființarea asistenței medicale primare în România”, avertizează SNMF.
SNMF a analizat problemele de funcționare ale cabinetelor de medicina familiei determinate de subfinanțare încă din luna mai şi a transmis Guvernului şi Ministrului Sănătăţii memoriul prin care semnala nedreptatea creată prin discriminarea personalului medical din sectorul sanitar prin aplicarea noii legi a salarizării. Întrebările transmise autorităţilor prin intermediul memoriului au rămas fără răspuns până acum.
În contextul actual, când se vorbeşte despre o rectificare bugetară şi în condiţiile în care administraţia fiscală a raportat o creştere a nivelului de colectare a contribuţiilor pentru sănătate (130,3% indice nominal), SNMF solicită ferm Guvernului să aloce fonduri suplimentare reţelei de medicina familiei.
O eventuală menținere la același nivel al finanțării asistenței medicale primare va accentua grava discriminare creată de modul diferit de finanțare ale celor două ramuri medicale (publică și privată) și va aduce un grav prejudiciu întregii activități desfăşurate de medicul de familie, atât în privinţa relaţiilor contractuale cu personalul angajat cât și a serviciilor medicale acordate pacienților, potrivit SNMF.
Sursa: dcnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii
Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii Legea asigurărilor RCA nr. 132/2017 prevede că asigurații trebuie să înștiințeze asigurătorul RCA, în termen de 5 zile, în situația în care „informațiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”. Citește și: ASIGURAREA de SĂNĂTATE 2024 […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999