Rămâi conectat

Actualitate

Medicii de familie cer bani din rectificarea bugetară

Mondoc Adriana

Publicat

în

Medicii de familie solicită fonduri din rectificarea bugetară ca act reparator pentru asistenţa medicală primară şi pentru beneficiarii serviciilor furnizate de cabinetele de medicină de familie, adică peste 80% dintre pacienţi, potrivit unui comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a făcut o solicitare oficială în acest sens şi a transmis-o autorităţilor.

În memoriul transmis în luna mai Guvernului și Ministerului Sănătății se precizează că este recunoscută subfinanțarea asistenței medicale primare încă din 2014. „Această subfinanțare s-a accentuat și mai mult după aplicarea noi legi a salarizării unitare”, potrivit documentului.

„Procentul alocat asistenței primare în România a scăzut de la 8,4% la 5,8%, în condițiile în care în restul statelor europene se alocă asistenței medicale primare în medie 13% din fondurile ce revin sănătății. În prezent, procentul impus asistenței medicale primare este în mod cert unul de ruinare, care va duce la închiderea multor cabinete de medicină de familie și la desființarea asistenței medicale primare în România”, avertizează SNMF.

SNMF a analizat problemele de funcționare ale cabinetelor de medicina familiei determinate de subfinanțare încă din luna mai şi a transmis Guvernului şi Ministrului Sănătăţii memoriul prin care semnala nedreptatea creată prin discriminarea personalului medical din sectorul sanitar prin aplicarea noii legi a salarizării. Întrebările transmise autorităţilor prin intermediul memoriului au rămas fără răspuns până acum.

În contextul actual, când se vorbeşte despre o rectificare bugetară şi în condiţiile în care administraţia fiscală a raportat o creştere a nivelului de colectare a contribuţiilor pentru sănătate (130,3% indice nominal), SNMF solicită ferm Guvernului să aloce fonduri suplimentare reţelei de medicina familiei.

O eventuală menținere la același nivel al finanțării asistenței medicale primare va accentua grava discriminare creată de modul diferit de finanțare ale celor două ramuri medicale (publică și privată) și va aduce un grav prejudiciu întregii activități desfăşurate de medicul de familie, atât în privinţa relaţiilor contractuale cu personalul angajat cât și a serviciilor medicale acordate pacienților, potrivit SNMF.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea