Rămâi conectat

Ştirea zilei

Medicii de familie au acţionat în justiţie şi încearcă să se alieze cu pacienţii!

Publicat

în

După cum v-am promis, revenim astăzi asupra protestului medicilor de familie din judeţul Alba, împotriva noilor prevederi legale prin care li se reglementează activitatea. Redăm mai jos câteva puncte din declaraţia publică făcută de structurile organizate ale acestei categorii profesionale, respectiv Societatea Naţională a Medicilor de Familie, Federaţia Naţională a Patronatelor de Medicina Familiei şi Comisia de medicina familiei din cadrul Colegiului Medicilor: l contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări sistemul, afectează drepturile pacienţilor şi subjugă birocratic medicii de familie, iar proiectul privind normele de aplicare  ale contractului respectiv distruge orice speranţă de supravieţuire a cabinetelor; lactele normative privind informatizarea aruncă povara finanţării Programului de informatizare asupra medicilor care, pe lângă falimentarea evidentă, vor fi deprofesionalizaţi, fiind obligaţi să presteze alte servicii (precum cel de editare a cardurilor) care nu au nicio legătură cu profesiunea de medic şi cu pregătirea lor profesională; limpunerea muncii forţate prin instituirea obligativităţii permanenţei, fără asigurarea unei finanţări decente (sediu, utilităţi, plata personalului angajat,  pază, truse de materiale sanitare, plata la timp a gărzilor etc.); limpunerea folosirii de către medicii de familie a ambulanţelor (cu sau fără şofer!); lameninţarea de penalizare cu 10% din valoarea contractului de asistenţă primară a celor ce refuză semnarea celui de-al doilea contract, cel pentru serviciile de permanenţă.
Structurile menţionate anterior, care au emis acest document, mai precizează că au decis să ia mai multe măsuri pentru ca doleanţele lor să primească răspuns şi să fie rezolvate.

Astfel, deja s-a acţionat în instanţă împotriva tuturor actelor normative pe care medicii de familie le consideră a încălca legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor, urmând a fi sesizate şi forurile europene competente, cu privire la încălcările directivelor UE.
Un  alt demers important este o sesizare a organelor abilitate să verifice modul în care MS şi CNAS au gestionat banii contribuabililor, precum şi o solicitare de intervenţie din partea primului ministru. De asemenea, la nivelul fiecărui judeţ s-au elaborat comunicate-apel către pacienţi. În comunicatul elaborat în judeţul Alba se arată: „Hotărârile Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate fac ca de la data de 1 aprilie să fim puşi în situaţia de a nu mai putea face un nou contract cu casele de asigurări, deoarece acest contract ne-ar pune în situaţia de a nu vă mai putea acorda îngrijirile fireşti, pe care noi le considerăm necesare pentru sănătatea dumneavoastră. Totodată, un asemenea contract ar duce la închiderea rapidă a cabinetelor, datorită cheltuielilor şi datoriilor neacoperite. „După părerea mea, un fapt mai grav decât demersurile de mai sus este îndemnul făcut către medicii de familie de a solicita în număr cât mai mare obţinerea certificatelor de conformitate, pentru „facilitarea emigrării masive a acestora către ţările în care respectul faţă de profesiunea medicală este normal”.
În contradictoriu cu cele de mai sus, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, noul director al DSP Alba, dr. Horea Timiş, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte rezolvarea pe cale amiabilă a neînţelegerilor dintre medicii de familie, pe de-o parte, şi MS şi CNAS, pe de altă parte. Dânsul nu a dorit să facă precizări cu privire la modul în care se vor rezolva problemele, dar a apreciat că exodul halatelor albe nu reprezintă un pericol atât de mare cum ne imaginăm noi. Drept dovadă în acest sens, dânsul a adus date concrete în ceea ce priveşte structura actuală a acestei categorii profesionale: doar 20% dintre medicii angajaţi în sistem au peste 50 de ani! Aşadar, se pare că tinerii nu sunt chiar atât de dornici să părăsească ţara. Pe de altă parte, dânsul a adus în discuţie facilităţile de care beneficiază medicii de familie, mai ales cei din mediul rural. Una dintre ele (dacă există interes şi abilitate) este cea pusă la dispoziţie prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), Măsura 312, în cadrul căruia, printre activităţile eligibile de a primi FINANŢARE NERAMBURSABILĂ (!!!) se numără investiţiile în construirea, modernizarea şi extinderea de cabinete medicale, dotarea cu echipamente şi utilaje (ecograf, electrocardiograf, aparate stomatologice, instalaţii de sterilizare a instrumentarului, mijloace de transport etc.), dotarea cu mobilier, precum şi ECHIPAMENTE INFORMATICE, INCLUSIV SOFT SPECIALIZAT! No comment.
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare