Rămâi conectat

Ştirea zilei

MEDEA, un spectacol cu care s-ar mândri orice festival mare din Europa!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

  Cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Teatru Internaţional „Poveşti”, care debutează miercuri, 5 octombrie, la Alba Iulia, găzduieşte şi trei spectacole ale unor trupe de dans şi teatru din străinătate, spectacole demne de orice festival important din Europa. MEDEA, în regia Dianei Dobreva, este de fapt o coproducţie Franţa – Bulgaria a Companiei Balkanstage – Arkadia care a obţinut premiul „Coup de Coeur” pentru cel mai bun spectacol al festivalului Avignon Off, selecţia fiind făcută între 1.200 de spectacole din toată lumea. Spectacolul de joacă sâmbătă, 8 octombrie 2011, de la ora 20.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Până atunci, mai precis vineri, 7 octombrie, de la ora 19.30, tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, albaiulienii sunt chemaţi să asiste, timp de aproximativ o oră, la un spectacol-dans al Companiei Motionhouse din Marea Britanie, pe care organizatorii îl caracterizează drept fabulos. „Jucat pe o scenă imensă, curbată (gândiţi-vă la o jumătate de ţeavă), care dispare spre cer, în sus, Scattered utilizează tehnologia proiecţiei video pentru a crea o lume în care cei şapte dansatori se mişcă pe şi prin imagine”, se spune în descrierea făcută spectacolului în caietul-program al Festivalului de Teatru „Poveşti”. Tot joi, dar de la 18.00, Compania belgiană Rirolarmes pune în scenă, la Sala Teatrului de Păpuşi „Prichindel”, un spectacol non-verbal adresat copiilor, tinerilor şi adulţilor.
Şi în acest an, ca şi la ediţiie precedente, Festivalul de Teatru este conceput pe aceeaşi structură: în prima parte a zilei va fi teatru pentru copii, iar seara vor avea loc spectacole pentru tineri şi adulţi. Au fost pregătite trei locaţii pentru desfăşurarea spectacolelor – Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Studenţilor, biletele putând fi procurate doar de la primele două locaţii. În total este vorba de 31 de spectacole, producţii din România (Bucureşti, Târgu-Mureş, Galaţi, Arad, Sibiu, Cluj), cât şi din străinătate (Bulgaria, Belgia, Marea Britanie). Printre numele mari care vor veni la festival se numără Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Vlad Zamfirescu, Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu. Ca în fiecare an, Teatrul Act din Bucureşti are un loc special rezervat în programul festivalului, cu spectacolele XXL (Fat Pig) şi Absolut!. Programul conţine, de asemenea, ateliere de scriere dramatică, scenografie, regie, actorie, sculptură, coordonate de nume importante în arta teatrală românească. În schimb, la pavilionul ce aparţine Consiliului Judeţean Alba şi care cel mai probabil va fi amplasat în Şanţurile de Sud ale Cetăţii, vor avea loc evenimente adresate deopotrivă publicului şi actorilor prezenţi în festival – cafe-concert, karaoke, stand-up comedy, spectacolul formaţiei Vama.
lSchimbare de ultim moment – „Artă”, înlocuit de „Nişte fete”
În cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de începerea Festivalului de Teatru „Poveşti”, directorul festivalului, Ioana Bogăţan, a anunţat ieri o schimbare care a intervenit în ultimul moment în program. Este vorba despre înlocuirea piesei „Artă” în regia lui Cristi Juncu cu spectacolul „Nişte fete”, al aceluiaşi regizor. Ziua, locul şi ora desfăşurării rămân aceleaşi – joi, 6 octombrie, Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19.30. „Şi actorii sunt oameni şi se pot întâmpla lucruri neprevăzute. Actorul principal din piesa Artă s-a îmbolnăvit şi astfel am fost nevoiţi să aducem altă piesă, de aceeaşi calitate. Astfel, în Nişte fete avem plăcuta surpriză să îi avem aici pe Catrinel Dumitrescu şi Vlad Zamfirescu”, a spus Ioana Bogăţan.
„Cât timp voi fi preşedinte al Consiliului Judeţean Alba evenimentele culturale vor continua şi vor creşte. Obiectivul meu nu este Alba Iulia Capitală Culturală Europeană, obiectivul meu e ca judeţul Alba să aibă o viaţă culturală permanentă. Pe viitor ne străduim să creştem Festivalul de Teatru de la Alba Iulia şi din punct de vedere tehnic, al spaţiilor de desfăşurare a spectacolelor”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, instituţia care susţine financiar acest eveniment de şase ani încoace. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei Alba Iulia, având ca parteneri Asociaţia Cultur’ART, Universitatea de Arte Târgu-Mureş, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Studenţilor iar sponsori sunt Florăria Sun Flower, Toskana Garten, Art Cafe, compania Jidvei.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională Mai mulți elevi din Aiud, Sânmiclăuş și Sebeș s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba germană maternă și limba maghiară maternă. Etapa județeană a OLIMPIADEI DE LIMBA ȘI LITERATURA GERMANĂ MATERNĂ, clasele V-XII, s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea