Rămâi conectat

Ştirea zilei

Matriarhatul guvernamental al lui Dragnea!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Matriarhatul guvernamental al lui Dragnea!

N-aș crede că cineva a luat de bună pocăința șireată a lui Liviu Dragnea, atunci când a declarat că el unul, întrucât s-a dovedit că are mână proastă, nu va face nicio propunere de premier, lăsând totul în seama CEx–ului PSD. Circulă în eter o snoavă semnificativă, care dovedește că românii își păstrează umorul chiar în situații acut inconfortabile. Se spune că celebrul Pinochio iese nemulțumit de la un concurs de minciuni, pe care îl pierde, iar cei din jur îl aud bombănind: „Cine-o fi și Dragnea ăsta!”.

Alegerea doamnei Viorica Dăncilă pentru funcția de șef al Guvernului României, funcție care presupune în cel mai înalt grad profesionalism, integritate și performanță, a fost gândită chiar înainte de ședința cu scântei a demiterii lui Mihai Tudose. Puțini știu că Liviu Dragnea a avut, chiar înaintea ședinței respective, o întâlnire particulară cu Mihai Tudose, pe care l-a convins să demisioneze. Vom vedea, în zilele următoare, ca și în cazul lui Sorin Grindeanu, în schimbul a ce.

Nimănui din PSD nu pare să-i pese ce se întâmplă cu România. Atât de des invocatul program de guvernare care a adus, chipurile, creșterea economică cea mai mare din Europa, scârțâie și chiar trosnește pe la toate încheieturile. Leul s-a prăbușit iar investitorii, inclusiv importanta echipă niponă sosită pentru prima dată în România împreună cu prim-ministrul japonez, rămân în espectativă. Ziarul “Bursa” atrage atenția că, de pildă, costurile de finanțare ale deficitului bugetar, atât pe termen mediu cât și lung, au crescut accelerat în a doua jumătate a anului trecut iar în ultima lună le-au depășit pe cele ale Greciei.

Grecia este, după cum se știe, o țară aflată de 10 ani în depresiune economică. Forurile financiare internaționale nu o declară în faliment din considerente exclusiv politice. Viorica Dăncilă este inginer de petrol și gaze și singura funcție managerială de anvergură pe care a avut-o a fost, pe diferite trepte, președinția Organizației de Femei a PSD. A mai fost consilier local și județean în Teleorman iar în 2014 și-a cumpărat efectiv un post de europarlamentar, sponsorizând cu 114.402 lei (cam un sfert din salariul anual al soțului ei, Cristinel Dăncilă, director la Sucursala OMV Petrom SA din județul Argeș) campania europarlamentară a PSD. S-a remarcat în schimb prin ardoarea cu care l-a susținut pe Liviu Dragnea și criticat pe Klaus Johannis într-o emisiune a Antenei 3 din 5 ianuarie 2017 în legătură cu Dosarul TelDrum. Susținere confirmată și în Parlamentul European, când l-a „atenționat” pe comisarul european, care „îndrăznise” să-și exprime îngrijorarea legată de promovarea hulitei OUG 13.

Pe Viorica Dăncilă nu o dă inteligența afară din casă, deși ea are o bună părere despre sine: a apreciat că este pregătită pentru funcția de premier al României. Fără să precizeze, la întrebarea jurnaliștilor, ce o recomandă pentru aceasta. Este de notorietate ambiguitatea cu care a răspuns la un test de cultură generală (inclusiv la întrebarea care este ultima carte citită?) și cultură a mecanismului de funcționare a UE. Pe Dragnea nu-l interesează însă decât un premier loial, care să răspundă la comenzi fără să crâcnească. Așa că, după numărul femeilor promovate ca miniștri, secretari de stat sau șefi de agenții importante, se pare că a decis să procopsească România cu un soi de matriarhat guvernamental. Nu vreau să insinuez, ferească Dumnezeu, că nu există în țară și femei extrem de capabile, potrivite chiar pentru cele mai înalte funcții administrative în stat – le-am avut chiar în județul Alba pe Oana Badea sau Rodica Andronescu. Dar ele nu se regăsesc printre slujitoarele lui Dragnea.

Mihai Tudose, maestru de șah și mason de rang înalt, ar fi putut cu ușurință să câștige bătălia cu președintele PSD. Trebuia doar, nu să negocieze, ci să-i dea pur și simplu afară pe Carmen Dan și pe vicepremierul Stănescu. Să bată cu pumnul în masă chiar în ședința PSD, pentru că toți îl considerau un prim-ministru bun. Cu siguranță foarte mulți, inclusiv în Parlament, l-ar fi susținut. Și schimbarea lui Dragnea ar fi fost doar o problemă de timp. P

utea să facă aceiași pași ca Sorin Grindeanu și e greu de crezut că, chiar disperat, președintele PSD, cu un sprijin zdruncinat și în teritoriu și în forul de conducere, ar fi riscat o altă moțiune de cenzură. Pe de altă parte, președintele Klaus Johannis, preocupat de stabilizarea politică în anul anterior noii sale candidaturi, a formalizat nominalizarea Vioricăi Dăncilă. În acest joc al improvizațiilor, flăcăul inimilor sfărâmate, Călin Popescu Tăriceanu, aproape că nu mai contează. A încercat să ceară imperativ convocarea pentru joi a unei ședințe comune PSD – ALDE pentru deciderea unui nou prim-ministru, dar nu l-a auzit nimeni.

Rămâne să constatăm noi, românii, care va fi rezultatul noii incompetențe promovate în fruntea Guvernului. Bănuiesc că la asta vor fi atenți și votanții PSD, cărora le datorăm situația actuală a țării.

Mihai BABIŢCHI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea