Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mașina de cusut Singer, o legendă urbană. Mii de români au fost înșelați cu anunțuri false despre câștiguri enorme:”Colecţionar, cumpăr maşini de cusut Singer. Ofer 20.000 de euro”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mașina de cusut Singer, o legendă urbană. Mii de români au fost înșelați cu anunțuri false despre câștiguri enorme:”Colecţionar, cumpăr maşini de cusut Singer. Ofer 20.000 de euro”

Maşinile de cusut Singer au devenit, după 1990, o veritabilă legendă urbană. Mii de persoane au fost înşelate de infractori care au beneficiat de inocenţa celor care aveau astfel de maşini acasă.

”Colecţionar, cumpăr maşini de cusut Singer. Ofer 20.000 de euro”, „Vând maşină cusut Singer, veche de peste 100 de ani, seria…”. Rubricile de mica publicitate abundau în astfel de anunţuri. Mii de oameni au fost înşelaţi cu sume de ordinul miilor sau chiar zecilor de mii de euro, ca urmare a mitului potrivit căruia evreii ar fi ascuns averi uriaşe în aceste maşini de cusut în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Una dintre versiuni a fost aceea că maşinile „Singer” ar avea inscripţionate conturi bancare aflate la bănci elveţiene, care s-ar ridica la câteva miliarde de dolari. Miturile nu le-au scăpat escrocilor care au ţesut tot felul de inginerii, tocmai pentru a exploata dorinţa de îmbogăţire a celor care deţineau astfel de maşini de cusut, practicile dovedindu-şi într-un fel eficienţa, în sensul că le-au golit buzunarele tocmai celor care ar fi vrut să-şi vândă pe bani frumoşi maşina de cusut moştenită de la bunica.

În multe astfel de înşelăciuni, autorii au fost prinşi şi condamnaţi la închisoare. De-a lungul anilor, au existat adevărate reţele sau grupuri infracţionale organizate care au beneficiat din plin de indolenţa românilor. Metoda este folosită şi în prezent, periodic fiind publicate anunţuri în presă despre potenţiale câştiguri uriaşe de către cei care deţin astfel de maşini de cusut. Secretul mitului constă într-o singură consoană, care face diferenţa. Vânătorii de comori căutau, de fapt, maşinile de cusut Zinger, confecţionate la comandă de evreii şi nemţii care au părăsit în masă România la sfârşitul anilor ’40. Potrivit legendei, aceştia le-au comandat pentru a-şi ascunde în ele bijuteriile, având în vedere că în acea vreme nu exista aparatură de detectat metale preţioase.

Maşinile de cusut Zinger ar fi fost fabricate pe trei mărimi, în funcţie de cantitatea de bijuterii pe care trebuiau să o ascundă. Erau un fel de bibelouri. Nu era însă nicio diferenţă între Singer şi Zinger, ca design. De aici ar fi plecat întreaga poveste a maşinilor de cusut Singer.

Istoria spune că maşinile de cusut Singer au fost create de un american care purta acelaşi nume. Isaac Merritt Singer (26 octombrie 1811 – 23 iulie 1875) a fost un inventator, actor şi industriaş american, autor a numeroase şi semnificative îmbunătăţiri şi inovaţii ale maşinii de cusut, respectiv fondatorul corporaţiei Singer Sewing Machine Company. Se spune că soţia sa, Isabella Eugénie Boyer, a servit ca model sculptorului Frédéric Auguste Bartholdi pentru Statuia Libertăţii din New York.

Maşina de cusut Singer, una dintre cele mai populare din lume şi din istorie, a apărut în 1851, fiind mai puţin o invenţie, cât un „plagiat” sau, ca să fim drepţi, o îmbunătăţire a unui model deja existent, creat de Elias Howe. Howe a perfecţionat, la rândul său, patentul lui Walter Hunt. „Plagiatorul” se numea Isaac Meritt Singer. Dacă la Howe, acul maşinii de cusut se mişca de la stânga la dreapta, Singer a patentat mişcarea de du-te – vino sus-jos. Mişcarea acului era imprimată de o pedală, acţionată cu piciorul, faţă de manivela modelului lui Howe. Cei doi au fost protagoniştii unui proces la acea dată, întrucât Howe considera că Singer i-a plagiat invenţia. În ciuda faptului că Singer a făcut un model mai bun, Howe a câştigat procesul, obţinând sume importante de bani din vânzarea maşinilor de cusut ale lui Singer.

Cu toate acestea, în ciuda despăgubirilor plătite, pentru Isaac Singer a fost lovitura vieţii. În doar doi ani, din 1851 până în 1853, compania recent înfiinţată de acesta împreună cu Edward C. Clark, un avocat din New York, Singer Sewing Machine a devenit cea mai mare companie nord-americană din domeniul producţiei şi comercializării maşinilor de cusut.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 16 APRILIE 2024: 551 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 16 APRILIE 2024: 551 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea