// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Masa festivă din noaptea de Anul Nou. Ce trebuie să ai pe masă la cumpăna dintre ani pentru a avea noroc tot anul

Masa festivă din noaptea de Anul Nou capătă la români o valoare aproape ritualică, pentru cei care mai cred încă în superstiții, fie ele și alimentare. Un rol important îl capătă produsele din pește, dar şi carnea de curcan sau cocoş, spun etnologii. Acestea aduc noroc şi bunăstare. Mai mult, specialiştii susţin că de Revelion este bine să consumaţi mere, dar şi 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului următor.

Românii au devenit superstiţioşi şi când vine vorba despre mâncarea de la masa de Revelion. Ca să aibă parte de noroc în anul care vine, mulţi tin cont de sfaturile specialiştilor care spun că în noaptea dintre ani trebuie să mâncăm carne albă dacă vrem să ne meargă bine în 2018.

Citește și: mesaje de anul nou în engleză

”Carnea de pasăre, de această dată trebuie să fie neapărat cocoș, curcan sau gâsca pentru rațiunea că găina, dacă o să o sacrificam, nu o să avem parte de bine pentru că ea scurma ori mănânca din urmă, precum cocoșul este țanțoș, curcanul, nici nu mai vorbim”, a explicat Doina Ișfănoni, etnograf la Muzeul Satului.

La fel de importante sunt preparatele din pește.

”Se consumă peștele ca să fim sprinteni în tot anul, ca să ne mișcăm precum peștele în apă în rezolvarea problemelor”, a mai precizat etnologul.

Citește și: cele mai frumoase mesaje de anul nou

Lasând la o parte simbolistica, carnea de pește aduce numeroase beneficii nutriționale.

”Peştele, din punct de vedere nutriţional, este bogat în Omega 3, 6 şi 9 şi are câteva minerale importante. Cea mai norocoasă combinaţie pentru noaptea de Revelion este să fim atenţi ce punem în farfurie şi să combinăm partea de hrană gătită, carne albă sau fără, cu slaate crude şi prospete”, a explicat Florentina Gionea, specialist în nutriție.

Pentru noaptea dintre ani bucătarii pregătesc şi tot felul de dulciuri care exprimă, potrivit superstiţiilor, modul armonios de relaţionare cu prietenii şi cu rudele. Şi plăcintele cu răvaşe sunt la mare căutare de Revelion.

Citește și: obiceiuri de anul nou

”Acea plăcintă care vine dintr-o lume balcanică, iar la noi, în sudul țării pune micile bilețele între foile placinții sau bani de argint, pentru a afla ce-i este menit fiecăruia. Cine găsește banul, Doamne ce noroc va avea în anul care urmeaza!”, a mai spus etnograful Doina Ișfănoni.

De Revelion este bine sa consumați cât mai multe fructe, mere și struguri, în special. Potrivit superstițiilor acestea aduc un an îmbelșugat.

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419