Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Marea problemă a sănătăţii nu este lipsa banilor, ci proasta lor administrare…!”

Publicat

în

La vârsta de 33 de ani, dr. Horea Timiş are deja nişte realizări profesionale notabile, şi mai cu seamă iniţierea şi derularea unor proiecte de mare impact social. El este unul dintre tinerii români care nu s-au resemnat, care încă se mai încăpăţânează să creadă că şi în România, în pofida crizei, se poate face ceva. Cu efort, cu imaginaţie, cu curaj şi cu dăruire. Am fost mirat de decizia acestuia de a accepta manageriatul spitalului din Zlatna, o unitate căreia cu greu i s-ar putea atribui titlul de unitate spitalicească, aşa că am purtat o discuţie cu dânsul, pe care o redau mai jos:
-Ce te-a determinat să accepţi funcţia de director la spitalul din Zlatna acum un an?

-Am considerat manageriatul unităţii ca fiind o provocare, aşa cum a fost fiecare proiect la care am participat în ultimii 5 ani. Iată câteva dintre acestea: “Centrul de zi pentru vârstnici”, “Centrul de informare pentru vârstnici”, „Centrul de reinserţie pentru vârstnici” “Clinica de recuperare de la Căminul de bătrâni-Schit”  “Aşezământul Sf.Andrei”, „Salvador Dali la Alba Iulia” şi “Strategia socială a localităţilor membre AIDA”. Toate aceste proiecte s-au derulat sub egida Primăriei Alba Iulia, unde m-am format în domeniul proiectelor, alături de specialiştii de la Direcţia de Programe, cărora le mulţumesc pe această cale. Din data de 1 octombrie 2010 am transformat Spitalul Orăşenesc Zlatna (care avea secţie de boli cronice şi interne ce nu se justificau în zonă, fiind pe lista de desfiinţare) în Spitalul de Boli Cronice Zlatna. Astfel am creat prima unitate de acest profil din Judeţul Alba şi sper ca aceasta să dobândească de anul viitor statut de unitate de interes judeţean şi să preia toate cazurile cronice din celelalte unităţi spitaliceşti, unităţi ce au profil de patologie acută. În ciuda dificultăţilor, noul statut dobândit ne va determina să ne dezvoltăm de acum înainte, dar contează foarte mult şi contextul judeţean, respectiv strategia pentru reformarea  unităţilor spitaliceşti.

-În momentul instalării tale la conducerea spitalului din Zlatna, acestuia cu greu i se putea atribui măcar statutul de unitate spitalicească. În ce stare ai gasit spitalul şi în ce situaţie se află el acum?
-Când am preluat conducerea, îmi aduc aminte că unitatea apărea pe toate canalele mass media ca exemplu de dezastru în sănătate. Nu avea gaz în toiul iernii, nu avea medicamente, nu avea mâncare, avea în schimb datorii imense la furnizori şi un act medical deficitar, în condiţii de secol XIX. Nici acuma situaţia nu este foarte bună, dar numai cineva rău intenţionat mai poate spune că nu s-a făcut ceva într-un an de zile. Practic „din nimic”, dar cu tot sprijinul posibil de la nivel local şi judeţean. În acelaşi timp nu trebuie uitat dr. Sorin Teişan, care a făcut şi face imposibilul ca să asigure buna funcţionare a spitalului.
-Care au fost primele măsuri pe care le-ai luat când ai fost numit?
-Prima măsură a fost una dureroasă, pe care am fost silit s-o iau călcându-mi pe inimă: reducerea cheltuielilor şi elaborarea unei strategii manageriale pe baza unui buget realist. Astfel am ajuns spre sfârşitul anului curent la disponibilizări dureroase, dar am asigurat continuitatea instituţiei. În luna noiembrie, imediat după ce am procedat la disponibilizări, am adus trei medici noi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, respectiv dr. Carmen Rizea , dr. Mariana Adămuţiu şi dr. Alina Codrea, specialişti cu experienţă în domeniul urgenţelor medicale. Astfel a crescut foarte mult calitatea actului medical. Pot spune acum că avem o sală de urgenţe funcţională, dotată cu aparatură modernă, avem medici specialişti în urgenţe pe servicul de gardă, printr-o campanie reuşită am reuşit să schimbâm întreaga lenjerie de pat, înnoind-o complet, iar pe deasupra am obţinut certificare ISO pentru radiologie şi ecografie, unde serviciile sunt  asigurate de dr.Marius Popa, un specialist care lucrează şi la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Alba Iulia. Avem medici buni şi se simte acest lucru în calitatea actului medical. Şi pot spune că avem şi o foarte bună relaţie cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba.
-Care au fost cele mai mari dificultăţi pe care le-ai întâmpinat?
-Pe scurt, mentalitatea  şi lipsa de profesionalism! De asemenea, m-am ciocnit de scepticismul unora dintre cei care ar fi trebuit să ne ajute.
-Cum apreciezi faptul că spitalele au trecut în subordinea administraţiei publice locale şi cum vezi viitorul sistemului medical?
-Preluarea unităţilor spitaliceşti este o mare responsabilitate pentru nişte instituţii cu bugete de criză. Se poate pierde controlul actului medical iar spitalele pot deveni simple cifre în nişte raportări statistice, ca nişte SRL-uri. Nu ştiu dacă este bine sau rău, dar tot sistemul nostru judeţean trebuie regândit pe baza unor bugete reale, a unor previziuni clare, pe termen lung. Este nevoie de o strategie judeţeană şi spitalele orăşenesti cu viitoarele lor secţii trebuie să se reorganizeze în conformitate cu această nouă strategie. Iată un exemplu: Nu este normal ca într-un judeţ cum este al nostru să existe din 20 în 20 de kilometri câte o unitate cu secţie de interne prost dotată, aşa cum nu este normal să existe din 20 în 20 de kilometri câte un laborator, care să nu funcţioneze la capacitate maximă. Aşa cum nu este normal ca fiecare unitate să cumpere medicamente la preţuri ce diferă mult de la un spital la altul cu variaţtii de 300% uneori. Nu este normal să ai atâtea secţii de chirurgie în toate spitalele orăşeneşti şi nici una să nu fie exploatată la maxim. Este clar ca se simte nevoia de reformă. În acelaşi timp este nevoie de o structură administrativă comună a spitalelor, ceea ce ar reduce foarte mult personalul TESA pe ansamblul sistemului. Sunt multe măsuri ce pot fi luate, multe lucruri care pot fi făcute pentru a optimiza serviciile de sănătate la noi in judeţ. Pentru că, vă rog să mă credeţi: NU BANII SUNT PROBLEMA, CI PROASTA  LOR ADMINISTRARE!!!
-Cum colaborezi cu primarul Ponoran şi cu echipa de consilieri?
-Poate multă lume nu ştie, sau nu vrea să recunoască, dar domnul primar Ponoran este un adevărat motor de dezvoltare local. Datorită lui am reuşit să mergem la minister ca să reconfigurăm unitatea şi să constituim noul spital de boli cronice. Desigur, primarului nu îi este uşor în fiecare lună să asigure cofinanţarea ca să se acopere „găurile negre” din spital, dar susţine foarte mult orice iniţiativă pozitivă justificată. Cu consilierii locali este la fel de bună colaborarea, atata timp cât vorbim aceeaşi limbă, respectiv avem acelaşi interes, de a asigura un act medical la cele mai înalte standarde calitative, cu costuri cât mai mici. Este greu să înţelegi cum funcţionează un spital, care este o structură foarte complexă cu o legislaţie specifică şi extrem de stufoasă. Multa lume, repet, îl asimileaza unui SRL, dar este net diferit de orice tip de structură de tipul societăţilor comerciale. Cu viaţa, cu suferinţa şi cu sănătatea oamenilor nu se pot face afaceri. Prin urmare, chiar dacă se spune că sănătatea costă, ea nu trebuie să devină o afacere pentru nimeni!
-Ce ai avea de reproşat sistemului medical românesc, pe ansamblu?
-Lipsa unei strategii coerente pe termen lung, lipsa de implicare a factorilor de decizie şi lipsa adevăraţilor specialişti. E foarte greu să vrei să faci ceva, să ştii şi să poţi face, dar să nu a nu ai la cine să apelezi, pentru că nu eşti înţeles…
-Mulţumesc şi succes!
A consemnat Ioan HĂNŢULESCU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 23 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 22 mai 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53857 de persoane confirmate, 52491 persoane vindecate, 1.290 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 194 teste, 124 PCR, 67 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467361 mai exact, 357392 de teste PCR și 109969 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
VALEA LUNGĂ 3119 0.96 3
LUPŞA 2838 0.7 2
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
CIUGUD 3295 0.61 2
NOŞLAC 1814 0.55 1
ŞONA 4365 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.37 28
METEŞ 2749 0.36 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.29 6
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.29 4
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.24 6
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
ORAŞ ZLATNA 7780 0.13 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.12 4
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RĂDEŞTI 1273 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
STREMŢ 2420 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 5. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Publicat

în

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 5. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Testele de antrenament, setul 5, la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate astăzi, 23 mai, de Ministerul Educației.

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul 5

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul 5

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul 5

CITEȘTE ȘI: Modele de SUBIECTE și BAREME la Matematică și Limba Română

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica baremele de notare și rezolvare pentru setul 5 de teste, de regulă, în fiecare vineri.

CITEȘTE ȘI: BAREME TESTE de antrenament EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022, setul 4

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie, potrivit acestei structuri a examenului. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 este următorul:

  • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
  • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
  • 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
  • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare