Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Mamele care vin la muncă de la un an de la naștere ar putea primi mai mulți bani – proiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mamele care aleg sa vina la munca la un an de la nastere ar putea primi mai multi bani, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

Un proiect de lege depus la Senat le ofera posibilitatea sa revina la serviciu inainte de implinirea a doi ani de concediu maternal incasand atat salariul cat si jumatate din indemnizatie. De altfel, de la 1 iulie indemnizatia va reprezenta 85% din leafa.

Senatorul Alexandru Cordos sustine ca prea multe femei din Romania nu mai fac copii, din cauza constrangerilor financiare. Sau daca aleg sa devina mame, sunt nevoite sa revina mult prea repede la munca. Ca sa le ajute are o idee:

Propunere de modificare a Legii: „Persoanele beneficiare ale indemnizatiei lunare pentru cresterea copiilor, ce isi reiau activitatea inainte de expirarea termenului legal al concediului pentru cresterea copilului, au dreptul la plata a 50% din indemnizatia cuvenita pentru toata perioada ramasa in care ar fi incasat aceasta indemnizatie”

Alexandru Cordos, senator PSD: „Daca se intoarce mai repede la seviciu sa-si continue si sa-si aprofundeze cariera profesionala, sa beneficieze din partea statului de 50% din indemnizatia la care are dreptul pentru o perioada de doi ani”

Concret, o femeie cu venituri de 2.000 de lei lunar in ultimul an primeste 1.700 de lei indemnizatie de crestere a copilului. Daca revine la munca, va lua salariul de 2.000 de lei, dar si jumatate din indemnizatia cuvenitA, in cazul nostru – 850 de lei. Cu alte cuvinte, va castiga 2.850 de lei. In prezent, mamel aflate in aceasta situatie beneficiaza de asa-numitul „stimulent de insertie”, in valoare de 500 de lei lunar.

Alexandru Cordos, senator PSD: „Nu exista niciun efort bugetar, din contra. Daca ar fi stat acasa, ar fi avut acest beneficiu de 85% din salariu. In conditiile in care merge si la serviciu, va primi doar 50% din indemnizatie, din eforul bugetar, iar jumate din bani ar ramane la stat”

Cu alte cuvinte, angajatorul va plati salariul, iar de 50% din indemnizatie se ocupa statul. Initiativa legislativa va intra in dezbatere, la toamna. Pe de alta parte, Guvernul cauta peste 200 de milioane de lei pentru aplicarea legii votate de Parlament si care prevede acordarea unei indemnizatii de crestere a copilului egala cu 85% din salariu, timp de doi ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației.

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava: Era momentul și cazul să recunoaștem și să admitem: agricultorii și fermierii Uniunii, cu atât mai mult cei din România, aveau nevoie să fie încadrați într-o formă corectă și limpede a legislației. Grupul PPE, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, salută simplificarea și relaxarea normelor Politicii Agricole Comune, ca urmare a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea