Majoritatea parlamentară a respins finanțarea monumentului Unirii din Alba Iulia, reabilitarea Sălii Unirii, modernizarea DN74 și DN 75

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul liberal de Alba – Dan Simedru a discutat despre bugetul de stat pe 2016, adoptat recent de Parlament, insistând pe o serie de amendamente fundamentate pe care acesta le-a propus, dar au fost respinse de majoritatea parlamentară PSD+ALDE în ciuda susținerii acestora în comisiile de specialitate.

Dan Simedru

ELIT

Deși amendamentele propuse de parlamentarii PNL de Alba, Dan Simedru și Alexandru Pereș au fost respinse, liberalii consideră că s-a făcut totuși un pas în materializarea acestor proiecte de investiții pentru Alba Iulia, o dată pentru că s-a obținut o promisiune din partea vicepremierului Vasile Dâncu cu privire la Monumentul Unirii de la Alba Iulia, cât și de la Ministerul Culturii pentru evenimentele dedicate centenarului Unirii, din 2018, care ar putea include și fonduri pentru reabilitarea Sălii Unirii și a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

 

Unul dintre aceste amendamente propuse de parlamentarii liberali de Alba se referă la “alocarea sumei de 16.750.000 de lei Consiliului Județean Alba pentru conservarea, restaurarea și reorganizarea Sălii Unirii, cât și pentru repararea capitală la Muzeul Național al Unirii din Municipiul Alba-Iulia, județul Alba”.

“Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, înfăptuită la Alba Iulia, care va fi aniversat pe 1 Decembrie 2018, trebuie să asigure Muzeului Național al Unirii cadrul și suportul financiar-material pentru redefinirea acestei instituții – ca un concept al unui complex muzeal care să reunească identitatea și unitatea națională conferită de patrimoniul de valoare excepțională, al momentului Marii Uniri, în strânsă legătură cu valorificarea patrimoniului arheologic, documentar-istoric și de artă deținut de instituția muzeală de interes național.

Sala Unirii va trebui să fie complet reorganizată, având nevoie de proiectarea și executarea lucrărilor de reparații capitale, reorganizare și amenajare expozițională, astfel încât să se identifice la cel mai înalt nivel cu locul de naștere al României Mari”, se arată în motivaţia amendamentului propus de Simedru și Pereș.

 

Alte amendamente propuse au fost “alocarea sumei de 500 mii lei din bugetul Ministerului Culturii pentru proiectarea realizării obiectivului de investiții ”Monumentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” Municipiul Alba-Iulia, județul Alba” și “alocarea sumei de 200 mii lei din bugetul Ministerului Culturii pentru sprijinirea organizării Congresului Spiritualității Românești 2016”.

“În anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri a Principatelor Române, iar prin realizarea „Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” se dorește marcarea cum se cuvine a acestui eveniment”, se arată în motivaţia amendamentului privind finanțarea monumentului.

 

Între amendamentele liberalilor se numără și cel privind „alocarea sumei de 5.000 mii lei pentru finanţarea Companiei Naţionale SALROM S.A. – Salina Ocna Mureş, în vederea reabilitării a 2,7 km din canalul de drenare aflat în administrarea SNS SALROM SA, prin Salina Ocna Mureș”, pentru gestionarea viabilă a riscurilor de surpare.

 

Două amendamente au fost depuse pentru alocarea sumei de 90.000 mii lei pentru întreținere periodică a DN 74, respectiv alocarea sumei de 90.000 mii lei pentru întreținere periodică a DN 75. “Drumul național DN 75 și DN74 se află într-o stare deplorabilă. Acesta necesită urgent intervenții de reparații pentru a fi readus în stare optimă din punct de vedere tehnic, iar traficul rutier să se desfășoare în condiții de siguranță”, se arată în motivaţia amendamentului.

 

Alte amnedamente se referă la finațarea unor lucrări de infrastructură rutieră la drumurile județene, respectiv drumuri și poduri din Cenade, Crăciunelu de Jos, Căpriniș – comuna Gîrbova, Șpălnaca – comuna Hopîrta, comunele Poiana Vadului, Rădești, Cergău, Fărău, Șona , Șpring, Pianu, Șugag.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

Horea 18 decembrie 2015 at 14:02

„Majoritatea parlamentară a respins finanțarea monumentului Unirii din Alba Iulia…”

De ce n-ati „prins” in gruparea cu propunerea MONUMENTULUI si parlamentari PSD-isti de Alba?
Poate atunci nu mai era respinsa finantarea.

axl 19 decembrie 2015 at 1:19

Ia sa cauti mata si sa vezi ca la respectiva sedinta parlamentarii PSD de Alba nici macar nu au fost in sala. Si acest fapt spune ceva despre interesul PSD pentru ca sa existe un centenar frumos al Marii Uniri

Ionela 18 decembrie 2015 at 14:13

Pe tine nu te baga nimeni in seama la Bucuresti ca stiu ce mincinos esti! Iar despre finantare parca guvernul e a lui Iohanes care este penelisto pedelist ca tine!

??? 18 decembrie 2015 at 15:00

Ponta i de vina
Tehnocratii sunt buni.
Ha ha

Unul 19 decembrie 2015 at 11:55

R

jean 20 decembrie 2015 at 9:16

și Nicolae Bălcescu-i de vină….

IANCU REMUS 20 decembrie 2015 at 15:35

Mă eu cred că parlamentarii noştri au înebunit, mă refer la pensiile astea speciale. Cum să dai atâta bănet la tot felul de primari, viceprimari, preşedinţi şi pe de altă parte să te tot plângi de deficitul de la pensii. După ce majoritatea celor cu funcţii au furat ţara asta la greu mai vii acuma şi le mai dai şi o grămadă de bani. MĂ EU DACĂ ÎNTRADEVĂR GUNOAIELE ASTEA VOR PRIMI PENSII SPECIALE , VĂ PROMIT SOLEMN CĂ NU VOI MAI PARTICIPA LA NICI UN FEL DE ALEGERI ŞI NICI NU VĂ MAI INTERESA CÂND CINEVA VORBEŞTE URÂT DE ROMÂNIA CU TOATE CĂ AM ŢINUT ENORM LA EA. Mă dar a-ţi înebunit?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...