Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Sănătatea și natură

Magia naturii în florile de Sânziene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Sânzienele galbene sunt un simbol al verii, deoarece perioada lor de maxim\ înflorire este identic\ cu perioada de maxim\ str\lucire a soarelui. R\spândite în toat\ ]ara, sunt cunoscute [i sub numele de Dr\gaica, Floarea lui Sântion, Încheg\toare, Sanjuane etc.
Misterul acestei plante – folosit\ de sute de ani în tratamentul bolilor de ficat, al reumatismului, al bolilor tiroidiene, renale [i nervoase – nu a putut fi p\truns deocamdat\ de c\tre [tiin]\. Este printre pu]inele erbacee la care structura chimic\ nu justific\ decât într-o mic\ m\sur\ ac]iunile terapeutice observate experimental.
Descriere
Tulpina sânzienelor este zvelt\, destul de înalt\ (pân\ la un metru) [i împodobit\ cu flori m\runte, galben-aurii, dispuse în mici ciorchini, ca florile de liliac, [i care v\zute de la distan]\ seam\n\ cu o ploaie de stele. Mirosul florilor este asem\n\tor cu cel al mierii, fiecare din ele având patru petale, motiv pentru care se spune c\ aceast\ plant\ este binecuvântat\ de Dumnezeu, deoarece fiecare floare poart\ cu ea semnul Sfintei Cruci. Frunzele sunt foarte înguste [i ascu]ite, pufoase pe partea inferioar\. În contradic]ie cu mirosul s\u dulce-`mb\t\tor, gustul este foarte amar, fiind un indiciu al propriet\]ilor tonice [i drenante ale acestei plante. Din punct de vedere terapeutic, sânzienele î[i merit\ renumele de plant\ magic\, având în egal\ m\sur\ propriet\]i vindec\toare, de înfrumuse]are [i chiar de imunizare fa]\ de boal\.
Sânzienele galbene cresc în fâne]e, pe coastele b\tute de soare [i pe culmile calcaroase din întreaga ]ar\. Este o plant\ care prefer\ locurile deschise, însorite [i ceva mai uscate, fiind întâlnit\ cu predilec]ie în zonele deluroase, de[i poate fi g\sit\ din câmpie pân\ în zona montan\.
Recoltare
P\r]ile aeriene ale plantei se recolteaz\ în timpul înfloritului (mai-august), t\indu-se la 3-5 cm deasupra solului. Se usuc\ la umbr\, în strat sub]ire. Se întorc zilnic. Prin uscare, dintr-un kilogram de plant\ proasp\t culeas\ ob]inem aproape un sfert de kilogram de plant\ uscat\.
Re]ete pentru uz intern
l Pulberea. Florile uscate se macin\ fin cu râ[ni]a de cafea, apoi se cern. În principiu, doza la adul]i este de o linguri]\ (circa 15 g) de trei ori pe zi. Pulberea se ]ine sub limb\ timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu pu]in\ ap\. La copiii între 2 [i 12 ani doza se înjum\t\]e[te, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime sau chiar la un sfert.
l Tinctura. Sânzienele galbene uscate se macin\ cu râ[ni]a de cafea pân\ se ob]ine o pulbere. Se pun 20 de linguri de pulbere proasp\t m\cinat\ într-un litru de alcool de 50 grade (o jum\tate de litru de alcool alimentar îndoit cu ap\) sau într-un litru de rachiu natural. Se las\ la macerat 12-14 zile, agitându-se zilnic vasul în care sunt puse. În final, se stoarce, se filtreaz\ [i se toarn\ în sticlu]e mici, închise la culoare.
l Maceratul. Într-un litru de ap\ se pun 4-6 linguri rase de pulbere de plant\. Se las\ la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se filtreaz\ [i se consum\ imediat sau în maximum 8-10 ore dac\ este ]inut la frigider [i 2-4 ore dac\ este ]inut la temperatura camerei.
l Ceaiul detoxifiant de sânziene galbene [i panselu]\ s\lbatic\. Se ia câte o jum\tate de pumn din fiecare plant\ uscat\ [i m\run]it\ (prin pisare ori t\iere cu cu]itul) [i se pune de sear\ la înmuiat în jum\tate de litru de ap\. Diminea]a se filtreaz\, iar plantele care r\mân dup\ filtrare se op\resc timp de 30 de minute cu jum\tate de litru de ap\ clocotit\. Dup\ r\cire, se amestec\ cele dou\ extracte [i se beau pe stomacul gol pân\ la ora 12.00.
Re]ete pentru uz extern
l Extractul fluid. Se pun 20 de linguri de pulbere de sânziene într-un vas; se ad\ug\ apoi alcool de 75 grade (trei p\r]i alcool alimentar de 90 grade [i o parte ap\) atât cât s\ cuprind\ pulberea [i s\ r\mân\ o pelicul\ de alcool de 1 cm deasupra. Se l\s\ la macerat vreme de 14 zile, apoi se stoarce [i se filtreaz\. Tinctura astfel ob]inut\ se pune într-o farfurie întins\, curat\ [i se las\ vreme de 12-24 de ore la evaporat, pân\ când volumul scade de trei ori. Se ob]ine o past\ închis\ la culoare [i foarte parfumat\, cu virtu]i vindec\toare deosebite. Singurele inconveniente ale acestei forme de administrare sunt prepararea destul de laborioas\ [i termenul scurt de garan]ie al extractului – 7 zile în condi]iile depozit\rii la frigider.
l Unguentul. Prepararea untului clarifiat: Într-un vas metalic se pune un pachet de unt, dup\ care vasul se pune la foc potrivit. Se las\ pe foc pân\ când untul devine lichid [i începe s\ fac\ spum\. Din acel moment, vom începe s\ scoatem spuma (pe care apoi o vom arunca), pân\ când untul se va limpezi într-atât încât s\ vedem fundul vasului. Atunci d\m deoparte untul de pe foc [i, înainte s\ se r\ceasc\, turn\m numai partea limpede într-un alt vas.
Prepararea propriu-zis\ a unguentului: Dup\ ce am turnat untul clarifiat din vasul în care s-a f\cut clarifierea, cu pu]in înainte de a se înt\ri se adaug\ dou\ linguri de extract fluid de sânziene galbene, ob]inut dup\ re]eta anterior descris\. Se amestec\ foarte repede [i energic cele dou\ componente pân\ se omogenizeaz\, dup\ care unguentul astfel ob]inut se depoziteaz\ la rece.
l Baia. Preg\tirea: În trei litri de ap\ aflat\ la temperatura camerei se pun 3-4 pumni de sânziene galbene proaspete (tulpini înflorite, m\run]ite), se las\ s\ se înmoaie câteva ore, dup\ care se filtreaz\. Zeama l\sat\ de plant\ la înmuiere se pune deoparte într-un vas sm\l]uit, iar peste planta care r\mâne de la filtrare se ad\ug\ ap\ clocotit\ [i se las\ circa 30 de minute. Se las\ s\ se r\coreasc\ infuzia pân\ devine c\ldu]\, dup\ care se combin\ cu apa în care s-a înmuiat planta înainte.
Modul de efectuare al b\ii: Baia de sânziene se face în cad\, vreme de 20 de minute, cu corpul complet scufundat. Pentru ca baia s\ aib\ un efect mai puternic, este bine s\ facem un du[ scurt mai înainte, frecând bine pielea, pentru a îndep\rta straturile de piele moart\ [i pentru a activa circula]ia. Dup\ ce se pune extractul în cad\, se adaug\ ap\ fierbinte pentru a potrivi temperatura apei, a[a încât s\ fie cald\, pl\cut\ pentru corp. Dup\ baie nu ne [tergem, ci doar ne punem un halat de baie [i avem grij\ s\ nu ne expunem la frig sau la curent, l\sând corpul s\ se usuce de la sine.
Ce boli se vindec\ cu ajutorul sânzienelor galbene
l Hernia. Se administreaz\ o lingur\ de tinctur\ de sânziene în jum\tate de can\ de ap\, de trei ori pe zi, între mese. Tratamentul dureaz\ 49 de zile, timp în care mesele vor fi moderate din punct de vedere cantitativ, vor fi evitate alimentele care baloneaz\ sau constip\, nu se vor face eforturi mari. Suplimentar, înainte de mas\, se ia un vârf de cu]it de pulbere de chimen [i unul de sânzian\ galben\, iar dup\ mas\ un vârf de cu]it de chimen [i unul de cui[oare m\cinate. Ca exerci]iu fizic, se va sta cât mai mult
în pozi]ia „lumânarea” (de ordinul zecilor de minute zilnic).
l Tratamentul adjuvant al cistitei [i al bolilor renale. Se iau 1-2 linguri]e de tinctur\ de sânziene, diluate în 100 ml de ap\, de trei ori pe zi. Este un tratament indicat cu prec\dere contra cistitei, cistitei cu hematurie, uretritei, nefritei [i calculilor renali.
l Tratamentul bolilor tiroidiene. Se beau zilnic 3 c\ni de macerat, întotdeauna pe stomacul gol, pentru urm\toarele afec]iuni: hipertiroidie: pentru o eficien]\ m\rit\, maceratul poate fi f\cut cu 2-3 linguri de sânziene [i 2-3 linguri de turi]\ mare (Agrimonia eupatoria). Tratamentul dureaz\ minimum [ase luni; hipotiroidie: pentru o eficien]\ m\rit\, maceratul poate fi f\cut cu 2-3 linguri de sânziene [i 2-3 linguri de coji verzi de nuc\ (uscate [i m\cinate). Tratamentul dureaz\ 12-24 de luni.
l Contra bolilor de piele. Se face un ceai detoxifiant de sânziene galbene [i panselu]\ s\lbatic\ (trei fra]i p\ta]i). Se bea un litru de ceai pe zi, pe stomacul gol, pân\ la ora prânzului (12.00). Tratamentul dureaz\ 14 zile minimum [i este indicat pentru vindecarea dermatozelor rebele, a eczemelor vechi [i a psoriazisului. Pentru o mai mare eficien]\ a tratamentului este bine s\ fie ]inut [i un regim alimentar cu con]inut redus de toxine [i cu multe fructe [i crudit\]i.
l Contra r\nilor, a r\nilor vechi, a cicatricelor [i a infec]iilor la nivelul pielii. Aplic\m extractul fluid de sânziene galbene o dat\ pe zi, seara, pe cicatricele vechi, pe r\ni, pe erup]ii ori erizipel [i l\s\m s\ se usuce. Tratamentul dureaz\ minimum o s\pt\mân\.
l Cur\]area petelor de pe piele. Unguentul de sânziene e eficient în cur\]area petelor de pe piele, chiar [i a celor de natur\ chimic\ (produse de contactul pielii cu o substan]\ chimic\). Dup\ o sp\lare vreme de 1-2 minute cu un tampon îmbibat cu tinctura de sânziene, se aplic\ unguentul de sânziene, în pelicul\ de grosime medie. Tratamentul se face de dou\ ori pe zi, vreme de una-dou\ s\pt\mâni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sănătatea și natură

Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă

Apa este cel mai bun hidratant și cel mai bun energizant, iar dacă o consumi corect te poți bucura de o sănătate de fier în fiecare zi din an.

Căldura verii influenţează organismul, corpul nostru începe să îşi facă echilibrările termice prin procesele de transpiraţie. Nevoia de consum de apă este mai mare în timpul verii, decât în alte perioade ale anului.

Câtă apă avem nevoie să consumăm vara, pentru a ne hidrata corespunzător şi a ne menţine în stare bună de sănătate? Sfaturile medicale variază de la 2 la 4 litri pe zi, dar, desigur, întregul proces este dependent de nevoia de consum a fiecărei persoane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Poate mai mult decât consumul propriu zis al unei cantităţi de apă, mai importantă este MODALITATEA în care ingerăm apa. Mai clar CUM BEM APA este mai important decât CÂTĂ APĂ BEM. De asemenea, contează și când bem apa, mai exact în ce momente ale zilei.

O să vă întrebaţi cum adică ”cum” bem apa? Exemplificăm mai jos:

Vedem adesea persoane care umblă cu sticla după ele, şi pun sticla la gură şi gâl-gâl o golesc din câteva sorbituri. ”Setilă” din basmul Harap Alb nu mai este de mult personaj de poveste. Apa intră în corp ca o cascadă, ca un izvor şi începeapaaa să curgă prin sistemele corpului, inundând la propriu rinichii care sunt forţaţi extraordinar.

Cu cât cantitatea de apă ingerată o dată este mai mare şi cu cât este băută mai rapid cu atât rinichii sunt mai forţaţi şi vor obosi încercând să elimine excesul de apă introdus în sistem.

Indiferent cât de sete îi este unei persoane această modalitate de ”inundare” a corpului cu apă nu îi este de niciun folos şi nici măcar nu ajută la rehidratarea generală a corpului. Apa este rapid eliminată prin câteva urinări frecvente, una după alta şi în nici un caz nu ajută la răcorirea dorită.

Atunci când avem un ogor sau un câmp în plină secetă şi turnăm rapid o cantitate uriaşă de apă se va forma o baltă stagnantă rapid. În schimb, dacă va cădea o ploaie măruntă şi încetul cu încetul, pământul uscat începe să se înmoaie, abia atunci apa va putea pătrunde uniform în tot solul.

La fel şi în corpul nostru dacă vom consuma apa treptat, gură cu gură, cu înghiţituri mici ţinând chiar puţin în gură fiecare înghiţitură de apă şi dându-i timp corpului nostru să se informeze asupra substanţei pe care o introducem (putem ”mesteca” un pic apa, la fiecare înghiţitură) atunci rinichii se vor pregăti din timp cu privire la ceea ce urmează să sosească. :i nu vor fi luaţi prin ”surprindere”, ci vor consum minim de energie, pentru prelucrare.

Majoritatea oamenilor îşi suprasolicită în timpul verii rinichii, ca urmare a ”abuzului” de apă mai ales apă foarte rece (corpul nu poate folosi băuturi şi alimente prea reci şi prea calde şi consumă foarte multă energie cu ”încălzirea”, repsectiv ”răcorirea” celor introduse în corp.

Dar şi consumul de apă minerală (apă cu gaz, cu bule) în cantitate mare, sau chiar apă plată, la temperatura camerei dar băută ”toată odată” pe nerăsuflate agresează la propriu organismul şi rinichii. Nu este de mirarea că foarte mulţi se simt slăbiţi, fără putere, epuizaţi la efectul toropitor al căldurii, adăugând şi efectul ”inundării” rinichilor.

Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. Am descoperit cu toţii în momentul în care ne-am lăsat invadaţi de societatea de consum. Care aduce continuu mesaje de ”mai mult, mai mult” (cumpăraţi mai mult, mâncaţi mai mult, beti mai mult, munciti mai mult, socializaţi mai mult). Rezultatele vizibile sunt numărul in crestere de boli auto-imune şi cancere la adulţi şi numărul uriaş de copii bolnavi.

La fel şi în ceea ce priveşte consumul de apă ”mai mult” nu înseamnă mai bine. Există doar ”consumul adaptat” corpului şi nevoilor fiecărei persoane.

Iată care sunt cele mai bune momente în care este recomandat să bei câte un pahar-două de apă:

– 2 pahare de apa baute imediat dupa trezire te ajuta sa-ti activezi organele interne si metabolismul. Pe termen lung, acest lucru te va ajuta sa-ti mentii greutatea la cel mai bun nivel.

– 1 pahar de apa inainte de masa ajuta digestia

– 1 pahar de apa inainte de baie sau dus te ajuta sa-ti mentii ritmul cardiac la un nivel sanatos.

– 1 pahar de apa inainte de culcare previne atacul de cord si atacul celebral

– 1 pahar de apa inainte de sala te ajuta sa-ti reglezi nivelul fluidelor din corp si sa ai mai multa energie

 sursa: financiarul.ro, stirileprotv

(C.M.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sănătatea și natură

Cum să vă alegeți adidașii de alergare ideali pentru picioarele dumneavoastră (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Căutarea de noi adidași de alergare vă face să alergați în cerc? Piața adidașilor de alergare este plină de descrieri înșelătoare, culori țipătoare și jargon confuz, uneori irelevant. Am triat prin haos și acum suntem aici pentru a vă ajuta. Sperăm să vă îndrumăm pe calea succesului dumneavoastră în alergare, oferindu-vă sfaturi utile pentru alegerea perechii perfecte de adidași de damă sau bărbați pentru alergare.

Știm din proprie experiență că, dacă adidașii de alergare se potrivesc confortabil și se potrivesc nevoilor dvs., veți fi mai predispus să ieșiți pe teren și să alergați. Șoselele și trotuarele diferă de trasee și piste prin faptul că sunt suprafețe artificiale incredibil de neiertătoare, care adesea nu sunt foarte confortabile pentru a alerga pe ele fără o anumită formă de protecție.

Există atât adidași în stil maximalist cu multă amortizare pentru împingere, cât și adidași ușori și rapizi, care vă propulsează în teritoriul PR (record personal). Cu siguranță nu este ceva nemaiauzit ca cei mai entuziaști alergători să selecteze modele de adidași de damă sau bărbați pentru scopuri mai specializate; depinde de obiectivele dvs. de alergare. S-ar putea să descoperiți că niciun adidas nu vă va satisface toate nevoile, sau s-ar putea să găsiți acel adidas care este perfect pentru toate.

Pentru majoritatea sportivilor, o pereche de adidași de damă sau bărbați potrivită nevoilor și preferințelor lor este, fără îndoială, un instrument esențial pentru a avea o viață sănătoasă și fără accidentări. Adidașii prea bine concepuți sau nepotriviți pot avea efecte dăunătoare asupra corpului dvs. și pot împiedica atingerea obiectivelor de alergare – dar și a altor obiective.

Elit - Gustul Desăvârșit

Factorul critic care trebuie înțeles este că o pereche de adidași de damă sau bărbați nu poate provoca în mod inerent o accidentare; aplicarea de către alergător a unei încălțări necorespunzătoare poate cauza leziuni de suprasolicitare în timp. De cealaltă parte a monedei se află opțiunea ca acei adidași pentru bărbați sau femei de alergare să ajute la inversarea daunelor provocate de ani de zile de formă, postură de alergare și mers necorespunzător. Recomandăm întotdeauna determinarea dezechilibrelor musculare și a tensiunilor inutile în timp ce sunteți în mișcare.

Un exemplu clasic care iese la suprafață este suprapronarea. Suprarepronarea se întâmplă atunci când anatomia și mușchii stabilizatori ai unui alergător nu susțin gleznele în mișcare. Senzația de rostogolire a gleznelor spre interior este cel mai notabil mod de a determina acest lucru în mers. Suprapronatorii se vor descurca cel mai bine cu o pereche de adidași de damă sau de bărbați de susținere care să le ghideze picioarele pentru a urmări în linii netede și drepte.

Au existat o mulțime de împotriviri în comunitatea de alergare cu asaltul adidașilor de tip barefoot și minimalist, iar noi suntem aici pentru vă ajuta să înțelegeți de ce. Unul nu este mai bun decât celălalt; totul se reduce cu adevărat la nevoile alergătorului de a achiziționa adidasul.

Mulțimea minimalistă și cu zero drop susține că mușchii stabilizatori trebuie să aibă spațiul și oportunitatea de a se întări. Da, dar alergătorii cu structuri anatomice mai puțin favorabile în mod natural au nevoie de sprijin pentru a preveni leziunile pe termen lung. Și ne tot învârtim în jurul cozii.

În cele din urmă, acest lucru depinde de dvs. și de orice sfătuitori pe care îi aveți în cercul dvs. interior. De multe ori, oboseala poate juca un rol în tipul de adidași de damă sau bărbați de care aveți nevoie. Dacă căutați în mod constant eforturi de tip maraton și alergați cu picioarele obosite, un adidas de susținere ar putea fi mai mult pe placul dumneavoastră. Dar dacă sunteți în căutarea unui adidas confortabil și de susținere pe care să îl purtați pentru plimbări lungi, alergări scurte și în sala de sport, o opțiune cu cădere zero ar putea ajuta să vă încurajeze corpul să creeze mai multă forță în lanțul posterior al mușchilor din corpul dumneavoastră.

Găsirea adidasului perfect nu vă dă undă verde pentru a avea o formă proastă; este încă crucial să abordați cariera de alergare cu indicii posturale și angajamentul muscular intacte. Vă recomandăm să construiți mai întâi forța mușchilor și a tendoanelor pe baza anilor de experiență în alergare, a antrenamentului personal și a muncii sub fizioterapeuților. Asta înseamnă: evitați să faceți prea mult, prea curând. Aceleași reguli se aplică atunci când permiteți oaselor dvs. să se obișnuiască cu impactul mai mare pe care îl impune alergarea. Dacă sunteți un alergător începător, nu uitați: încet și constant se câștigă cursa.

Niciun adidas nu este conceput pentru a vă rezolva durerile de genunchi, splinturile tibiei, nevrozele, benzile IT strânse etc., dar un adidas de alergare potrivit va fi, fără îndoială, mai bun decât acei adidași vechi care au stat în fundul dulapului dvs. de ani de zile. Materialele se descompun în timp și se uzează neuniform în funcție de ciudățeniile din mersul dvs., iar aceste modele unice de uzură vor cauza dezechilibre în lovirea piciorului la fiecare pas. Concluzia este că alegerea încălțămintei dvs. împreună cu deciziile de antrenament joacă un rol vital în sănătatea biomecanică și longevitatea musculo-scheletală. Depinde de dumneavoastră să alegeți cu înțelepciune, iar noi suntem aici pentru a vă îndruma în direcția corectă.

sursa foto: emag.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sănătatea și natură

Ce alimente pot congela și cum o fac? (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Vrei să păstrezi produse proaspete și lactate pentru mai târziu? Ghidul nostru acoperă cele mai frecvente întrebări despre congelarea celor mai frecvente legume, fructelor, brânzeturilor și ouălor.

Cum să congelezi morcovii

Morcovii cruzi prin o textură de burete atunci când sunt înghețați și decongelați – apa din celulele lor se extinde, ceea ce sparge celulele. Fie toacă mărunt morcovii și congelează-i cruzi – odată ce i-ai prăjit nu vei observa textura – ori toacă-i, taie sau gătește al dente, apoi congelează în loturi. Dacă îi îngheți pe o tavă, îi poți pune într-o pungă când sunt tari și se vor separa ușor când vei vrea să îi folosești.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cum să congelezi broccoli

Taie broccoli în buchețele și gătește-i al dente, întinde buchețelele reci pe o tavă și congelează. Odată tari, pune-i într-o pungă de congelare.

Cum să congelezi cartofii

Cartofii cruzi nu îngheață bine din același motiv ca și morcovii. Taie-i, feliază sau toacă-i în bucăți, gătește-i al dente și congelează-i în loturi sau zdrobește-i și congelează-i în porții. Congelează bucățile pe o tavă și pune-le apoi într-o pungă de congelator.

Cum să congelezi sparanghel

Pregătește sparanghelul spălându-l bine și tăind toate tulpinile lemnoase. Se gătește apoi în apă clocotită timp de 2-4 minute, în functie de mărimea tulpinilor. Transferă sparanghelul folosind o lingură cu fantă într-un castron cu apă rece. Odată scurs și uscat, pune-l pe o tavă și congelează-l înainte de a-l transfera într-o pungă de congelare. Alternativ, prăjește sparanghelul timp de 10-15 minute după preparare înainte de a urma aceiași pași de congelare și vei obține un sparanghel congelat perfect de gătit.

Cum să congelezi dovleceii

Taie dovleceii în rondele groase. Se fierb apoi urmând aceeași metodă ca și cu sparanghelul, însă doar pentru 1 minut. Congelează-i și pe ei întâi pe o tavă și apoi pune rondelele congelate într-o pungă de congelare.

Cum să faci ciuperci congelate

Spală ciupercile crude pentru a îndepărta orice murdărie, apoi feliază-le sau lasă-le întregi ca să obții ciuperci congelate. Pune ciupercile într-un coș cu abur și pune-le deasupra a puțină apă cu o linguriță de suc de lămâie. Adu amestecul la fiert și fierbe ciupercile timp de 2-4 minute, în funcție de mărimea lor. Pune ciupercile în apă cu gheață. Odată scurse și uscate, pune-le pe o tavă și congeleaza ciupercile înainte de a transfera într-o pungă pentru ciuperci congelate. Alternativ, prăjește ușor ciupercile cu un buchet mic de unt înainte de a le congela, folosind aceeași metodă, pentru a obține de asemenea ciuperci congelate.

Cum să congelezi ceapa

Taie sau feliază ceapa și congeleaz-o crudă pe tăvi, iar odată tare, vars-o într-o pungă de congelator ca să o poți folosi în porții. Poți, de asemenea, să prăjești ceapa pentru a se congela în loturi.

Cum să congelezi căpșunile

Pregătește căpșunile spălându-le în apă rece, apoi uscându-le cu hârtie de bucătărie. Taie și aruncă tulpinile, apoi congelează fructele întregi sau taie-le la dimensiunea dorită. Pune căpșunile pregătite pe o tavă și congelează-le, apoi transferă-le într-o pungă de congelare resigilabilă.

Cum să congelezi bananele

Curăță bananele și pune-le pe o tavă întregi sau în felii. Odată congelate, transferă-le într-o pungă de congelare resigilabilă. Pentru a congela bananele maro, îți recomandăm să le faci piure și să le porționezi în pungi separate resigilabile etichetate cu cantitatea.

Cum să congelezi merele

Pentru a congela merele obișnuite, feliază-le și așază-le pe o tavă de copt și pune-le în congelator la setarea maximă.

Cum să congelezi laptele

Laptele din cutii poate fi congelat nedeschis dacă există un spațiu între lapte și capac – toate lichidele se extind pe măsură ce îngheață, așa că, dacă nu este suficient spațiu, capacul se poate desprinde sau cutia se poate despica. Laptele din sticle de sticlă nu poate fi congelat, așa că transferă lichidul într-un recipient sau într-o pungă de congelare cu sigiliu etanș.

Cum să congelezi ouăle

Congelează ouăle în porții (le poți bate mai întâi) pentru a le folosi mai târziu.

Cum să congelezi brânza

Răzuiește brânza și împacheteaz-o în găurile unei forme de brioșe. Vor fi aproximativ 50 g în fiecare.

Cum să congelezi iaurt

Dacă cumperi cantități mari de iaurt și crezi că nu îl poți folosi la timp, congelează-l în porții într-o formă curată pentru brioșe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare