Maghiarii din Apuseni sprijină decizia Premierului Mihai Răzvan Ungureanu de a lua cât mai urgent o decizie în ceea ce priveşte mineritul la Roşia Montană şi Abrud
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Comunitatea maghiară din Roşia Montană şi Abrud a primit cu bucurie declaraţia dumneavoastră de a da un răspuns şi de a lua cât mai repede o decizie în ceea ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi de la Roşia Poieni.
Suntem şi noi, majoritatea, mineri din tată-n fiu. Din minerit şi-au câştigat pâinea bunicii, părinţii şi noi, şi am dori ca mineritul să ne ajute în continuare să asigurăm un viitor copiilor noştri. Un viitor bun, aici la noi acasă.
Zona nu are alternative reale în afară de minerit. Toţi vorbesc de turism, dar unde să faci turism într-o zonă săracă? Nu atragem investitorii fiindcă suntem prea săraci şi nu au cum să facă profit în zona noastră fără investiţii masive care să genereze venituri pentru locuitori.
Avem acest investitor serios la Roşia Montană, care de ani de zile se luptă cu birocraţia, cu mentalitatea noastră. A venit momentul, aşa cum această companie de la Roşia Montană a sprijinit comunitatea locală şi cele învecinate de-a lungul acestor ani fără nici un profit, să o sprijinim şi noi, comunitatea, dar şi ţara întreagă. A venit momentul să dăm undă verde acestui proiect minier.
Mineritul la Roşia Montană şi Abrud ar rezolva problema locurilor de muncă şi nu numai. Pe lângă minerit şi crearea a mii de locuri de muncă, proiectul de la Roşia Montană aduce o infrastructură modernă ce va putea fi folosită şi după închiderea exploatării. Mai mult, oferă localnicilor facilităţi de microcreditare şi programe de pregătire adecvate, reconversia profesională a angajaţilor pentru momentul când mina nu va mai funcţiona, apoi investiţii în infrastructura turistică: hoteluri, pensiuni, muzee, circuite turistice etc.
Aţi spus, domnule Prim-Ministru: „Mă interesează să existe o brumă de prosperitate într-o regiune pe care nu vrea să o vadă nimeni. Şi sunt dispus să merg cu orişicine dintre cei care promovează retoric un ecologism care în spate nu are, de fapt, motivaţie ecologistă, ci pluramente politică, să merg de mână cu el la Roşia Montană şi la Roşia Poieni, să vadă cum arată nişe răni ale pământului”.
Investitorul a dovedit că este de bună credinţă, că îi pasă de cultura noastră, de patrimoniu, de mediul înconjurător. De ce să nu lăsăm acest investitor să rezolve aceste răni, să rezolve poluarea, să ne aducă locuri de muncă?
Nu dorim decât demararea exploatării miniere în condiţii de siguranţă şi cu tehnologii moderne, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră. Vrem şansa la o viaţă mai bună şi civilizată, şansa pe care o merităm pentru anii de sărăcie şi de aşteptare pe care i-am îndurat. Şi acest lucru este valabil atât pentru maghiarii, dar şi pentru românii de aici. Am trăit întotdeauna în pace şi înţelegere, şi aşa vrem să fie şi de acum încolo.
Vă rugăm să hotărâţi cu responsabilitate viitorul nostru, al tuturor şi să daţi undă verde proiectului minier de la Roşia Montană şi mineritului din Apuseni. Şi să ştiţi că noi vă sprijinim, la fel cum sprijinim orice altă personalitate cu putere de decizie care luptă pentru crearea de noi locuri de muncă în zonă. Soarta noastră, a tuturor, depinde de cât de decis acţionăm la nivel guvernamental.
Cu stimă,
Lorand KOPENTZ,
preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Abrud şi Roşia Montană
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată