Rămâi conectat

Actualitate

Maghiarii din Apuseni sprijină decizia Premierului Mihai Răzvan Ungureanu de a lua cât mai urgent o decizie în ceea ce priveşte mineritul la Roşia Montană şi Abrud

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Stimate Domnule Prim-Ministru,
Comunitatea maghiară din Roşia Montană şi Abrud a primit cu bucurie declaraţia dumneavoastră de a da un răspuns şi de a lua cât mai repede o decizie în ceea ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi de la Roşia Poieni.
Suntem şi noi, majoritatea, mineri din tată-n fiu. Din minerit şi-au câştigat pâinea bunicii, părinţii şi noi, şi am dori ca mineritul să ne ajute în continuare să asigurăm un viitor copiilor noştri. Un viitor bun, aici la noi acasă.
Zona nu are alternative reale în afară de minerit. Toţi vorbesc de turism, dar unde să faci turism într-o zonă săracă? Nu atragem investitorii fiindcă suntem prea săraci şi nu au cum să facă profit în zona noastră fără investiţii masive care să genereze venituri pentru locuitori.
Avem acest investitor serios la Roşia Montană, care de ani de zile se luptă cu birocraţia, cu mentalitatea noastră. A venit momentul, aşa cum această companie de la Roşia Montană a sprijinit comunitatea locală şi cele învecinate de-a lungul acestor ani fără nici un profit, să o sprijinim şi noi, comunitatea, dar şi ţara întreagă. A venit momentul să dăm undă verde acestui proiect minier.
Mineritul la Roşia Montană şi Abrud ar rezolva problema locurilor de muncă şi nu numai. Pe lângă minerit şi crearea a mii de locuri de muncă, proiectul de la Roşia Montană aduce o infrastructură modernă ce va putea fi folosită şi după închiderea exploatării. Mai mult, oferă localnicilor facilităţi de microcreditare şi programe de pregătire adecvate, reconversia profesională a angajaţilor pentru momentul când mina nu va mai funcţiona, apoi investiţii în infrastructura turistică: hoteluri, pensiuni, muzee, circuite turistice etc.
Aţi spus, domnule Prim-Ministru: „Mă interesează să existe o brumă de prosperitate într-o regiune pe care nu vrea să o vadă nimeni. Şi sunt dispus să merg cu orişicine dintre cei care promovează retoric un ecologism care în spate nu are, de fapt, motivaţie ecologistă, ci pluramente politică, să merg de mână cu el la Roşia Montană şi la Roşia Poieni, să vadă cum arată nişe răni ale pământului”.
Investitorul a dovedit că este de bună credinţă, că îi pasă de cultura noastră, de patrimoniu, de mediul înconjurător. De ce să nu lăsăm acest investitor să rezolve aceste răni, să rezolve poluarea, să ne aducă locuri de muncă?
Nu dorim decât demararea exploatării miniere în condiţii de siguranţă şi cu tehnologii moderne, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră. Vrem şansa la o viaţă mai bună şi civilizată, şansa pe care o merităm pentru anii de sărăcie şi de aşteptare pe care i-am îndurat. Şi acest lucru este valabil atât pentru maghiarii, dar şi pentru românii de aici. Am trăit întotdeauna în pace şi înţelegere, şi aşa vrem să fie şi de acum încolo.
Vă rugăm să hotărâţi cu responsabilitate viitorul nostru, al tuturor şi să daţi undă verde proiectului minier de la Roşia Montană şi mineritului din Apuseni. Şi să ştiţi că noi vă sprijinim, la fel cum sprijinim orice altă personalitate cu putere de decizie care luptă pentru crearea de noi locuri de muncă în zonă. Soarta noastră, a tuturor, depinde de cât de decis acţionăm la nivel guvernamental.
Cu stimă,
Lorand KOPENTZ,
preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Abrud şi Roşia Montană


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

10 noiembrie 2022, COVID-19 în Alba. 12 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

10 noiembrie 2022, COVID-19 în Alba. 12 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, joi, 10 noiembrie 2022, s-au înregistrat 3 noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba.

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 59510 de persoane confirmate, 58275 persoane vindecate, 1.311 decese.
Marți, în județul Alba au fost prelucrate în total 156 de teste, 22 PCR, 134 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 502380 mai exact, 365640 de teste PCR și 136740 de teste rapide.

De unde provin cazurile:

AIUD – 2
ALBA IULIA – 1
BLAJ – 1
CUGIR – 2

Reinfectări:
AIUD – 1
BLAJ – 1
CERGĂU MARE – 1
CUGIR – 1
SEBEȘ – 2

ORAŞ CUGIR 18
CETATEA DE BALTĂ 2
ROŞIA DE SECAŞ 1
ORAŞ TEIUŞ 4
BUCERDEA GRÂNOASĂ 1
MUNICIPIUL AIUD 10
MUNICIPIUL SEBEŞ 12
SĂSCIORI 2
MUNICIPIUL ALBA IULIA 23
MUNICIPIUL BLAJ 5
ŞONA 1
ORAŞ OCNA MUREŞ 3
ORAŞ CÂMPENI 1
ALBAC 0
ALMAŞU MARE 0
ARIEŞENI 0
AVRAM IANCU 0
BERGHIN 0
BISTRA 0
BLANDIANA 0
BUCIUM 0
CÂLNIC 0
CENADE 0
CERGĂU 0
CERU-BĂCĂINŢI 0
CIUGUD 0
CIURULEASA 0
CRĂCIUNELU DE JOS 0
CRICĂU 0
CUT 0
DAIA ROMÂNĂ 0
DOŞTAT 0
FĂRĂU 0
GALDA DE JOS 0
GÂRBOVA 0
GÂRDA DE SUS 0
HOPÂRTA 0
HOREA 0
IGHIU 0
ÎNTREGALDE 0
JIDVEI 0
LIVEZILE 0
LOPADEA NOUĂ 0
LUNCA MUREŞULUI 0
LUPŞA 0
METEŞ 0
MIHALŢ 0
MIRĂSLĂU 0
MOGOŞ 0
NOŞLAC 0
OCOLIŞ 0
OHABA 0
ORAŞ ABRUD 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0
ORAŞ ZLATNA 0
PIANU 0
POIANA VADULUI 0
PONOR 0
POŞAGA 0
RĂDEŞTI 0
RÂMEŢ 0
RIMETEA 0
ROŞIA MONTANĂ 0
SĂLCIUA 0
SĂLIŞTEA 0
SÂNCEL 0
SÂNTIMBRU 0
SCĂRIŞOARA 0
ŞIBOT 0
SOHODOL 0
ŞPRING 0
STREMŢ 0
ŞUGAG 0
UNIREA 0
VADU MOŢILOR 0
VALEA LUNGĂ 0
VIDRA 0
VINŢU DE JOS 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

George Buhnici „lovește” din nou: „Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase. Care e sexul mai tare?”

Ziarul Unirea

Publicat

în

George Buhnici „lovește” din nou: „Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase. Care e sexul mai tare?”

Cunoscutul vlogger George Buhnici provoacă din nou dezbateri aprinse după un mesaj controversat postat pe Twitter în care afirmă că bărbații sunt cei care fac muncile cele mai grele și periculoase susținând familia și că își distrug astfel sănătatea având o durată de viață mai scurtă.

”Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase, mai departe de casă. Câștigă salarii mai mari dar aduc aproape tot în bugetul familiei. Au sănătatea șvaițer de obicei după 45 și mor majoritar prin infarct, pentru că se cred de fier și nu se îngrijesc. Care e sexul mai tare?” a scris Buhnici pe Twitter luni, 7 noiembrie.

George Buhnici a fost criticat într-o serie de comentarii, oamenii susținând că nu există o regulă general valabilă în acest sens și că femeile muncesc de multe ori cot la cot cu bărbații.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Amenzi uriașe pentru facturile întarziat sau neprimite la energie. Șase furnizori mari au primit sancțiuni de la ANRE

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Amenzi uriașe pentru facturile întarziat sau neprimite la energie. Șase furnizori mari au primit sancțiuni de la ANRE

Șase furnizori de energie electrică au fost amendați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în urma controalelor desfășurate. Sancțiunile au fost aplicate din cauza faptului că societățile au emis cu întarziere facturile.

Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei”, informează ANRE.

Amenzile s-au aplicat astfel:
– ELECTRICA FURNIZARE 120.000 lei

– HIDROELECTRICA 70.000 lei

– CEZ VÂNZARE 60.000 lei

– E.ON ENERGIE ROMÂNIA 50.000 lei

– ENEL ENERGIE 50.000 lei

– ENEL ENERGIE MUNTENIA 30.000 lei

sursa: digi.24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea