Rămâi conectat

Actualitate

Maghiarii din Apuseni sprijină decizia Premierului Mihai Răzvan Ungureanu de a lua cât mai urgent o decizie în ceea ce priveşte mineritul la Roşia Montană şi Abrud

Publicat

în

    Stimate Domnule Prim-Ministru,
Comunitatea maghiară din Roşia Montană şi Abrud a primit cu bucurie declaraţia dumneavoastră de a da un răspuns şi de a lua cât mai repede o decizie în ceea ce priveşte proiectul minier de la Roşia Montană, dar şi de la Roşia Poieni.
Suntem şi noi, majoritatea, mineri din tată-n fiu. Din minerit şi-au câştigat pâinea bunicii, părinţii şi noi, şi am dori ca mineritul să ne ajute în continuare să asigurăm un viitor copiilor noştri. Un viitor bun, aici la noi acasă.
Zona nu are alternative reale în afară de minerit. Toţi vorbesc de turism, dar unde să faci turism într-o zonă săracă? Nu atragem investitorii fiindcă suntem prea săraci şi nu au cum să facă profit în zona noastră fără investiţii masive care să genereze venituri pentru locuitori.
Avem acest investitor serios la Roşia Montană, care de ani de zile se luptă cu birocraţia, cu mentalitatea noastră. A venit momentul, aşa cum această companie de la Roşia Montană a sprijinit comunitatea locală şi cele învecinate de-a lungul acestor ani fără nici un profit, să o sprijinim şi noi, comunitatea, dar şi ţara întreagă. A venit momentul să dăm undă verde acestui proiect minier.
Mineritul la Roşia Montană şi Abrud ar rezolva problema locurilor de muncă şi nu numai. Pe lângă minerit şi crearea a mii de locuri de muncă, proiectul de la Roşia Montană aduce o infrastructură modernă ce va putea fi folosită şi după închiderea exploatării. Mai mult, oferă localnicilor facilităţi de microcreditare şi programe de pregătire adecvate, reconversia profesională a angajaţilor pentru momentul când mina nu va mai funcţiona, apoi investiţii în infrastructura turistică: hoteluri, pensiuni, muzee, circuite turistice etc.
Aţi spus, domnule Prim-Ministru: „Mă interesează să existe o brumă de prosperitate într-o regiune pe care nu vrea să o vadă nimeni. Şi sunt dispus să merg cu orişicine dintre cei care promovează retoric un ecologism care în spate nu are, de fapt, motivaţie ecologistă, ci pluramente politică, să merg de mână cu el la Roşia Montană şi la Roşia Poieni, să vadă cum arată nişe răni ale pământului”.
Investitorul a dovedit că este de bună credinţă, că îi pasă de cultura noastră, de patrimoniu, de mediul înconjurător. De ce să nu lăsăm acest investitor să rezolve aceste răni, să rezolve poluarea, să ne aducă locuri de muncă?
Nu dorim decât demararea exploatării miniere în condiţii de siguranţă şi cu tehnologii moderne, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră. Vrem şansa la o viaţă mai bună şi civilizată, şansa pe care o merităm pentru anii de sărăcie şi de aşteptare pe care i-am îndurat. Şi acest lucru este valabil atât pentru maghiarii, dar şi pentru românii de aici. Am trăit întotdeauna în pace şi înţelegere, şi aşa vrem să fie şi de acum încolo.
Vă rugăm să hotărâţi cu responsabilitate viitorul nostru, al tuturor şi să daţi undă verde proiectului minier de la Roşia Montană şi mineritului din Apuseni. Şi să ştiţi că noi vă sprijinim, la fel cum sprijinim orice altă personalitate cu putere de decizie care luptă pentru crearea de noi locuri de muncă în zonă. Soarta noastră, a tuturor, depinde de cât de decis acţionăm la nivel guvernamental.
Cu stimă,
Lorand KOPENTZ,
preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Abrud şi Roşia Montană

Publicitate

Actualitate

APIA demarează plățile în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată pe 2021: Finanțare de peste un miliard de euro

Publicat

în

APIA demarează plățile în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată pe 2021: Finanțare de peste un miliard de euro

Începând de luni, 18 octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021, anunţă un comunicat al agenţiei.

Potrivit sursei citate, APIA îşi propune, în perioada de acordare a avansului, 18 octombrie 2021 – 30 noiembrie 2021, să finanţeze fermierii cu o sumă de peste un miliard de euro, atât pentru schemele finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) cât şi pentru măsurile finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„În conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1295 din 4 august 2021 de derogare, pentru anul 2021, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte nivelul avansurilor pentru plăţile directe şi pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafaţă şi de animale, statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăţilor directe indicate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 şi de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale menţionat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.”, se menţionează în comunicat.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Cum putem reduce consumul de benzină sau de motorină. Economie de combustibil, dar și de stres

Publicat

în

Cum putem reduce consumul de benzină sau de motorină. Economie de combustibil, dar și de stres

„Ne plângem de scumpirea carburantului, dar avem o metodă foarte simplă de a reduce costurile: să conducem defensiv. Când conduci defensiv scade și riscul de accident, nu mai uzezi nici mașina atât de mult (cauciucuri, frâne, etc) și, bineînțeles, faci economie de combustibil”, a transmis șoferul profesionist.

Putem reduce din timp când vedem că n-avem unde înainta

„Sunt mașini care au sistemul dotat cu start-stop la care motorul se oprește la semafor, dar nu doar atât. Ce trebuie să facem să consumăm mai puțin? Trebuie să accelerăm doar atât cât mașina să înainteze ușor, fără să exagerăm, fără să accelerăm violent. În plus, trebuie să reducem din timp lăsând mașina în viteză, nu scoțând mașina pe liber. Să reducem din timp înseamnă că văd că urmează un semafor roșu sau o coloană și că nu are rost să accelerez până mă apropii de coloană”, a adăugat el, pentru DC NEWS.

Economie de combustibil, dar și de stres

„Foarte mulți au senzația că dacă reduc din timp de fapt pierd timp. Își zic: «Dacă se bagă altul în fața mea?». Atunci sunt tentați să stea cât mai aproape de cei din față să nu se bage altul. Dacă ne gândim că o mașină intrată în față înseamnă doar câțiva metri mai în spate, nu are rost să ne stresăm și să încercăm de fiecare dată să fim cât mai aproape de mașina din față”, mai este de părere Titi Aur.

Electrica Furnizare Discount

Vor exista mereu șoferi nesimțiți, dar într-un oraș mare precum Bucureștiul nu câștigă decât 1-2 minute

„Bineînțeles că vom întâlni întotdeauna șoferi nesimțiți care nu înțeleg ce înseamnă să conducă ecologic, economic și, nu în ultimul rând, cu bun simț. Se vor strecura, vor trece de pe o coloană pe alta, dar totuși îmi place să cred că sunt excepțiile. Înseamnă 3-5% din șoferi și atunci dacă toți ceilalți care gândesc normal, conduc normal, elegant, economic nu-i vor băga în seamă, ei vor fi doar oile negre. Cei conștienți că vor să facă și economie de uzura mașinii, combustibil, dar și de stres, vor urma aceste sfaturi. De ce să fiu un stresat și să accelerez, să frânez și să fiu foarte aproape din mașina din față? Traversând dintr-o parte într-alta un oraș mare, așa cum este Bucureștiul, condusul agresiv nu aduce decât un minut sau două în plus, cu un cost mare pentru consum, mediu și ceilalți participanți la trafic”, a conchis el.

Sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Atenționare COD GALBEN de CEAȚĂ în județul Alba: Vizibilitate redusă sub 200 de metri, până la ora 10:00

Publicat

în

ANM a emis luni dimineața o atenționare de tip Cod Galben de ceață, valabilă în mai multe zone și localități din județul Alba.

Între orele 08:00 – 10:00 este vizată zona localităților Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Vințu de Jos, Galda de Jos, Mihalț, Stremț, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Berghin, Noșlac, Rădești, Cut.

Se vor semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 100 m. Atenționarea este valabila în data de 18.10.2021 de la ora 6:30 pana la ora 10:00.

Electrica Furnizare Discount

Atenționarea ANM este valabilă și pentru mai multe localități din județul Mureș: Târgu Mureș, Luduș, Iernut, Sângeorgiu de Mureș, Ungheni, Sâncraiu de Mureș, Pănet, Gornești, Cristești, Ernei, Brâncovenești, Acățari, Crăciunești, Deda, Reghin, Batoș, Glodeni, Sânpaul, Sântana de Mureș, Aluniș, Lunca, Chețani, Gheorghe Doja, Petelea, Breaza, Vătava, Ogra, Rușii-Munți, Suseni, Cuci, Voivodeni, Ideciu de Jos, Păsăreni, Bogata, Corunca.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare