Rămâi conectat

Actualitate

Luni, 9 decembrie, transportatorii de mărfuri declanșează greva generală

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Transportatorii de mărfuri au hotărât să oprească activitatea la nivel naţional, luni, 9 decembrie. Aceștia avertizează că magazinele pot rămâne goale în perioada sărbătorilor de iarnă.

Potrivit președintelui Asociației Operatorilor de Transport Rutier „Apulum”, Dumitru Blaga, transportatorii s-au săturat să aştepte respectarea angajamentelor luate de Ministerul Transporturilor în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea.

”În dată de 29 noiembrie, reprezentanţi ai transportatorilor de mărfuri din întreaga ţară, împreună cu delegaţii ale patronatelor din transportul rutier, au decis în cadrul unei reuniuni desfăşurate lângă Sibiu, să transmită un semnal ferm Guvernului României şi ministerului de resort, în contextul în care au epuizat toate căile diplomatice pentru a determina autorităţile să accepte dialogul constructiv să îşi respecte angajamentele din primăvara acetui an.

Actualul ministru al Transporturilor nu a răspuns la nici una din adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluării mandatului, înţelegând să se întâlnească, după modelul fostului ministru Relu Fenechiu doar cu „apropiaţi” ai ministerului, cu care de altfel, în ultimele săptămâni, se „aranjează” pe şest legislaţia. În tot acest context, transportatorii rutieri de mărfuri mai primesc încă o lovitură de la Guvern prin scumpirea carburanţilor, odată prin creşterea accizei şi totodată prin noua taxa de 7 cenţi + TVA, abuziv introdusă în carburanţi.

Transportatorii autohtoni nu pot înţelege şi nici nu pot accepta explicaţiile lipsite de logică prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis. Astfel „amortizarea” celor 7 cenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului, este o aberaţie şi un non sens,  atâta timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii romani în afară competiţiei din piaţă europeană şi regională. Dacă totuşi o astfel de măsură ar căpăta sens, este şi mai de neînţeles raţionamentul aceluiaşi guvern, care crescând efortul transportatorilor autohtoni ce alimentează cu carburant în ţara noastră, doresc să construiască cu prioritate autostrăzi în afară fluxurilor şi coridoarelor de transport comercial utilizând sumele ce spera a fi colectate din nouă taxă. În acelaşi context, autostrăzile ce urmează a fi construite cu banii astfel colectaţi, vor fi mai mult ca sigur taxate după cum se exprimau în urmă cu ceva timp guvernanţii actuali.

Pentru toate aceste „noutăţi”, precum şi pentru nerespectarea angajamentelor asumate de ministerul de resort în primăvara acestui an, transportatorii rutieri de mărfuri sunt mai decişi că niciodată să renunţe la activităţi pentru o perioadă nedeterminată”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Confederația Națională Rutieră.

La întâlnirea de lângă Sibiu desfăşurată săptămâna trecută au participat reprezentanţi ai transportatorilor din 24 de judeţe, precum şi lideri ai Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 din Arad, Federaţiei Operatorilor Romani de Transport, Federaţiei Transportatorilor Europa, Asociaţiei Transportatorilor Rutieri în Construcţii, Breslei Marilor Transportatori din Cluj şi Asociaţiilor transportatorilor rutieri de mărfuri din Maramureş, Transilvania, Moldova şi Constantă, patronate membre al Confederaţiei Naţionale Rutiere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea