Rămâi conectat

Ştirea zilei

Lucrări de milioane la restaurarea Castelului Banffy de la Sâncrai și a Casei Artelor de la Câlnic

Bogdan Presecan

Publicat

în

Casa Artelor din satul Deal, comuna Câlnic și Castelul de la Sâncrai se află în pline lucrări de restaurare și reabilitare. Pentru reconsolidarea celor două clădiri din patrimoniul arhitectural național, Consiliul Județean va investi în total aproape 9 000.000 de lei.

În cazul Castelului de la Sâncrai, clădire monument istoric lăsată în paragină după 1997, cea mai mare parte din finanțare se face printr-un proiect european. Finalizarea lucrărilor va avea loc anul viitor, iar valoarea totală a investiţiei, aşa cum rezultă din studiul de fezabilitate, este de peste 8 milioane de lei, din care peste 1,7 milioane lei vor fi cheltuiţi în etapa de conservare.

După 1947, odată cu schimbarea destinaţiei fostei reşedinţe a familiei nobiliare Banffy, în azil de copii cu dizabilităţi, clădirea a suferit mari transformări exterioare şi interioare, majoritatea fiind de natură să deformeze aspectul iniţial, dar mai ales să ducă la degradări majore ale edificiului.

„Intenţia noastră este de a dezvolta în zona respectivă un loc în care Asociaţia cultivatorilor de trandafiri să îşi poată dezvolta o activitate asociativă şi asta, din punctul meu de vedere şi am discutat şi cu cultivatorii, să fie imaginea cultivatorilor de trandafiri din judeţul Alba”, a declarat Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Județean Alba.

Localitatea Sâncrai se află la 8 kilometri de Aiud, între localităţile Ciumbrud şi Rădeşti Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Alba, clădirea a aparţinut la început familiei Kemeny şi a fost construită în anul 1805. La sfârșitul secolului al XIX-lea castelul a devenit reşedinţa familiei nobiliare Banffy.

În ceea ce privește Casa Artelor din Câlnic, a cărei reabilitare în valoare de circa 700.000 de lei este susținută din bugetul Consiliui Județean, va putea fi dată în folosință încă din acest an.

Potrivit reprezentanților CJ, clădirea fostei școli interbelice din localitate va fi destinată atelierelor de cultură, va face parte din infrastructura pusă la dispoziția artiștilor plastici din județul Alba.

foto: Castelul din Sancrai


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea