Ziarul Unirea

Lot complet pentru Volei Alba Blaj: Bianka Buša, Sanja Bursać Gommans și Anastasiya Bezsonova – extremele nou-venite sub comanda lui Darko Zakoc

Volei Alba Blaj, campioana României, se va baza în sezonul 2019/2020, pe cinci jucătoare care vor evolua pe poziția extremă/ secund: nou-venitele Sanja Bursać Gommans și Bianka Buša – campioană mondială și europeană, vicecampioană olimpică (ambele din Serbia), Anastasiya Bezsonova (Azerbaidjan) – două aflate la prima experiență în Divizia A1, alături de româncele Ramona Rus și Sorin Miclăuș (ce vor continua sub comanda lui Darko Zakoc).

În cele ce urmează vă prezentăm cărțile de vizită ale extremelor:

ELIT

*Sanja Bursać Gommans (1,78 m) – fostă internațională a Serbiei, născută la data de 10 ianuarie 1990, la Belgrad. Ea (foto, stânga jos, nr. 7) a mai evoluat la Postar 064 Belgrad, Rocheville Le Cannet și RC Cannes, ambele din Franța, iar în ultimul sezon, în China, la Guangdong Evergrande. Se află la prima experiență în voleiul românesc.

*Bianka Buša (1,87 m) – componentă a naționalei Serbiei, echipă cu care a devenit campioană mondială (2018), vicecampioană olimpică (2016) și campioană europeană (2017). Născută la data de 25 iulie 1994, la Vrbas (Serbia), Bianka Buša (foto, stânga sus, în albastru) se pregătește cu naționala Serbiei pentru turneul final al Campionatului European de volei feminin (23 august-8 septembrie 2019). La nivel de club, Bianka Buša a jucat, până acum, la ŽOK Vizura Belgrad (Serbia), Volley Towers (Italia), CSM Târgoviște (România), Metalleghe Montichiari (Italia) și KPS Chemik Police (Polonia).

*Anastasiya Bezsonova (1,87 m) este o tânără voleibalistă, componentă a naționalei din Azerbaidjan, născută la data de 21 decembrie 1999, la Zaporozhye (Ucraina). Anastasiya Bezsonova (foto, dreapta jos, nr. 9) a evoluat până acum la Telekom Baku și se află în prezent în pregătiri cu naționala în vederea participării la turneul final al Campionatului European de volei feminin, Azerbaidjan fiind adversara României în grupa de la Budapesta. Și ea este la prima experiență în voleiul românesc.

*Ramona Adelina Rus (1,80 m), născută la Blaj, în 8 octombrie 1996, este componentă a naționalei României, echipă cu care se se pregătește pentru participarea la turneul final al Campionatului European. Ramona Rus (foto, centru) a participat alături de naționala României la campania de succes încheiată cu câștigarea Silver League și, implicit, cu promovarea în ediția viitoare a Golden League. A început voleiul la CSŞ Blaj, cu care a reuşit performanţe la toate categoriile de vârstă, între care cele mai importante sunt cele trei titluri de vicecampioană naţională, la minivolei (2010), cadeţi (2012) şi juniori (2015). Cu Volei Alba Blaj a câștigat campionatul (2015, 2019) și Cupa României (2019), finalistă a Ligii Campionilor (2018) și a Cupei CEV (2019).

*Sorina Miclăuș (1,80 m), născută la Brașov, la data de 15 aprilie 1999, este una dintre cele mai valoroase tinere voleibaliste din România, ajungând la Blaj în ianuarie 2019. Sorina Miclăuș (foto, stânga sus), care a mai evoluat la nivel de seniori pentru Agroland Timișoara, a câștigat cu Volei Alba Blaj campionatul României (2019) și Cupa României (2019). În vara anului trecut, Sorina Miclăuș a intrat în circuitul echipei naționale, fiind componentă a formației care a câștigat recent Silver League.

Reprezentanta României în grupele Ligii Campionilor va începe pregătirea luni, 12 august, având de suportat multe absențe din lot, în condițiile în care majoritatea voleibalistelor sunt angrenate în pregătirile pentru Campionatul European.

Lotul Volei Alba Blaj (15 jucătoare): *coordonatoare: Femke Stoltenborg (Olanda), Aleksandra Ćirović (Serbia); *universali: Sanja Popović-Gamma (Croația), Ioana Baciu; *centri: Nađa Ninković și Maja Aleksić (Serbia), Noemi Oiwoh (Austria), Ștefania Cheluță; *libero: Silvija Popović (Serbia), Luiza Ungerer de Carvalho Rocha (Brazilia); *extreme/ secunzi: Sanja Bursać Gommans și Bianka Buša (Serbia), Anastasiya Bezsonova (Azerbaidjan), Ramona Rus și Sorin Miclăuș

Dan HENEGAR