Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Localurile din Alba Iulia nu sunt pregătite pentru legea care ar interzice fumatul; puține au spații pentru nefumători

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Majoritatea localurilor, cafenelelor, restaurante, barurilor, cluburilor din Alba Iulia nu au spații destinate pentru nefumători, iar propunerea legislativă semnată de 22 de parlamentari, prin care se se cere interzicerea fumatului în spațiile publice ar putea duce la scăderea numărului de consumatori.

În România, legea prevede separarea spaţiilor alocate fumatului în proporţie de 50% pentru fumători şi nefumători, astfel încât fumul să nu poată pătrunde în acestea din urmă. Proprietarii sau managerii localurilor cu o suprafaţă de sub 100 mp pot decide dacă spaţiile respective să fie alocate exclusiv pentru fumători sau nefumatori, cu afişarea corespunzătoare a acestei informaţii. Ca urmare, cele mai multe restaurante/cafenele din Alba Iulia s-au declarat de fumători. Anterior, legea prevedea amenajarea obligatorie a unor astfel de spaţii pentru nefumători, indiferent de suprafaţa localului.

Unul dintre puținele spații comerciale care a interzis fumatul în zona în care se comercializează mâncare este Alba Mall. De aproape doi ani, la etajul I, nu se mai fumează. Totodată, undele restaurante din cadrul hotelurilor din Alba Iulia au locuri prevăzute pentru nefumători. Cele mai populate cafenele și restaurante din centru și cetate nu au separeu destinat persoanelor nefumătoare.

Fumatul în spaţiile publice ar putea fi interzis și în România, la fel ca în multe state ale Uniunii Europene

„Se interzice complet fumatul în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, cu excepţia celulelor pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă“ – aşa arată o prevedere din  propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002, adoptată de Senat.

Interzicerea fumatului în spaţiile publice, măsură care îi va afecta pe cei aproape 5 milioane de fumători din România, este aplicată de ani buni în unele state membre ale Uniunii Europene.

România este încă o ţară permisivă în ceea ce priveşte legislaţia referitoare la fumat, având în vedere că în prezent se poate fuma în spaţiile publice, oportunitate de care producătorii de ţigarete profită prin faptul că încă mai pot interacţiona cu consumatorii prin baruri.

Deputatul PSD Aurelia Cristea, inițiatorul proiectului de lege, și-a exprimat speranța ca actul normativ să fie adoptat de plenul Camerei Deputaților până la 31 mai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea