Rămâi conectat

Cultură Educație

Localnicii „au ars” laptele şi brânza

Publicat

în

Duminică, 6 martie, la Căminul Cultural Hăpria s-a desfăşurat „Hodaiţa”, obicei readus în atenţia sătenilor prin grija Primăriei şi a Consiliului Local Ciugud, Bisericii Ortodoxe „Sf. Treime” Hăpria şi a Comitetului de organizare condus de Cornel Gabor, fiind prezenţi primarul Gheorghe Damian şi viceprimarul Cornel Ceuca. Preoţii din Hăpria, Straja şi Henig au oficiat o slujbă religioasă. Fiind „Duminica iertării”, din predica părintelui Toader am reţinut pilda tâmplarului, la finalul căreia doi fraţi certaţi se vor împăca datorită tâmplarului, care în locul unui gard înalt care să-i separe definitiv a construit un pod peste valea care-i despărţea, unindu-i. De asemenea, preotul paroh Augustin Orian le-a urat sătenilor să poată trece cu bine Postul Paştelui, să se împace unii cu alţii, ca să ajungă curaţi sufleteşte la Înviere. Primarul Gheorghe Damian a subliniat importanţa păstrării obiceiurilor pentru locuitorii comunei, reamintind că înaintea Postului Paştelui bătrânii aprindeau hodaiţele pentru a „arde” brânza şi laptele, după ce în săptămâna anterioară a fost şi Lăsatul secului de carne, ei petrecând apoi în şură, cu plăcinte şi vin. La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb, le-a urat participanţilor multă sănătate, iar evenimentul să le aducă împăcare cu sine şi cu ceilalţi, pentru a sărbători apoi cum se cuvine Sfintele Paşti.
Cu sprijinul financiar al firmelor conduse de Aurel Poptean, prezent la eveniment, şi Titi Bârsan, precum şi prin contribuţia în bani şi alimente a circa 25 de familii din Hăpria, gospodinele au reuşit prepararea a sute de gogoşi, pupuri şi plăcinte pe vatră, umplute cu varză, brânză sau cartofi, fiind utilizate 40 kg de făină albă, 40 de ouă, 10 litri de ulei şi 10 kg de zahăr şi ceapă. O armată de bucătărese a muncit de zor la pregătirea aluatului, coacerea plăcintelor şi servirea lor: Olivia Paştiu, Liliana Ganda, Petronela Roşu, Anca Radu, Cornelia Tăhâş, Mirea Stanciiu, Mioara Buda, Cornelia Boancăş, Valeria Năcreală, Corina Romcea, Elena Gabor, Mirela Morar şi Geta Scrob.
În curtea aşezământului cultural s-au aprins 10 – 15 „hodaiţe”, „mingi” din cârpe bine îmbibate în motorină, acestea fiind învârtite deasupra capului de adulţi, bătrâni şi copii, în scop de purificare. Totodată, s-a încercat aprinderea unui foc de tabără, dar spre dezamăgirea zecilor de participanţi lemnele stivuite s-au dărâmat înainte de a se aprinde în întregime. Apoi, hăprienii au petrecut în căminul cultural alături de formaţia de muzică populară condusă de Ilie Nariţa, împreună cu clarinetistul Vistrian Haneş şi soliştii vocali Dorina Nariţa, Olivia şi Cornel Paştiu, Vasilică Boancăş şi Nicolae Plută.
Cu ocazia zilei de 8 Martie, primarul Gheorghe Damian le-a oferit doamnelor şi domnişoarelor prezente câte o floare, în semn de respect şi preţuire, alături de tradiţionalul „La mulţi ani!”.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare