LIVE VIDEO. Spectacolele de reconstituire antică şi luptele dintre daci, romani și gladiatori, reluate la Alba Iulia

Spectacolele de reconstituire antică și luptele între daci, romani și gladiatori au fost reluate, vineri, la Alba Iulia şi se vor desfăşura până în luna octombrie.

Spectacolele de reconstituire antică susţinute la Alba Iulia de câţiva ani de către Garda Apulum şi care atrag la fiecare reprezentaţie sute sau chiar mii de turişti debutează în acest an vineri, 13 aprilie, de la ora 18,00, în faţa Porţii a IV-a a Cetăţii Alba Carolina.

Legiunea a XIII-a Gemina realizează demonstrații de tehnică militară, îndemânare și forță. Principalele comenzi ale romanilor, care sunt cei mai disciplinaţi soldaţi, sunt: ”milites” (soldaţi!) ”ad gladius clin” (întoarce-te la dreapta), ”ad scutum clina” (la stânga), ”ad scutum transforma” (întoarce-te 180 de grade), ”dirige frontem” (în formaţie), ”mandata captate” (aranjaţi-vă ţinuta), ”scurta capere” (ridică scutul).

Pe lângă disciplină, romanii au de partea lor armura, cea mai cunoscută fiind lorica segmentată, foarte eficientă pentru lupte. Pe cap, ei poartă căşti confecţionate din fier, cu protecţie la gât, iar în mâini ţin arme de împungere şi scuturi de peste un metru, în vreme ce în picioare poartă calcei. Armata lor este condusă de un general şi un centurion, cel din urmă dând comenzi constant.

Dacii poartă coifuri, cămăşi de zale, din solzi metalici sau piele, armurile lor fiind inspirate de reprezentările Columnei lui Traian. Unii dintre daci sunt arcaşi, iar alţii au săbii cu lame lungi şi încovoiate, cu tăişul pe interior.

Nu în ultimul rând, gladiatorii au impresionat prin muşchii lor, forţă şi vână, iar dansatoarele prin feminitate şi senzualitate.

După prezentări, urmează confruntări, lupte corp la corp între gladiatori şi în grup, între daci şi romani, acestea terminându-se la egalitate, marii câştigători fiind spectatorii care au primit o lecţie de istorie vie.

La astfel de reprezentaţii publicul are un rol activ, având posibilitatea să strige dacă doreşte moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăişul la gât sau chiar să-i învie pe romanii şi dacii decedaţi în lupte. De multe ori, copiii, încurajaţi de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaţilor.

Astfel de spectacole au loc la Alba Iulia deoarece oraşul este întemeiat de romani.

Reprezentaţii asemănătoare vor avea loc în fiecare vineri, până în luna octombrie, dar de la ora 19.00, în faţa Porţii a IV-a din Cetatea Alba Carolina, pe spaţiul dintre cele două catedrale, Ortodoxă şi Romano-Catolică.

Formaţiile Gărzii Apulum sunt alcătuite din voluntari albaiulieni care încercă să reconstituie aspecte militare şi civile ale istoriei daco-romane.

Garda Romană de la Apulum sau, mai scurt, Garda Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment care are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...