Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

LIVE VIDEO: Părinții elevilor de la Școala ”Vasile Goldiș” Alba Iulia intenționeză să dea în judecată C.L. pentru decizia prin care s-a acceptat ridicarea unei cantine externe cu acces prin curtea școlii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Părinții elevilor de la Școala ”Vasile Goldiș” Alba Iulia intenționează să da în judecată C.L. pentru decizia prin care s-a acceptat ridicarea unei cantine externe cu acces prin curtea școlii.

Părinții elevilor care urmează cursurile Școlii Gimnaziale nr. 1 ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia s-au mobilizat și urmează să acționeze în instanță decizia Consiliului Local Alba Iulia prin care a fost aprobată concesionarea unei parcele de teren din vecinătatea unității școlare, pe 49 de ani, pentru edificarea unei cantine restaurant, cu acces prin curtea școlii.

Mobilizarea a fost extrem de rapidă, fără a mai fi așteptat avizul de legalitate pe care îl va acorda sau nu Prefectura Alba acestei hotărâri de consiliu local. Zilele trecute, majoritatea reprezentanților comitetelor de părinți din clasele pregătitoare până în clasele a opta s-au întâlnit la școală pentru discuții preliminare în vederea demarării procedurii de atacare în instanță a deciziei Primăriei Alba Iulia.

Au oferit explicații în legătură cu situația existentă prof. Marcela Dărămuș, șefa ISJ Alba, directoarea școlii, prof. Ramona Popa, directorul adjunct, prof. Delia Vâlceanu și consilerul local municipal Vasile Crișan. ”Se încalcă legislația în vigoare. Pe o rază de 500 de metri în jurul unei unități școlare, indiferent de nivelul unități, nu este permisă edificarea unui restaurant sau a unui magazin care aduc cu sine un aflux mare de populație, parte care consumă alcool sau tutun. Nu avem siguranța că această cantină nu se va transforma, în timp, în altceva.

Este vorba despre securitatea copiilor dumneavoastră, a generațiilor care vor urma cursurile acestei școli. Noi, ca inspectorat școlar, nu avem atribuția administrativă în luarea deciziilor în acest caz. Misiunea noastră este de a monitoriza procesul educațional. Nu putem sta însă cu mâinile în sân acum, când este vorba despre siguranța copiilor. Acum câțiva ani, vechea conducere a școlii a dat un acord formal pentru ridicarea acestei cantine. La inspectorat nu avem însă niciun document scris în acest sens.

Nu scrie nicăieri că va fi o cantină școlară. Primăria ne acuză că IȘJ Alba nu dorește o cantină școlară. Nu scrie însă niciunde că aceasta va fi o cantină strict școlară. O cantină școlară trebuie să îndeplinească foarte multe condiții, meniuri speciale, persoane verificate sanitar, săptămânal. (…) Nu ne opunem edificării unei cantine, dar care să fie una școlară (…)”, a explicat inspectorul șef Marcela Dărămuș.

Aceasta a mai opinat că, dacă se urmărea cu adevărat exclusiv binele elevilor, Primăria Alba Iulia ar fi putut construi, pe fonduri guvernamentale sau europene, o cantină școlară. Dânsa a mai precizat că este, într-adevăr, nevoie de o cantină școlară de mare capacitate, necesitate resimțită îndeosebi în timpul concursurilor, seminariilor sau olimpiadelor naționale, când elevii veniți din alte părți sunt nevoiți să ia masa în oraș, mai scump, pe banii părinților.

Prof. Ramona Popa, directoarea școlii, spune că nu există nicio consultare a publicului sau a vecinătății înainte de concesionarea acestui teren, pe care va fi ridicat o cantină. În această săptămână va fi convocat din nou comitetul de părinți al școlii, plus consiliul de administrație, iar împreună cu avocatul va fi formulată plângerea ce va fi înaintată instanței. Situația a captat atenția părinților care își duc copiii la Școala Nr. 1 și au minima pretenție de a-i ști în siguranță.

De precizat că accesul de pe strada Călărași nr. 2 (pe lângă Școala de Arte) a fost cu greu securizat, de câțiva ani, aici poarta fiind mai mereu deschisă. Inițial, cei 218 mp concesionați pentru ridicarea cantinei de uz extern erau cumva situați între corpul de clădire al Școlii Generale 1 cu clasele zero-patru și fostul sediu al Iprodcoop, cu acces separat de școală, din strada Călărașilor.

Dar, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, investitorul ”a început demersurile pentru obținerea autorizației de construcție și edificarea construcției, ocazie cu care s-a constatat că edificarea acestei construcții nu se poate face deoarece există o diferență de nivel de circa 1,5 m între construcția existentă și construcția învecinată, impunându-se modificarea regimului de înălțime a construcției ce urma a fi ridicată pe terenul concesionat, precum și modificarea planurilor urbanistice aprobate pentru asigurarea accesului auto la această clădire, acces fără de care concesionarul nu putea obține avizul de securitate la incendii. (…) din motive independente de voința acestuia și neimputabile concesionarului, autorizația de construcție nu a putut fi emisă în termenul de 12 luni de la semnarea contractului (…) pentru a nu lipsi contractul de efecte, este necesară încheierea unui act adițional la acesta”.

Departe de interpretările chibiților politici care consideră această stare de conflict o minge ridicată la fileul PSD-ului acum, în debutul campaniei pentru europarlamentare, un PSD până mai ieri îmblătit ritmic cu nuielușa după desființarea Școlii generale din Micești, părinții copiilor care merg la Școala ”Vasile Goldiș” știu că, de fapt, situația este una reală și complicată. De acțiunea lor de acum va depinde prezentul și viitorul liniștit al elevilor care urmează sau vor urma cursurile acestei școli. Indiferent de efemerul politic prezent.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea