Actualitate
LIPSĂ mare de medici de familie, în Alba: Concluziile ședinței Colegiului Prefectural, cu șefii deconcentratelor
LIPSĂ mare de medici de familie, în Alba: Concluziile ședinței Colegiului Prefectural, cu șefii deconcentratelor
Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba a avut loc începând cu orele 08:30, la sediul Instituției Prefectului – Județul Alba, Sala ”Mihai Viteazul”, convocată de Prefectului Județului Alba, domnul Nicolae Albu, cu participarea Subprefectului Județului Alba, domnul Andrei Vincze și a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate și altor instituții publice din județ.
Temele înscrise pe ordinea de zi au fost următoarele: Contractarea serviciilor medicale spitalicești în condiții de maximă eficiență și monitorizarea bugetului medicinei primare alocat din FNUASS; Protejarea sănătății publice prin prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc determinanți din mediul de viață și muncă și situația deficitului de medici de familie; Informare privind activitatea Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.
În deschiderea ședinței, domnul Nicolae Albu a dat cuvântul domnului Narcis Muntean, Director Executiv Relații Contractuale, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, care a prezentat un raport privind gestionarea fondurilor alocate pentru serviciile medicale în județ. Sumele contractate cu furnizorii de servicii medicale spitalicești din județ, în anul 2022, au fost în valoare totală de 164.566.424,01 lei, din care cheltuieli efective pentru tratarea cazurilor de COVID-19 în valoare de 11.582.207,27 lei. Valoarea totală a sumelor alocate serviciilor realizate în asistența medicală primară în perioada ianuarie – septembrie 2022 a fost de 770.605 lei.
În continuarea ședinței a luat cuvântul doamna dr. Ileana Văcaru, Șef compartiment, Direcția de Sănătate Publică Alba, care a prezentat o informare cu privire la programul de protejare a sănătății publice și situația deficitului de medici de familie. Doamna dr. Ileana Văcaru a subliniat două probleme stringente cu care se confruntă județul Alba: degradarea calității surselor de apă și lipsa medicilor de familie la nivelul a 10 UAT-uri. Necesarul de medici în asistența medicală primară în prezent este: în mediul urban: Alba Iulia (3 medici), Aiud (1 medic), Blaj (4 medici), Cugir (2 medici) și Baia de Arieș (1 medic); în mediul rural, cabinete medicale fără medici: Almașu Mare, Ceru Băcăinți, Cut, Întregalde, Lupșa, Mogoș, Ponor, Poșaga, Roșia de Secaș și Șugag (populație deservită 12819 persoane – date valabile la 1 iulie 2022). A fost subliniată necesitatea implicării autorităților locale și județene în crearea condițiilor optime de muncă în mediul rural, a infrastructurii rutiere rurale și a unor facilități acordate medicilor.
La următorul punct de pe ordinea de zi, doamna Cristina Brașovan, Șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba Iulia, a prezentat o informare cu privire la activitatea instituției. În domeniul prevenirii şi asistenţei consumatorilor de droguri au fost desfăşurate activități în toate mediile de intervenție – școală, familie și comunitate atât de specialiștii CPECA, cât și în colaborare cu alte instituții partenere cu atribuții în domeniu și cu sprijinul cadrelor didactice care au fost formate pentru a implementa proiectele de prevenire. Au fost desfășurate: 337 acțiuni de prevenire în școli, la care au participat 7059 preșcolari și elevi ciclul primar, gimnazial și liceal, studenți și 536 cadre didactice; 7 acțiuni de prevenire în familie, la care au participat 537 părinți; 137 activități de prevenire în comunitate, la care au participat 7728 persoane populație generală (10-65 ani).
La punctul Diverse de pe ordinea de zi, prefectul Nicolae Albu a evidențiat rezultatele deosebite obținute în cazul unor evenimente care au implicat acțiunea integrată a mai multor instituții și structuri de ordine și siguranță publică. Situația de urgență apărută pe raza comunei Roșia Montană, prin creșterea nivelului apei în lacul Tăul Mare a fost gestionată cu mult profesionalism de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba, Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Inspectoratul Județean de Poliție Alba, Sistemul de Gospodărire a Apelor și a tuturor celorlalte instituții implicate. După mai multe zile de muncă neîntreruptă, s-a reușit scăderea cotei lacului de acumulare cu peste 5 metri, așa cum au recomandat și experții, restabilindu-se siguranța locuitorilor din zonă. Prefectul Nicolae Albu a informat membrii colegiului prefectural că marți, 25 octombrie 2022, prin Hotărâre a Guvernului, au fost alocate 2,7 milioane de lei pentru lucrări de siguranță și consolidare a barajului Tăul Mare, subliniind necesitatea unei monitorizări riguroase a modului de cheltuire a acestor fonduri.
Prefectul a recomandat instituțiilor publice să facă o analiză a aspectelor pozitive și a ceea ce nu a funcționat în intervențiile și acțiunile desfășurate, în vederea utilizării acestor date în îmbunătățirea organizării activității și mobilizării resurselor umane.
Un alt eveniment cu impact național a fost sărbătorirea la Alba Iulia a Centenarului Încoronării 1922-2022. Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba și Inspectoratul Județean de Poliție Alba au desfășurat, în mod impecabil, misiuni de ordine și siguranță publică care au avut loc cu acest prilej.
Prefectul Albu Nicolae a adus în discuție și alte probleme de actualitate, cum ar fi: stadiul lucrărilor de modernizare la DN1 Alba Iulia – Aiud, unde nu au mai fost efectuate lucrări de turnare de covor asfaltic din anul 1996, coordonate de Secția Drumuri Naționale Alba; inițierea unor lucrări de reabilitare a clădirilor Casei de Cultură a Sindicatelor și a Casei de Cultură a Studenților și clarificarea situației privind întabularea acestor clădiri; organizarea și desfășurarea audiențelor susținute de către prefect și serviciile publice deconcentrate în localități din zona montană a județului.
La finalul ședinței a fost adoptată Hotărârea nr.14/2022 a Colegiului Prefectural al Județului Alba privind stabilirea datei și a tematicii ședinței următoare. Se stabilește ca dată de desfășurare a următoarei ședințe 28 noiembrie 2022, iar ordinea de zi va fi:
- Raport de activitate al Direcției Județene pentru Agricultură Alba;
- Informare privind activitatea Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Alba;
- Scheme de plăți și măsuri de sprijin implementate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Alba;
Actualitate
Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
Numărul celor care au zburat din sau spre România anul acesta a depășit nivelul de dinainte de pandemie. Astfel, țara noastră a înregistrat un nou record de pasageri.
În total, 16 milioane de călători au ajuns în aeroporturile de aici, cu 6% mai mulți față de aceeasi perioada din 2019. Cererea mare a dus însă și la o scumpire a biletelor, cu 20 la sută.
O familie aștepta cu nerăbdare să înceapă cel de-al doilea concediu de anul acesta.
Familie: „Din ce am văzut, avioanele sunt în continuare pline și încă se bucură românii de vacanțe. Lumea a început să își continue călătoriile după pandemie și cred că nu mai este nimic care să îi oprească”.
Așa arăta la orele prânzului Aeroportul Henri Coandă. Numai în primele 7 luni ale acestui an, peste 8.347.079 de persoane au ajuns sau au plecat de aici cu avionul, cu 0,2% peste cifra din în 2019. Urmează în top Cluj, Iași şi Timişoara. La coada clasamentului se situează aeroportul din Tulcea.
În total, din ianuarie până în august, peste 16 milioane de pasageri au tranzitat cele 17 aeroporturi românești.
David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România: „Noi, în România, am reușit să fim peste nivelul din 2019 pentru că avem destinații noi, pentru că lumea dorește să călătorească, s-au reluat și călătoriile de afaceri. Este un record istoric pentru acest an. Dacă în 2019 am avut peste 23 de milioane de pasageri, ne așteptăm să depășim 24 de milioane în acest an”.
”Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”
Bărbat: „În ultima perioadă am observat cozi mai multe, timp de așteptare mai mult”.
Cererea mare pentru zboruri, dar și inflația au dus la creșterea prețurilor pentru biletele de avion. Acestea s-au scumpit cu 19% în luna august față de aceeași perioadă din 2022, conform Institutului Național de Statistică.
Iar potrivit unui studiu realizat de o platfomă online, 56% dintre românii care au răspuns spun că și-au schimbat destinația de vacanță pentru a se bucura de prețuri mai mici.
Claudia Tocilă, manager platformă de rezervări de bilete: „Astfel, cele mai populare au fost, așa cum ne-am așteptat, Grecia, Italia, Spania și ca destinații din diaspora, Anglia, Franța și Germania”.
Bărbat: „S-au scumpit destul de mult, plus că serviciile au scăzut, raportul calitate-preț nu mai e deloc același”.
Mulți români au călătorit și cu autocarul anul acesta. Principalele destinații au fost Budapesta, Viena și stațiunile de pe litoralul bulgăresc.
Actualitate
Vaccinare gratuită cu vaccinul antiHPV pentru băieții cu vârsta de până la 18 ani inclusiv: Anunțul lui Alexandru Rafila
Băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul antiHPV, cum se întâmplă în cazul fetelor, a declarat joi Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a afirmat ministrul la o conferinţă.
În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, ministrul a spus că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind unul mai simplu.
„Pe data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier şi dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripţie, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte. Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut. Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid pe măsură ce farmaciştii sunt instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea”, a explicat Rafila.
Potrivit ministrului Sănătăţii, programul de vaccinare pentru copii va decurge ca şi până în prezent.
„Programul de vaccinare pentru copii rămâne aşa cum a existat şi până în momentul de faţă pentru că trebuie să avem acolo o siguranţă a distribuţiei şi a administrării”, a arătat Alexandru Rafila.
El a menţionat că se va încheia achiziţia antiviralului Paxlovid folosit pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus.
„O să încheiem acum achiziţia unui antiviral care poate fi folosit în infecţia cu noul coronavirus, Paxlovid, şi în mod evident cazurile care necesită această medicaţie, nu pentru toată lumea. Infecţia antivirală presupune anumite limitări”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
Sursa: stirileprotv.ro
Actualitate
Noi majorări de prețuri în domeniul construcțiilor și comerțul cu amănuntul, în următoarea perioadă. Datele INS
Noi majorări de prețuri în domeniul construcțiilor și comerțul cu amănuntul, în următoarea perioadă. Datele INS
Sectorul contrucțiilor și cel al comerțului cu amănuntul ar putea înregistra majorări ale prețurilor.
Managerii români estimează, pentru perioada septembrie-noiembrie 2023, o creştere a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +15%).
Potrivit estimărilor din luna septembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +27 %).
Comerțul cu amănuntul
În sectorul comerţului cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%) şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +36%).
Cererea de servicii
Potrivit estimărilor din luna septembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).
Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Sportacum 17 ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Ştirea zileiacum 18 ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Sportacum 19 ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Curier Județeanacum 13 ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului