Rămâi conectat

Cultură Educație

Limba germană, punte de legătură între Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia şi Şcoala „Herman Oberth” din Mediaş

Publicat

în

    Cu câteva zile în urmă, un grup de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, de la Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia, însoţiţi de prof. Felicia Irimie şi prof. Cristinel Roman Negoi, au vizitat Şcoala germană „Herman Oberth”  din Mediaş. Această activitate s-a derulat în cadrul parteneriatului încheiat între cele două şcoli şi are ca scop aprofundarea limbii germane, îmbogăţirea orizontului cultural al elevilor, achiziţionarea de cunoştinţe noi privind cultura şi civilizaţia germană, precum şi prezentarea unor obiceiuri şi datini între diferitele culturi şi naţionalităţi. Apropierea culturală între copii s-a realizat iniţial prin schimbul de informaţii pe internet, aceştia corespondând în limba germană, ceea ce a facilitat familiarizarea acestora cu partenerii, cu şcoala, dar şi cu oraşele natale pe care urmează să le viziteze. Întâlnirea dintre elevii celor două şcoli a fost un bun prilej de a socializa şi de a-şi promova tradiţiile şi obiceiurile specifice zonei etnofolclorice din care provin. Elevii şi profesorii şcolii gazdă i-au aşteptat pe invitaţi într-o atmosferă de sărbătoare, cu bradul împodobit şi colinde de Crăciun în limba germană. Mesajul Şcolii „Avram Iancu” a fost transmis de elevi tot în limba germană, care au prezentat şcoala în care învaţă, aceştia având ocazia să-şi pună în valoare cunoştinţele dobândite în urma studierii acestei limbi (ca limbă modernă), spre deosebire de elevii de la Şcoala „Herman Oberth”, care studiază germana ca limbă maternă. Într-o atmosferă prietenoasă, elevii Şcolii „Avram Iancu” au prezentat oraşul Alba Iulia, câteva datini şi obiceiuri specifice zonei, au susţinut un recital de colinde în limba germană şi apoi au oferit daruri gazdelor. De asemenea, elevii de la cele două şcoli partenere au confecţionat împreună ornamente şi podoabe de Crăciun, în cadrul unor ateliere special pregătite pentru oaspeţi, apoi au vizitat şcoala, oraşul, precum şi obiectivele turistice din micul burg medieval. Grupul ţintă al parteneriatului dintre cele două instituţii a cuprins elevi din clasele VII-VIII, dar mai târziu acesta se va extinde şi la nivelul claselor V-VI. Elevii şi profesorii de la Şcoala germană „Herman Oberth” urmează să viziteze Şcoala „Avram Iancu” în luna aprilie, în cadrul Festivalului de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La porţile Apusenilor” , iar până atunci elevii celor două şcoli partenere vor menţine legătura, vor schimba impresii pe internet. Referindu-se la acest parteneriat, directorul  Elena Ignat  ne-a declarat: „Considerăm că acest parteneriat între Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia şi Şcoala germană „Herman Oberth” din Mediaş ne onorează şi este în beneficiul elevilor, dezvoltându-le abilităţile de comunicare în limba germană prin comunicare on-line şi prin întâlniri directe, dar şi abilităţile de socializare, contribuind la dezvoltarea personalităţii lor”. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare