Ziarul Unirea
 

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Noua lege a pensiilor – o lege a justiției sociale

Noua lege a pensiilor este pe punctul de a intra în dezbatere publică și va fi adoptată până la finalul anului. Guvernarea PSD-ALDE face astfel dreptate pensionarilor atât prin eliminarea inechităților cât și prin măririle efective de pensii. Pensiile mici vor ajunge să se tripleze în 2021, comparativ cu 2016.

Principiile noii legi a pensiilor sunt:

  • Îndreptarea inechităților istorice. Acum oameni cu stagii egale și condiţii similare, au pensii diferite. Este anormal și acest lucru va fi rezolvat.
  • Este o lege a justiției sociale, va avea ca efect recalcularea tuturor celor peste 5,2 milioane de pensii. Nici o pensie din sistemul contributiv nu va scădea.
  • Se introduce 100% principiul contributivității.
  • Se recompensează mai bine munca.
  • Fiecare angajat primește o informare anuală cu numărul de puncte acumulat.

De la momentul preluării guvernării de PSD și până acum valoarea punctului de pensie a crescut cu 26%, de la 871 de lei, în 2016, la 1100 de lei, în prezent. PSD va continua, așa cum s-a angajat, să majoreze valoarea punctului de pensie astfel încât, în 2020, acesta să ajungă la 1.775 de lei, adică DUBLU față de 2016. Altfel spus, în guvernarea PSD, pensiile contributive se vor DUBLA cel puțin, doar urmare a majorării punctului de pensie…
Cea mai consistentă creștere o vor avea pensiile mici. Împreună cu recalcularea impusă de rezolvarea inechităților istorice, în noua formulă, cu aplicabilitate din 2021, se va ajunge și la triplarea pensiilor mici, comparativ cu anul 2016.

Toate aceste modificări fundamentale vor fi deplin posibile iar asta o arată faptul că deși valoarea punctului de pensie s-a mărit în 3 rânduri de când PSD a preluat guvernarea, starea bugetului asigurărilor sociale este mult îmbunătățită față de 2016; acum, urmare a transferului contribuțiilor, deficitul bugetului asigurărilor sociale pe semestrul întâi al acestui an s-a redus la jumătate față de perioada similară a anului  iar estimările arată că este posibilă chiar eliminarea de anul viitor a acestui deficit.
DA, pensiile se vor tripla în 2021, comparativ cu 2016! Majorarea pensiilor românilor este o datorie pe care PSD și-a asumat-o deplin și pe care o va îndeplini. Este absolut necesar ca România să reducă uriașul decalaj în privința pensiilor, în raport cu UE.

În România, pensia medie reprezintă doar 20% din pensia medie a UE, potrivit ultimului raport privind pensiile, din 2018, al Comisiei Europene.
În România 22% din populația de peste 65 de ani suferă de deprivare materială severă – adică de sărăcie cruntă, precizează același raport. Altfel spus 1 pensionar român din 5 abia dacă-și poate duce zilele.

Trebuie ca toți românii să nu mai treacă prin umilința când li s-au tăiat pensiile cu 15 % și salariile cu 25% , bani care au fost dirijați către buzunarele proprii și pușculița de partid a caracatiței portocalii.
            Cei care vestesc apocaliptic că triplarea pensiilor nu e posibilă ignoră fapte, realități și rezultate și sunt, ori prizonierii teoriilor de birou, ori propagandiști care servesc interesele celor disperați că nu (mai) pot răsturna PSD de la guvernare.

Ioan Dîrzu

Deputat de Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

toma 3 august 2018 at 10:01

Noua Lege trebuie sa prevada 45 %, din valoarea salariului mediu pe economie. Altfel pensionarul ramane la mila ,,tatucului,, politic, indiferent de ce culoare are. Eu zic, si bine ar fi sa nu fie asa, ca aceasta lege se v-a naste moarta daca nu intra in vigoare in urmatorul an. Cu aplicare din 2021, cei ce vor avea fraiele politice la acea data, vor incepe cu o …amanare, pe motv ce ,,nu sant bani, ca nu e a lor,, etc…

anda 3 august 2018 at 10:45

pensiile n-au fost taiate ca a interzis CCR-ul, iar salariatii de la privat care tin economia tarii traiesc mai rau acum. Mai bine te-ai ocupa de pesta porcina ca de-aia te-ai facut veterinar.

Relut 3 august 2018 at 13:28

Anda, se pare ca daca cresc pensiile nu e bine …a fost bine atunci cand s-au micsorat si salariile si pensiile , cand nu erau vauchere de concediu, etc….Pacat ca ati ajuns sa nu va mai multumeasca nimic si faceti comentarii aiurea

Eroare, Relut! 3 august 2018 at 14:44

Pensiile nu s-au micsorat niciodata. Salariile s-au micsorat cu 25% si doar pentru bugetari, nu pt toti romanii. Pt ca a fost criza economica in toata lumea, iar in 2008 cand criza era evidenta, Tariceanu(prim.min.sustinut de psd) promitea marea cu sarea ca economia”duduia”. A paguba! Retinerile s-au returnat in transe in urmatorii ani, nimeni n-a ramas cu taierile nereturnate. Acum, cand economia iarasi”duduie” si am avut cresterea cea mai mare din lume, PSD_ALDE s-a imprumutat cu tot atatea miliarde euro, cat Boc in criza din 2010. Asta este aiurea!

analistu` perfect 5 august 2018 at 10:53

Baih…Eroare, pensiile au fost impozitate suplimentar in 2010 ! Banii retinuti i-a dat inapoi Guvernu` PSD + ALDE ! Tot in 2010, salariile bugetarilor s-au “micsorat” cu 40 %, pt ca celor implicati (peste 1,2 milioane de oameni !) le-au fost taiate si sporurile ! Stiu asta EXACT, pt ca “in cauza” a fost si nevasta-mea ! Iar retinerile la bugetari NU S-AU RETURNAT !!! Imprumuturile externe, se calculeaza procentual la valoarea PIB ! Acest procent A SCAZUT , pt ca PIB-ul a crescut, ceea ce inseamna ca economia merge bine !!! Punct .

codru 6 august 2018 at 13:38

Pun și eu o cărămidă pentru a afla adevărul. Salariile bugetarilor, din auzite au scăzut cu 25% că trebuia constituit fondul de despăgubiri cu ”dedicație”, gestionat de …. conform relatărilor presei.

parereamea 6 august 2018 at 15:35

Ce vad ochii crede inima, nu cred pana nu vad. Nu-i decat propaganda elctorala!

Mircea 7 august 2018 at 8:45

@ analistu’

sa vedem analiza ta – in momentul in care o sa bata vantul din nou asupra tarii asteia si datoriile externe nu o vor mai lasa sa se ridice de la pamant.

PIB – crescut pe consum – credeti ca o sa mai poata fi sustinut daca puterea de cumparare scade? dar daca consumatorii o sa-si schimbe comportamentul si revin la unul de criza, retinut? ce o sa exportam daca nu prea producem?? sau PIB in calculul tau este doar consum?

sutem intr-un declin ce nu o sa ne permita sa ne revenim in zeci de ani de acum inainte – de la pierderea fortei de munca pana la declinul cultural si social.

nu exista lider politic la momentul actual care sa conduca tara spre mai bine – atat cat ar fi lasat.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...