Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj de ziua românilor. Deputat PNL: UDMR nu are ce să mai caute la guvernare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj de ziua românilor. Deputat PNL: UDMR nu are ce să mai caute la guvernare

Deputatul PNL Adrian Cozma scrie vineri pe Facebook că ”UDMR nu are ce să mai caute la guvernare”, el acuzându-i pe liderii UDMR că nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Naţională, nici măcar unul de minimă decenţă.

”Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, mai spune parlamentarul liberal, scrie News.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

”UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Naţională. Nici măcar unul de minimă decenţă, un simplu la mulţi ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj şi cred că acest lucru îi descalifică. Cum poţi pretinde că reprezinţi o ţară dacă îţi arăţi pe faţă dispreţul faţă de ea?”, scrie Adrian Cozma pe Facebook.

El arată că, ”de 15 martie toţi de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulţi ani, şi o facem din respect”.

”Nu le cerem să se bucure, deşi in această ţară guvernează la nivel central şi local, au primari, preşedinţi de consilii judeţene”, adaugă el.

Cozma precizează că ”UDMR are reprezentare mai mare în raport cu numărul de cetăţeni de etnie maghiară fiind avantajaţi foarte mult de sistemul de vot şi cu toate astea nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect faţă de însemnele naţionale, dimpotrivă”.

”Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, mai spune Cozma în postare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Salarii bugetari 2023: Majorare de 10% a salariilor bugetarilor din 1 ianuarie. A fost adoptat OUG

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salarii bugetari 2023: Majorare de 10% a salariilor bugetarilor din 1 ianuarie. A fost adoptat OUG

„Pe partea de ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare, după cum ştiţi, măsurile în domeniul drepturilor salariale pe care le luăm pentru anul 2023 sunt următoarele: majorarea de la 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de Legea cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Menţinerea în plată în anul 2023, la nivelul aferent lunii decembrie 2022 a indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora”, a explicat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de joi a Executivului, potrivit news.ro.

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern face parte din pachetul legislaţiei bugetare pentru anul 2023, a transmis Executivul.

Guvernul României respectă angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană de a avea, în 2023, un deficit de 4,4% din PIB pe metodologia ESA, mai arată comunicatul de presă al Executivului..

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, principalele măsuri privind salarizarea vizează:

– În 2023, se menţine cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022.

– Indemnizaţia de hrană rămâne la nivelul lunii decembrie 2022.

– În 2023, sporurile din sistemul bugetar rămân în cuantumul acordat pentru luna decembrie 2022, iar orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere.

– Începând cu 1 ianuarie 2023, se majorează cu 10% cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, pentru personalul plătit din fonduri publice. Majorarea nu va depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 prevăzută în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017.

– În anul 2023, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora rămân la nivelul aferent lunii decembrie 2022.

– Tot de la 1 ianuarie 2023, salariul minim în sectorul construcţii se majorează de la 3.000 de lei la 4.000 de lei.

– Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivii şi colectivele tehnice cu rezultate deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, precum şi pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiadele internaţionale/concursurile internaţionale şi naţionale.

Măsuri sociale:

– De la 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.586 la 1.785 lei, adică cu 12,5%.

– Se va acorda un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

– Pensiile militare de stat se indexează cu un procent cuprins între 12,5% – 1%, în funcţie de data stabilirii dreptului la pensie, pentru acoperirea ratei medii anuale a inflaţiei.

– Cea de-a 13-a indemnizaţie se acordă, începând cu luna ianuarie 2023, persoanelor cu dizabilităţi care beneficiază în mod excepţional de o indemnizaţie compensatorie.

Măsuri fiscale:

– Se extinde aplicarea taxării inverse pentru livrările de energie efectuate către comerciantul persoană impozabilă care are calitatea de achizitor unic în cadrul mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică instituit prin OUG 153/2022. Măsura are ca scop asigurarea viabilităţii acestui mecanism, prin eliminarea dezechilibrelor financiare ce ar apărea între drepturile de încasare ale producătorilor pentru cantităţile de energie electrică vândute şi obligaţiile de plată ale operatorilor economici care cumpără energie.

– Prelungirea perioadei de suspendare a reglementărilor privind acordarea facilităţii fiscale pentru cheltuielile cu educaţia timpurie, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, inclusiv.

– Nu se impozitează şi nu va fi inclusă în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadraţi cu normă întreagă.

Măsura se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie – decembrie 2023, inclusiv. Pentru a beneficia de măsură, salariul de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi nu depăşeşte nivelul de 4.000 lei, inclusiv.

Această măsura fiscală are scopul de a sprijini categoriile de persoane vulnerabile, având în vedere nivelul ridicat al ratei inflaţiei generat de creşterile preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi combustibili.

Alte măsuri:

– În 2023, punctul de amendă rămâne la aceeaşi valoare de 145 lei ca în 2022.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba,  Radu Marcel Tuhuț: Un an de guvernare responsabilă!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba,  Radu Marcel Tuhuț: Un an de guvernare responsabilă!

S-a împlinit un an de când PSD a intrat la guvernare pentru a scoate România din situația grea în care se afla.

Nu am fugit niciodată de adevăr, nu am negat niciodată realitatea. Știu că sunt români care resimt din plin creșterile de prețuri, însă politica făcută de PSD a fost tocmai pentru a atenua din această povară.

Elit - Gustul Desăvârșit

PSD a adoptat, în acest an, măsuri de protecție pentru familiile vulnerabile, pentru cele monoparentale, a fost alături de clasa muncitoare, de vârstnici, a susținut creșterea alocațiilor, salariilor și pensiilor. Pe domenii de activitate, PSD a adoptat cele mai bune măsuri pentru turismul, agricultura și economia românească. Mediul de afaceri poate beneficia de sprijin guvernamental direct, iar politicile de sănătate au avut efect pozitiv.

Cu PNL și USR la guvernare România s-a aflat într-un blocaj permanent și a mers din criză în criză. În zadar, cei de la USR, vociferează acum fără noimă. Prin ieșirea de la guvernare au demonstrat lașitate și i-au trădat pe cei care i-au votat. În schimb, când la guvernare a fost doar PNL, datoria externă a țării a explodat, iar România era o țară instabilă!

PSD a oferit țării în acest an stabilitate, predictibilitate și măsuri coerente de sprijin pentru multe categorii de populație!

Deputat PSD de Alba,  Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă Primăria Blaj: „Continuăm dezvoltarea! Construim Blajul pentru viitorul copiilor noștri”

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Comunicat de presă Primăria Blaj: „Continuăm dezvoltarea! Construim Blajul pentru viitorul copiilor noștri”

Sub aceast slogan, la Blaj s-au înfăptuit o serie de proiecte din arii diverse, cu mari investiții în infrastructură, sport, agrement, învățământ, sănătate, cultură. Toate aceste investiții fac Blajul o „carte de vizită” a Transilvaniei, un reper unic nu numai prin istorie și cultură, cât și prin inginerie arhitecturală, investiții, urbanism sau sport.

„Blajul, în noua sa perspectivă de dezvoltare, trebuie văzut ca orașul copiilor noștri – viitoarea noastră casă comună! De aceea urmărim ca proiectele noastre să răspundă acestui deziderat și nevoilor tuturor cetățenilor”, Gheorghe Valentin ROTAR – Primarul Municipiului Blaj

Elit - Gustul Desăvârșit

„Podul Minciunilor” este un obiectiv esențial pentru dezvoltarea Blajului, care vine să completeze palmaresul investițiilor finalizate în 2022, fiind una dintre cele mai spectaculoase construcții de artă din România, realizată într-o comunitate de 20.000 de locuitori.

Din punct de vedere urbanistic, podul are o amprentă puternică în ceea ce privește imaginea turistică a Blajului, care răspunde tuturor necesităților privind traficul rutier și pietonal și aduce soluții arhitecturale contemporane, demne de un oraș european.

Realizarea acestei investiții rezolvă o problemă veche, eliminând strangularea traficului care se producea în zona centrală a Blajului, noul pasaj facilitând gestionarea traficului rutier din zonă prin asigurarea legăturii între două intersecții de câte 3 străzi, respectiv zona centrală a municipiului Blaj și cartierul Hula, conexiunile rutiere pe DJ107, pe direcția Târgu Mureș si Alba Iulia, și pe DN14B, pe direcția Mediaș, Sibiu, Alba Iulia și Cluj.

„Podul Minciunilor”, pe lângă semnificația aparte pe care o are pentru comunitatea Blajului, este totodată un proiect complex din punct de vedere tehnic, cu o lungime de 25 m, cu 4 benzi de circulație rutieră, o banda mediană de urgență, 2 benzi pentru circulația pietonală, cu o lățime de 3,5 m și trotuare încălzite.

Pista pentru bicicliști completează investiția, iar faptul că încă din prima zi de când și-a „deschis porțile” – 1 decembrie 2022 – aceasta a fost „invadată” de urmele de roți de bicicletă ale copiilor blăjeni, ne confirmă că prin acest pod s-a contribuit la creșterea viitorului unei generații cu perspective înalte și orizonturi largi. În plus, panourile fonoabsorbante montate de-a lungul pistei de bicicliști diminuează, din punct de vedere tehnic, poluarea fonică, îmbinând prin soluția aleasă buna dispoziție cu elemente din cultura locală.

„Nu am creat doar o construcție, ci am creat o părticică pentru un altfel de viitor al blăjenilor, al oamenilor din zonă și al copiilor lor! Împreună cu administrația locală am oferit modele de atitudini și implicare, am livrat competență și încredere, oferind Blajului noi perspective de dezvoltare și zonei un exemplu de bună practică”, Guido RETTER – CEO RETTER Projectmanagement

Din punct de vedere al realizării investiției, lucrările au fost demarate în primavara acestui an, pe data de 8 aprilie punându-se „piatra de temelie” prin executarea primelor foraje și a piloților lungi de 12 metri cu un diametru de 1.20 metri. Deja la jumătatea lunii iunie execuția a ajuns la 50%, prin montarea celor 22 de grinzi și a predalelor prefabricate, iar în luna septembrie s-a montat portalul arhitectural înalt de peste 22 de metri, modul de asamblare gândit dându-i o notă de impozanță și unicitate.

În noiembrie s-a intrat în linie dreaptă, odată cu montarea elementelor arhitecturale, respectiv copertina pietonală – o structură zveltă, elegantă, care completează designul arhitectural al pasajului. Întreaga structură este pusă în evidență de un iluminat spectaculos de tip RGB, eficient din punct de vedere energetic, programat de ingineri specialiști din țară și din străinatate.

Pe toată durata executării lucrărilor, constructorul RETTER Projectmanagement a acordat o atenție deosebită factorilor de mediu, responsabilitatea socială și angajamentul față de protecția mediului fiind principii foarte importante în activitatea companiei. Înalta tehnică de execuție, know how-ul și echipamentele de ultimă generație cu care s-a lucrat au redus la minim poluarea fonică, raportată la dimensiunile impresionanate ale șantierului, astfel că de multe ori nici nu s-a simțit prezența echipelor de muncitori în șantier.

Întregul ansamblu este însuflețit de redarea împrejurimilor podului „înverzite” la început de iarnă, demonstrând preocuparea constructorului pentru calitate și influența asupra mediului înconjurător.

Astfel, printr-o excelentă organizare și buna coordonare a tuturor celor implicați, „Podul Minciunilor” a fost refăcut din temelii în doar opt luni.

Lucrările sunt de cea mai înaltă calitate și pun în evidență atât abilitățile ingineresti de exceptie ale proiectantului de specialitate, cât și ale personalului de execuție.

„Realizarea acestui proiect investițional a fost o provocare pe care compania RETTER Projectmanagement și-a asumat-o cu succes, demonstrând încă o dată că și în România se poate și nu oricum, ci la cel mai înalt nivel de calitate, la termen și în slujba beneficiarului final, cetățeanul”, Guido RETTER – CEO RETTER Projectmanagement

„Podul Minciunilor” de la Blaj este una dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu un aspect arhitectural modern, care îmbină trecutul și prezentul, respectând patrimoniul construit, existent în zonă.

Este o investiție foarte importantă, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, obligatorie pentru Blaj, care rezolvă dificultățile create de traficul rutier din zonă, o investiție complexă, realizată în timp record, de aproximativ 8 luni, în condițiile în care construcția unui pod la parametrii cei mai înalți, din punct de vedere tehnic și arhitectural, durează, în țara noastră, în medie 2 ani.”, Gheorghe Valentin ROTAR – Primarul Municipiului Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea