Rămâi conectat

Actualitate

Liderii studenților din România consideră taxele de admitere la facultate „aberante”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liderii studenților din România critică universitățile care solicită taxe de admitere la facultate „aberante”, care în opinia lor nu justifică valoarea costurilor serviciilor pe care le oferă, se arată într-un comunicat al Alianței Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) într-un comunicat transmis Agerpres.

studenti„Lipsa serviciilor de consiliere și orientare d calitate din liceu îi face pe mulți absolvenți să nu aibă o opțiune clară cu privire la facultatea la care își doresc să se înscrie și aleg să își depună dosarele la mai multe facultăți, pentru a prelungi perioada în care se pot decide. Acest lucru este speculat de universități, care percep taxe de admitere (sau înscriere) generoase. (…) Deși costurile procesului de admitere implică doar plata personalului implicat în acest proces și a resurselor utilizate (care nu ar trebui să depășească câțiva lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt în medie de peste 100 de lei la toate universitățile din România”, arată ANOSR, citând un studiu propriu efectuat la nivel național.

 

ANOSR arată că taxele de admitere diferă de la o universitate la alta: de la 50 de lei (pentru anumite specializări de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) până la peste 300 de lei (Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, anumite specializări de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București), cea mai mare taxă fiind percepută de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (350 de lei).

 

Taxa de înscriere la concursul de admitere pentru o facultate Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este de 150 de lei.

 

Art. 9 – (1) Taxa de înscriere la concursul de admitere pentru o facultate este de 150 RON. În cadrul acestei taxe, candidaţii au dreptul să opteze pentru oricare dintre specializările şi formele de învăţământ organizate (zi, învăţământ la distanţă) în facultatea respectivă.
(2) Sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere candidaţii proveniţi de la Centrele de plasament. Scutirea de taxe se aprobă pe baza actelor doveditoare depuse de candidat în dosarul de înscriere.
(3) Sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere copiii personalului didactic aflat în activitate (profesori, educatori/învăţători, maiştri instructori). Pentru aceasta, candidaţii trebuie să prezinte o adeverinţă din care să rezulte calitatea de cadru didactic a unuia dintre părinţi. Definirea calităţii de cadru didactic se face pe baza prevederilor Legii nr.1/2011 în vigoare la data desfăşurării concursului.
(4) Sunt scutiţi de taxa de înscriere la concursul de admitere şi copiii angajaţilor Universităţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia.
(5) Scutirea de la plata taxelor de înscriere se face o singură dată în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
(6) Scutirea de la plata taxei de înscriere, în condiţiile alineatelor precedente, se aplică doar pentru candidaţii absolvenţi de liceu promoţia 2015.

 

 

Potrivit ANOSR, unele universități percep și o taxă de „confirmare”, pentru ca studenții admiși să fie înmatriculați, numită și taxă de înmatriculare, care pleacă de la 25 de lei (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unele specializări de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași) și ajunge la câteva sute de lei, cea mai mare fiind la „Grigore T. Popa” din Iași — 250 de lei.

 

„Trăim vremuri în care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine și-l permite. Încă din primele zile de studenție suntem bombardați cu fel de fel de taxe despre care nu știam și a căror valoare nu o putem înțelege. Mai târziu, ajungem la facultate și ne dăm seama că astfel de taxe există și în timpul anului universitar, doar că ele poartă alte nume: taxe de bibliotecă, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverințe, taxe de rulment sau garanție la cazare, taxe obligatorii pentru cantină și așa mai departe”, afirmă Vlad Cherecheș, vicepreședinte educațional ANOSR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război Citește și: Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 2024 Pensiile speciale în România sunt un subiect care continuă să stârnească dezbateri aprinse. Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea