Rămâi conectat

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Se cere retragerea proiectului privind prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani și interzicerea cumului pensiei cu salariul

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Se cere retragerea proiectului privind prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani și interzicerea cumului pensiei cu salariul

„Ca membri în coaliţia de guvernare şi având în vedere programul şi promisiunile către cetăţeni cu care Partidul Social Democrat şi-a asumat participarea în Guvern, vă adresăm rugămintea, în numele membrilor noştri, viitori pensionari, de a bloca intenţia guvernului de prelungire a vârstei de pensionare. Constatăm încă odată că membrii Guvernului sunt complet desprinşi de realitatea pe care o trăiesc cetăţenii din ţara pe care o conduc.

Citește și: Recalcularea pensiilor 2022: Când ar putea fi eliminate nedreptățiile din sistemul de pensii?

Fără niciun studiu sau fundamentare, guvernanţii îşi bat joc de cetăţeni prin propuneri aberante de reglementări care neagă drepturile unor cetăţeni şi crează noi categorii de privilegiaţi. Astfel, aşa cum am aratat şi acum un an, atunci când a fost lansată ideea de a creşte „opţional” vârsta de pensionare, considerăm că acest demers este abuziv, nu rezolvă nicuna dintre problemele sistemului de pensii, ba dimpotrivă creează noi privilegii pentru unii şi instituie mecanisme prin care elimină cetăţeni de la dreptul la pensie”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Partidul Social Democrat.

Organizaţia precizează că deşi a cerut reglementarea interdicţiei cumulului pensiei, obţinute în baza legilor speciale, cu salariul la stat, această cerinţă a fost denaturată; aplicarea acestui principiu presupune introducerea unui articol în fiecare lege specială de pensionare, care să precizeze: „persoanele care ies la pensie în baza prezentei legi nu pot cumula pensia cu salariul într-o instituţie bugetară, până la împlinirea vârstei standard de pensionare”.

CNS Cartel ALFA menţionează că prevederile proiectului ratează tocmai problema pe care pretinde că o rezolvă, şi anume cumulul pensiei cu salariul la stat, pentru persoanele ieşite mai devreme la pensie, în baza unor legi speciale. Aceste persoane nu intră sub incidenţa acestei legi, aşa cum a fost formulată. În consecinţă, spre exemplu, o persoană care iese la pensie la 42 de ani în baza unei legi speciale nu va putea fi împiedicată să intre într-o altă funcţie tot la stat, cel puţin nu prin prevederile acestui proiect.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Potrivit sursei citate, efectul prelungirii opţionale a vârstei de pensionare va fi menţinerea în posturi a anumitor persoane şi blocarea în consecinţă a acestor posturi pentru cei mai tineri. Mai mult, se prevede o formă prin care salariatul, fără acordul angajatorului, rămâne în funcţie până la 70 de ani, în baza simplei sale notificări, în condiţiile în care capacitatea de muncă a lucrătorului respectiv nu este supusă niciunui test sau filtru.

De asemenea, acesta va determina pierderea bruscă a unui segment important din personalul calificat, în companiile de stat sau cu capital majoritar de stat, care funcţionează într-un mediu concurenţial, spre exemplu, CFR.

„Este de subliniat că persoanele care au îndeplinit condiţiile strandard de pensionare, conform calculului actuarial, şi-au îndeplinit obligaţia de contribuţie, care să le permită să beneficieze de pensie. A face economie la buget prin ne-acordarea unor drepturi nu reprezintă altceva decât un mod cinic, iresponsabil şi neconstituţional de a realiza politici publice. Fondul de pensii a fost sustenabil şi poate deveni iarăşi sustenabil numai prin eliminarea exceptărilor unor categorii de contribuabili din sistemul public şi printr-un nivel adecvat al valorii contribuţiilor de asigurări sociale.

Citește și: PENSIILE SPECIALE au crescut în ultimii 6 ani cu 73%: „Pentru români nu sunt bani, dar pentru speciali se găsesc mereu” 

O astfel de reglementare prin care se măreşte vârsta de pensionare, chiar dacă este adoptată iniţial cu titlul de „opţiune” este un fel mascat de prelungire a vârstei de pensionare, fără dezbatere, fără fundamentare, în dezacord flagrant cu realităţile demografice din România, unde speranţa de viaţă este semnificativ mai mică decât media europeană, condiţiile de viaţă şi de muncă mai dure, iar mortalitatea din cauze tratabile este la cel mai ridicat nivel dintre toate ţările UE. Mai mult, în ultimii ani, România a întregistrat o creştere semnificativă a mortalităţii şi o scădere a speranţei de viaţă”, se spune în document.

În scrisoarea deschisă se precizează că în loc să găsim mecanisme pentru blocarea speculatorilor care ies de tineri la pensie din instituţii bugetare, pe legi speciale, şi se reangajează apoi în instituţiile bugetare, se încearcă dimpotrivă, protejarea privilegiilor acestora, fixarea pe funcţii de decizie a persoanelor existente, penalizându-i în schimb pe toţi cetăţenii care au lucrat corect, prin privarea de dreptul la pensie.

Citește și: Pensii militare 2022: Vasile Dîncu anunță unificarea sistemului de pensii din MApN

„Având în vedere cele expuse, CNS Cartel ALFA vă solicită să opriţi în cadrul coaliţiei de guvernare această propunere legislativă şi să impiedicaţi sub orice formă procedura asumării răspunderii care, prin lipsa dezbaterii publice pune sub semnul întrebării funcţionarea statului de drept în România şi a democraţiei parlamentare, inclusiv prin demisia in bloc a tuturor miniştrilor PSD înainte de o eventuală asumare a răspunderii şi realizarea căderii guvernului actual în Parlament”, se mai spune în scrisoarea deschisă.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” a luat fiinţă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală şi democratică. Confederaţia este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea