Rămâi conectat

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Se cere retragerea proiectului privind prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani și interzicerea cumului pensiei cu salariul

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Se cere retragerea proiectului privind prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani și interzicerea cumului pensiei cu salariul

„Ca membri în coaliţia de guvernare şi având în vedere programul şi promisiunile către cetăţeni cu care Partidul Social Democrat şi-a asumat participarea în Guvern, vă adresăm rugămintea, în numele membrilor noştri, viitori pensionari, de a bloca intenţia guvernului de prelungire a vârstei de pensionare. Constatăm încă odată că membrii Guvernului sunt complet desprinşi de realitatea pe care o trăiesc cetăţenii din ţara pe care o conduc.

Citește și: Recalcularea pensiilor 2022: Când ar putea fi eliminate nedreptățiile din sistemul de pensii?

Fără niciun studiu sau fundamentare, guvernanţii îşi bat joc de cetăţeni prin propuneri aberante de reglementări care neagă drepturile unor cetăţeni şi crează noi categorii de privilegiaţi. Astfel, aşa cum am aratat şi acum un an, atunci când a fost lansată ideea de a creşte „opţional” vârsta de pensionare, considerăm că acest demers este abuziv, nu rezolvă nicuna dintre problemele sistemului de pensii, ba dimpotrivă creează noi privilegii pentru unii şi instituie mecanisme prin care elimină cetăţeni de la dreptul la pensie”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Partidul Social Democrat.

Organizaţia precizează că deşi a cerut reglementarea interdicţiei cumulului pensiei, obţinute în baza legilor speciale, cu salariul la stat, această cerinţă a fost denaturată; aplicarea acestui principiu presupune introducerea unui articol în fiecare lege specială de pensionare, care să precizeze: „persoanele care ies la pensie în baza prezentei legi nu pot cumula pensia cu salariul într-o instituţie bugetară, până la împlinirea vârstei standard de pensionare”.

Elit - Gustul Desăvârșit

CNS Cartel ALFA menţionează că prevederile proiectului ratează tocmai problema pe care pretinde că o rezolvă, şi anume cumulul pensiei cu salariul la stat, pentru persoanele ieşite mai devreme la pensie, în baza unor legi speciale. Aceste persoane nu intră sub incidenţa acestei legi, aşa cum a fost formulată. În consecinţă, spre exemplu, o persoană care iese la pensie la 42 de ani în baza unei legi speciale nu va putea fi împiedicată să intre într-o altă funcţie tot la stat, cel puţin nu prin prevederile acestui proiect.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Potrivit sursei citate, efectul prelungirii opţionale a vârstei de pensionare va fi menţinerea în posturi a anumitor persoane şi blocarea în consecinţă a acestor posturi pentru cei mai tineri. Mai mult, se prevede o formă prin care salariatul, fără acordul angajatorului, rămâne în funcţie până la 70 de ani, în baza simplei sale notificări, în condiţiile în care capacitatea de muncă a lucrătorului respectiv nu este supusă niciunui test sau filtru.

De asemenea, acesta va determina pierderea bruscă a unui segment important din personalul calificat, în companiile de stat sau cu capital majoritar de stat, care funcţionează într-un mediu concurenţial, spre exemplu, CFR.

„Este de subliniat că persoanele care au îndeplinit condiţiile strandard de pensionare, conform calculului actuarial, şi-au îndeplinit obligaţia de contribuţie, care să le permită să beneficieze de pensie. A face economie la buget prin ne-acordarea unor drepturi nu reprezintă altceva decât un mod cinic, iresponsabil şi neconstituţional de a realiza politici publice. Fondul de pensii a fost sustenabil şi poate deveni iarăşi sustenabil numai prin eliminarea exceptărilor unor categorii de contribuabili din sistemul public şi printr-un nivel adecvat al valorii contribuţiilor de asigurări sociale.

Citește și: PENSIILE SPECIALE au crescut în ultimii 6 ani cu 73%: „Pentru români nu sunt bani, dar pentru speciali se găsesc mereu” 

O astfel de reglementare prin care se măreşte vârsta de pensionare, chiar dacă este adoptată iniţial cu titlul de „opţiune” este un fel mascat de prelungire a vârstei de pensionare, fără dezbatere, fără fundamentare, în dezacord flagrant cu realităţile demografice din România, unde speranţa de viaţă este semnificativ mai mică decât media europeană, condiţiile de viaţă şi de muncă mai dure, iar mortalitatea din cauze tratabile este la cel mai ridicat nivel dintre toate ţările UE. Mai mult, în ultimii ani, România a întregistrat o creştere semnificativă a mortalităţii şi o scădere a speranţei de viaţă”, se spune în document.

În scrisoarea deschisă se precizează că în loc să găsim mecanisme pentru blocarea speculatorilor care ies de tineri la pensie din instituţii bugetare, pe legi speciale, şi se reangajează apoi în instituţiile bugetare, se încearcă dimpotrivă, protejarea privilegiilor acestora, fixarea pe funcţii de decizie a persoanelor existente, penalizându-i în schimb pe toţi cetăţenii care au lucrat corect, prin privarea de dreptul la pensie.

Citește și: Pensii militare 2022: Vasile Dîncu anunță unificarea sistemului de pensii din MApN

„Având în vedere cele expuse, CNS Cartel ALFA vă solicită să opriţi în cadrul coaliţiei de guvernare această propunere legislativă şi să impiedicaţi sub orice formă procedura asumării răspunderii care, prin lipsa dezbaterii publice pune sub semnul întrebării funcţionarea statului de drept în România şi a democraţiei parlamentare, inclusiv prin demisia in bloc a tuturor miniştrilor PSD înainte de o eventuală asumare a răspunderii şi realizarea căderii guvernului actual în Parlament”, se mai spune în scrisoarea deschisă.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” a luat fiinţă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală şi democratică. Confederaţia este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Publicat

în

Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.

Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.

„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Publicat

în

Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.

Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.

”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.

”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.

”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Publicat

în

CRIMĂ în județul vecin: Un tânăr a ucis în bătaie un cioban și a fugit

Un tânăr de 26 de ani a fost prins sâmbătă în județul Sibiu, fiind bănuit că a ucis un cioban în vârstă de 65 de ani.

Un bărbat a sesizat sâmbătă Poliția Sibiu că, în extravilanul localității Buzd, comuna Brateiu, la o stână pe care o administrează, l-a găsit decedat pe un angajat, un bărbat în vârstă de 65 de ani, domiciliat în localitatea Șaroș pe Târnave, informează Mediafax.

Echipajul SMURD Sibiu care a intervenit în urma sesizării a constatat decesul bărbatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Criminaliștii au stabilit că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență.

Astfel, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, iar după primele investigații a fost identificat și prins un bărbat în vârstă de 26 de ani, din localitatea Blăjel, bănuit că ar fi comis fapta, potrivit IPJ Sibiu.

Trupul bărbatului decedat a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Sibiu în vederea efectuării autopsiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare