Rămâi conectat

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Se cere retragerea proiectului privind prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani și interzicerea cumului pensiei cu salariul

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Se cere retragerea proiectului privind prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani și interzicerea cumului pensiei cu salariul

„Ca membri în coaliţia de guvernare şi având în vedere programul şi promisiunile către cetăţeni cu care Partidul Social Democrat şi-a asumat participarea în Guvern, vă adresăm rugămintea, în numele membrilor noştri, viitori pensionari, de a bloca intenţia guvernului de prelungire a vârstei de pensionare. Constatăm încă odată că membrii Guvernului sunt complet desprinşi de realitatea pe care o trăiesc cetăţenii din ţara pe care o conduc.

Citește și: Recalcularea pensiilor 2022: Când ar putea fi eliminate nedreptățiile din sistemul de pensii?

Fără niciun studiu sau fundamentare, guvernanţii îşi bat joc de cetăţeni prin propuneri aberante de reglementări care neagă drepturile unor cetăţeni şi crează noi categorii de privilegiaţi. Astfel, aşa cum am aratat şi acum un an, atunci când a fost lansată ideea de a creşte „opţional” vârsta de pensionare, considerăm că acest demers este abuziv, nu rezolvă nicuna dintre problemele sistemului de pensii, ba dimpotrivă creează noi privilegii pentru unii şi instituie mecanisme prin care elimină cetăţeni de la dreptul la pensie”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Partidul Social Democrat.

Organizaţia precizează că deşi a cerut reglementarea interdicţiei cumulului pensiei, obţinute în baza legilor speciale, cu salariul la stat, această cerinţă a fost denaturată; aplicarea acestui principiu presupune introducerea unui articol în fiecare lege specială de pensionare, care să precizeze: „persoanele care ies la pensie în baza prezentei legi nu pot cumula pensia cu salariul într-o instituţie bugetară, până la împlinirea vârstei standard de pensionare”.

Elit - Gustul Desăvârșit

CNS Cartel ALFA menţionează că prevederile proiectului ratează tocmai problema pe care pretinde că o rezolvă, şi anume cumulul pensiei cu salariul la stat, pentru persoanele ieşite mai devreme la pensie, în baza unor legi speciale. Aceste persoane nu intră sub incidenţa acestei legi, aşa cum a fost formulată. În consecinţă, spre exemplu, o persoană care iese la pensie la 42 de ani în baza unei legi speciale nu va putea fi împiedicată să intre într-o altă funcţie tot la stat, cel puţin nu prin prevederile acestui proiect.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

Potrivit sursei citate, efectul prelungirii opţionale a vârstei de pensionare va fi menţinerea în posturi a anumitor persoane şi blocarea în consecinţă a acestor posturi pentru cei mai tineri. Mai mult, se prevede o formă prin care salariatul, fără acordul angajatorului, rămâne în funcţie până la 70 de ani, în baza simplei sale notificări, în condiţiile în care capacitatea de muncă a lucrătorului respectiv nu este supusă niciunui test sau filtru.

De asemenea, acesta va determina pierderea bruscă a unui segment important din personalul calificat, în companiile de stat sau cu capital majoritar de stat, care funcţionează într-un mediu concurenţial, spre exemplu, CFR.

„Este de subliniat că persoanele care au îndeplinit condiţiile strandard de pensionare, conform calculului actuarial, şi-au îndeplinit obligaţia de contribuţie, care să le permită să beneficieze de pensie. A face economie la buget prin ne-acordarea unor drepturi nu reprezintă altceva decât un mod cinic, iresponsabil şi neconstituţional de a realiza politici publice. Fondul de pensii a fost sustenabil şi poate deveni iarăşi sustenabil numai prin eliminarea exceptărilor unor categorii de contribuabili din sistemul public şi printr-un nivel adecvat al valorii contribuţiilor de asigurări sociale.

Citește și: PENSIILE SPECIALE au crescut în ultimii 6 ani cu 73%: „Pentru români nu sunt bani, dar pentru speciali se găsesc mereu” 

O astfel de reglementare prin care se măreşte vârsta de pensionare, chiar dacă este adoptată iniţial cu titlul de „opţiune” este un fel mascat de prelungire a vârstei de pensionare, fără dezbatere, fără fundamentare, în dezacord flagrant cu realităţile demografice din România, unde speranţa de viaţă este semnificativ mai mică decât media europeană, condiţiile de viaţă şi de muncă mai dure, iar mortalitatea din cauze tratabile este la cel mai ridicat nivel dintre toate ţările UE. Mai mult, în ultimii ani, România a întregistrat o creştere semnificativă a mortalităţii şi o scădere a speranţei de viaţă”, se spune în document.

În scrisoarea deschisă se precizează că în loc să găsim mecanisme pentru blocarea speculatorilor care ies de tineri la pensie din instituţii bugetare, pe legi speciale, şi se reangajează apoi în instituţiile bugetare, se încearcă dimpotrivă, protejarea privilegiilor acestora, fixarea pe funcţii de decizie a persoanelor existente, penalizându-i în schimb pe toţi cetăţenii care au lucrat corect, prin privarea de dreptul la pensie.

Citește și: Pensii militare 2022: Vasile Dîncu anunță unificarea sistemului de pensii din MApN

„Având în vedere cele expuse, CNS Cartel ALFA vă solicită să opriţi în cadrul coaliţiei de guvernare această propunere legislativă şi să impiedicaţi sub orice formă procedura asumării răspunderii care, prin lipsa dezbaterii publice pune sub semnul întrebării funcţionarea statului de drept în România şi a democraţiei parlamentare, inclusiv prin demisia in bloc a tuturor miniştrilor PSD înainte de o eventuală asumare a răspunderii şi realizarea căderii guvernului actual în Parlament”, se mai spune în scrisoarea deschisă.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” a luat fiinţă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală şi democratică. Confederaţia este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Plafonarea facturilor la energie ar putea suferi modificări: Care sunt soluțiile Guvernului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plafonarea facturilor la energie ar putea suferi modificări: Care sunt soluțiile Guvernului

După recomandarea Comisiei Europene ca orice fel de ajutoare să fie întrerupte de statele membre, Guvernul ia în calcul modificarea condițiilor de acordare a subvențiilor la plata facturilor la energie, au declarat marți surse din coaliție pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Executivul ar dori să aplice o soluție de mijloc:

Plafonarea facturilor la energie să fie păstrată doar pentru persoanele fizice, urmând ca de măsură să nu mai beneficieze persoanele juridice
Limita de consum până la care se stabilește prețul plafonat să fie scăzută

Elit - Gustul Desăvârșit

Comisia Europeană a declarat luni că va propune să nu se prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Plata salariilor în mână: Ce s-a decis în privința lefurilor în numerar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plata salariilor în mână: Ce s-a decis în privința lefurilor în numerar

Plata salariilor în numerar nu va fi interzisă, din proiectul de lege inițiat în acest sens fiind eliminată interdicția acordării în numerar. Documentul se află, acum, la votul decisiv al Camerei Deputaților, For decizional în acest caz.

„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevedea textul inițial al proiectului de act normativ.

Parlamentarii au reformulat însă amendamentul, astfel încât acesta prevede acum doar un drept la plata salariului în contul bancar. „Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, în urma reformulării, amendamentul devine aproape inutil, pentru că salariații deja pot primi salariul prin virament în contul bancar, dacă așa vor. Interdicția de a plăti salariile în numerar a fost scoasă în urma unei opoziții în spațiul public vizavi de efectele unei asemenea măsuri.

Prevedere importantă

Pe de altă parte, documentul mai prevede o altă măsură importantă ce ține de folosirea conturilor bancare – toți comercianții vor trebui să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar, așa cum este acesta definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale, precizează Avocatnet.

Deși prevederea propusă nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”. În prezent, comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul dacă au încasări în numerar, în cursul anului, de peste 50.000 de lei.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 18 iunie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 18 iunie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Prognoza de specialitate a meteorologilor arată că temperaturile vor crește în următoarele două săptămâni, dar în timp vor fi și intervale cu ploi pe zone întinse.

În Transilvania, vremea va fi în general frumoasă în prima săptămână, iar în cea mai mare parte a intervalului va avea un regim termic fără variaţii semnificative de la o zi la cealaltă şi pentru multe perioade se va situa uşor peste normele caracteristice regiunii. Mediile maximelor se vor situa în jurul a 25 de grade, iar ale minimelor între 10 şi 12 grade. Doar pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice după-amiaza, iar din 12 iunie va creşte probabilitatea ca acestea să se extindă.

Elit - Gustul Desăvârșit

La munte, vremea nu va suferi schimbări semnificative din punct de vedere termic pe tot intervalul de prognoză. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 14 – 16 grade, iar cele minime vor fi între 6 şi 9 grade mediat regional, cu cele mai scăzute valori în 6, 7, 8 şi 14 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, însă acestea se vor semnala mai ales după-amiaza şi seara şi pe arii mai extinse din 12 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare