Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Lecţie de viaţă şi probă de voinţă împotriva sorţii potrivnice! Aiudeanul Ioan Dîrlea, campion mondial şi medalie de bronz la Jocurile Mondiale pentru persoane cu dizabilităţi

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lecţie de viaţă şi probă de voinţă împotriva sorţii potrivnice! Aiudeanul Ioan Dîrlea, campion mondial şi medalie de bronz la Jocurile Mondiale pentru persoane cu dizabilităţi.

Cam care este sentimentul când vezi steagul României pe cel mai înalt catarg şi îți cântă Imnul Naţional, iar tu, ca protagonist, te găseşti, din pricina sorţii potrivnice, într-un scaun cu rotile? Greu de catalogat în cuvinte, dar aceste stări le-a încercat aiudeanul Ioan Dîrlea (42 de ani), care a devenit campion mondial la dublu şi medaliat cu bronz la simplu, în proba de tenis de masă din cadrul Jocurilor Mondiale pentru persoane cu dizabilităţi. Recent, în Portugalia, la Vila Real de Santo Antonio s-au desfăşurat IWAS World Games 2017, competiţie cu peste 450 de participanţi, din 43 de ţări de pe întregul mapamond.

Din delegaţia tricoloră au făcut parte 5 persoane, între care şi Neluţu Dîrlea (legitimat la Lamont Cluj), care împreună cu Petru Ifrosa (Cluj-Napoca) a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, cucerind titlul mondial! Competiţiile dedicate persoanelor cu dizabilităţi sunt unele aparte, categoriile fiind împărţite în funcţie de gradul de handicap.

*”Este supremul pentru mine!”

De mai bine de un deceniu, mai precis de 13 ani, vrednicul nostru aiudean a început să practice tenisul de masă, după ce anterior a încercat şi alte discipline sportive. Iar anul 2017 i-a adus totul: a devenit în premieră campion naţional, a fost prezent la Jocurile Europene din Slovenia, unde s-a clasat pe locul şase la dublu alături de acelaşi partener, pentru ca în Portugalia să îşi atingă visul, în cadrul clasei 3 de handicap (clasele 5-10 se adresează persoanelor ce se pot deplasa singure, iar clasele 1-5 celor din cărucior).

*”M-am născut un învingător!”

Întrebat despre ce reprezintă medalia de aur pentru el, Neluţu Dîrlea a oferit un răspuns elocvent, care nu mai necesită niciun comentariu, o veritabilă mostră de voinţă, determinare, pasiune. “Aurul mondial este supremul pentru mine. Este medalia pe care au pus mâna marii sportivi ai României, precum Nadia Comăneci sau Sandra Izbaşa. Diferenţa este dată de faptul că aceşti mari campioni au primit medaliile pe două picioare, iar eu dintr-un fotoliu rulant! M-am născut învingător şi vreau în permanenţă să arăt societăţii că şi persoanele cu dizabilităţi pot fi utile”, este mesajul trasmis de aiudean după ce a devenit campion mondial!

Neluţu Dîrlea consideră că medaliile mondiale reprezintă punctul culminant în plan sportiv şi o confirmare a eforturilor făcute zilnic pentru a demonstra că persoanele cu handicap pot la fel de multe, în majoritatea domeniilor, la fel ca şi persoanele sănătoase din punct de vedere fizic. “Fiecare sfârşit de săptămână al ultimilor trei ani a însemnat o muncă intensă! Aveam nevoie de maturitate, stabilitate şi siguranţă pentru a putea apoi ajunge la un nivel superior. Pentru orice, o mişcare, un gest trebuie să transpiri suplimentar, nimic nu este simplu”, a spus bravul aiudean, pentru care tenisul de masă reprezintă supapa pozitivă în care s-a regăsit, devenind antrenor a peste 30 de copii din localitate, precizez, sănătoşi!

Cotidianul înseamnă mult, un efort continuu de a nu ceda, de a învinge problemele fizice, o implicare aproape totală în activităţi, pentru a dovedi că “se poate”, în ciuda sorţii potrivnice, a handicapului cu care te-ai născut. Iar Neluţu Dîrlea a demonstrat din plin acest lucru! Jos pălăria pentru acest ambasador al luptei cu sine însuşi, asta dincolo de distincţiile mondiale cucerite!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea