Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

LEACURILE AURII ALE TOAMNEI – gutuile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sub razele aurii ale soarelui de toamnă se coc ultimele fructe ale acestui an. Pere dulci-parfumate, mere roşii şi pline de sevă, struguri translucizi cu gust tămâios, gutui dulci-amărui de culoarea aurului. Natura nu oboseşte să-şi împlinească minunile. Iar când ele sunt şi minuni de ordin terapeutic, e cazul să le cercetăm cu mai multă atenţie.
Gutuile
Primele mărturii despre cultivarea acestor fructe galbene, cu un gust neobişnuit, dulce-astringent, şi cu un parfum amărui inconfundabil, datează de acum 4000 de ani. Atunci s-au cultivat – se pare – pentru prima oară, în însoritele insule ale arhipelagului grecesc. Din Grecia antică gutuile s-au răspândit apoi în întreaga Europa şi în Asia, ajungând să fie considerate adevărate ingrediente magice. Romanii le numeau „mere de aur” şi le foloseau pentru a se feri de deochi („ochiul rău”) şi de farmece. îndrăgostiţii celebrau ritualuri erotice, mâncând un fruct de gutui, pentru a-şi rămâne fideli pentru eternitate. Copiii debili sau bolnăvicioşi erau îmbăiaţi în decoct de gutui pentru a deveni puternici şi invulnerabili la boli. Grecii considerau gutuile fructele iubirii şi ale fericirii şi le aduceau drept ofrandă Afroditei, zeiţa frumuseţii şi a dragostei. în timpurile noastre, cercetările au pus în evidenţă proprietăţi – dacă nu magice, cel puţin extraordinare, ale acestor fructe în alt domeniu: cel al medicinei. Gutuile conţin substanţe care stimulează ficatul şi pancreasul, încetinesc procesele de îmbătrânire. Vă oferim în continuare un mic ghid de folosire a acestor fructe, încă foarte puţin cunoscute şi apreciate ca valoare terapeutică:
Insuficientă pancreatică, pancreatită. Sucul proaspăt de gutui face adevărate minuni în vindecarea acestor afecţiuni, altfel foarte dificil de tratat prin metode clasice. Se bea de trei ori pe zi câte o jumătate de pahar de suc de gutui, diluat cu jumătate de pahar de suc de mere, în cure de minimum trei săptămâni. Sucul de gutui are efecte stimulente ale activităţii pancreasului şi antiinflamatoare, fiind un excelent adjuvant al medicaţiei clasice în aceste boli.
 Hepatita, insuficienţa hepatică. Se face o cură cât mai lungă (ideal ar fi de o lună şi jumătate) de nectar proaspăt de gutui, din care se bea câte un litru – un litru şi jumătate pe zi. Substanţele conţinute de aceste fructe stimulează activitatea hepatică, măresc gradat pofta de mâncare, au efecte imunostimulente. Cercetări recente au pus în evidenţă existenţa în coaja gutuilor a unor substanţe antivirale, care se pare că inhibă dezvoltarea microorganismelor ce declanşează hepatita de tip A, B şi C.
Enterită, enterocolită. Un litru – un litru şi jumătate de decoct de gutui băut zilnic elimină sau ameliorează simţitor aceste afecţiuni. Gutuile rase şi amestecate cu miere, câte jumătate de kilogram pe zi, combat foarte eficient colita de fermentaţie, iar decoctul de gutui este folosit chiar contra hemoragiilor intestinale.
Colon iritabil. Sucul de gutui, din care se consumă câte o jumătate de litru pe zi (eventual în combinaţie cu sucul de mere), are efecte tonice remarcabile la nivelul intestinelor. De asemenea, rase şi consumate cu miere, gutuile au efecte antiinflamatoare, fiind un remediu surprinzător de eficient pentru persoanele care au colonul iritabil.
Senzaţia de greaţă şi greutate în stomac dimineaţa. Se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, un sfert sau o jumătate de gutuie, neîndulcită. Are un gust destul de neplăcut, însă este neîntrecut ca remediu antivomitiv şi ca stimulent al digestiei.
Hemoroizi. Se consumă dimineaţa şi seara câte o gutuie cu tot cu coajă, rasă şi amestecată cu miere. Are efecte uşor laxative, astringente (opreşte sângerările) şi antiinflamatoare. Extern, se foloseşte o soluţie obţinută din seminţele acestui fruct: sâmburii a două gutui se strivesc şi se pun la macerat într-un sfert de pahar de apă, de seara şi până dimineaţa, când soluţia se filtrează. Cu preparatul obţinut se fac comprese care se pun pe zona afectată. Dacă este posibil, se pot face şi clisme, cu o pară de cauciuc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea