Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

La periferia unui oraș din județul Alba, ca-n buricul târgului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Într-o ”permisie” din Rai, de i-ar fi dat scriitorului Ion Lăncrănjan să se întoarcă acasă, la Oarda, nu mică i-ar fi mirarea să vadă transformările suferite de satul natal, ba chiar îndrăznesc să cred că nu și-ar mai găsi nici ins­pirația. Localitate aparținătoare a municipiului Alba Iulia (”rang” conferit în anul 1968, la constituirea județului), cu o suprafață ce însumează 261 de hectare, Oarda de astăzi, nu mai stă sub zodia colectivizării forțate ori a noroiului, ci sub cea a metamorfozării, mereu spre mai bine. Despre transformările radicale prin care a trecut acest areal am avut ocazia să discut cu, probabil, cel mai în drept să o facă dintre fiii locului, Popa Pavel (Pistol). Cu o activitate de 53 de ani în slujba comunității, acesta a primit primul mandat de consilier local al Albei Iulia în anul 1963, poziție din care a luptat mereu pentru mai binele comunității din care face parte, cu o pauză de doi ani, în perioada 1990-1992, când a lipsit de la locul lui din Consiliul Local Alba Iulia. Astăzi, se pregătește să predea ștafeta unui alt ordean și consilier local, Iulius Domuța, și nu pentru că și-ar fi pierdut din interes sau din ascuțimea minții, la cei 80 de ani ai dumnealui, ci pentru că vrea să lase tineretul în față, asigurându-l de tot sprijinul.

Revenind la ceea ce este acum Oarda, cu ale ei 845 de fumuri, nu putem să nu remarcăm trecerea treptată, de la noroaiele de altă dată, la străzile asfaltate ori amenajate cu dale, cu rigole și podețe. Din cele 56 de străzi ale localității, 11 artere principale sunt complet modernizate, alte 16 vor intra în acest an în procesul de schimbare la față, printre care străzile: Mohorului, Cordovanilor, Tineretului, Zefirului, prelungire Haiducilor, Ciobănașului, Căprioarei, Cucului, Șoimului, Greierului, Făget, prelungire Victoriei (de șanț și trotuar va beneficia și porțiunea deja asfaltată). Tot în acest an se are în vedere demararea lucrărilor de reabilitare a podului peste Valea Orzii, cel care face legătura între strada Victoriei și Haiducilor. Acesta a fost construit de mâinile localnicilor anului 1947, iar odată înfăptuită modernizarea, spune Popa Pavel, în imediata apropiere se dorește amenajarea unui nou parc de joacă pentru copii, după ce anul trecut a fost inaugurat cel de la intersecția străzilor Cărăbușului cu Garoafelor. Cum toate se fac însă cu bani, rămâne ca ordenii să își pună încrederea în Popa Pavel, mijlocitor pe lângă autoritățile locale în vederea alocării de fonduri care să permită finalizarea lucrărilor la infrastructura rutieră a localității și nu numai.

strada din Oarda - Alba Iulia
De ce este viața la Oarda ca în buricul târgului? Pentru că încă din anul 1987 aici s-a introdus apa potabilă, mai întâi la Oarda de Jos (pe 5.614 m), și pentru că în anul 1991 s-a introdus și gazul metan (pe 19.830 m). Începând cu anul 2002, cartierul este iluminat public, nu mai puțin de 348 de stâlpi fiind amplasați în acest scop. La capitolul infrastructură, astăzi, 80 la sută din artere sunt acoperite fie de covor asfaltic, fie de dale. Nici în privința transportului public nu sunt probleme, 31 de curse zilnice purtându-i pe localnici spre centrul municipiului și înapoi, cu opriri în 14 stații amenajate pe întreg teritoriul Oardei. Cămin cultural, grădinițe, dispensar, farmacie, magazine, toate contribuie la o viețuire în condiții optime. N-o fi Oarda chiar Paris, dar a început să bată un aer vestic, la imaginea de ansamblu contribuind și atitudinea locuitorilor, care au înțeles să respecte ce s-a realizat aici, să păstreze curățenia pe domeniul public, și, de ce nu, să contribuie la înfrumusețarea acestui cartier al Albei Iulia.

Pentru toate câte s-au realizat în Oarda în acești ultimi ani și pentru ce are speranță că se va reuși în continuare aici, Popa Pavel (Pistol) mulțumește ”mai întâi primăriei, primarului Mircea Hava, șefilor de servicii din primărie pentru colaborare și Consiliului Local Alba Iulia. Nu în ultimul rând, mulțumesc ordenilor pentru răbdarea pe care au avut-o, dar și familiei și soției Agripina, care m-au înțeles și mi-au permis atâția ani să lipsesc de acasă pentru a mă pune în folosul comunității.”

[nggallery id=1657]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO: Lae Dreghici, spectacol GRANDIOS în semifinalele ”Românii au talent”. Celebrul cascador, adrenalină și momente spectaculoase, în stilul care l-a consacrat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lae Dreghici, spectacol GRANDIOS în semifinalele ”Românii au talent”. Celebrul cascador, adrenalină și momente spectaculoase, în stilul care l-a consacrat Lae Dreghici a oferit vineri seara întregii țări un nou spectacol GRANDIOS, în stilul care l-a consacrat, cu multă adrenalină și momente spectaculoase, în semifinalele ”Românii au talent”.  Lae Dreghici, cascadorul fenomen din Alba Iulia, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea