Rămâi conectat

Ştirea zilei

La OIR POSDRU Regiunea Centru primează interesul politic, iar transparenţa este complet… opacă!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Îndelung aşteptatele răspunsuri la întrebările pe care le-am solicitat OIR POSDRU Regiunea Centru au sosit pe adresa redacţiei noastre, dar nu sunt nicidecum în măsură să ne mulţumească. Pe scurt, iniţial am trimis două seturi de întrebări, înregistrate la nivelul OIR POSDRU Regiunea Centru după cum urmează: 1265/04.03.2014 şi 1524/12.03.2014. În ceea ce priveşte răspunsurile pe articole scrise de la OIR POSDRU Centrucare le-am primit la întrebările din data de 4 martie, asupra acestora vom reveni, deoarece ele fac obiectul unei abordări mai complexe, prilej cu care vom arăta în detaliu că instituţia repondentă se află în eroare, cu sau fără cunoştinţă de cauză. Dar în ceea ce priveşte răspunsurile la întrebările din data de 12 martie (formulate de un alt coleg din redacţia cotidianului nostru, decât subsemnatul) trebuie să fac precizarea că unul dintre răspunsurile formulate de OIR POSDRU Regiunea Centru denotă o încercare evidentă de eschivă, ceea ce nu face decât să atragă pe mai departe suspiciunile de activism politic în cadrul acestei instituţii cu subordonare guvernamentală, după cum arătam (şi demonstram!) printr-un articol recent.
Astfel, fireşte că ne aflăm în posesia listei angajaţilor (funcţionari publici) ai OIR POSDRU Regiunea Centru, precum şi a declaraţiilor de avere şi de interese ale acestora, din care putem deduce cu o oarecare aproximaţie venitul lor lunar. Dar, iată că la întrebarea cu privire la „modalitatea prin care s-a făcut angajarea pentru fiecare persoană în parte (ex. concurs, numire, detaşare)” ni s-a răspuns în mod bombastic după cum urmează: „…ocuparea funcţiilor publice din cadrul instituţiei s-a realizat conform modalităţilor prevăzute de art. 56 din Legea nr.188/1999” şi ni se sugerează, în mod voalat, că nu prea este treaba noastră asta, deoarece “Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici monitorizează şi controlează modul de aplicare a legislaţiei privind funcţia publică şi funcţionarii publici în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice.” Pe de altă parte, însă, OIR POSDRU ne dă asigurări că „transparenţa este un atribut al activităţii instituţiei”! Păi, onorată conducere a OIR POSDRU Regiunea Centru, tocmai în virtutea acestei transparenţe ar fi trebuit să ne puneţi la dispoziţie, LA MODUL CONCRET, date cu privire la felul în care a fost angajat fiecare funcţionar public din rândurile personalului instituţiei, întrucât aceste informaţii sunt de interes public! Adică, trebuia să primim un răspuns aşa, detaliat, cu nume şi prenume, precum şi cu precizarea „detaşat în data de, de la…” sau „numit de către, la data de…” sau, mai degrabă, „prin concursul organizat în data de, anunţat public în data de, la care a luat nota cutare”!

Citeşte şi: OIR POS DRU Regiunea Centru s-a transformat în… centru de presă al PNL Alba!

Nu cred că era prea greu, fiindcă vorbim doar despre vreo 45 de angajaţi. Se vede, însă, că dacă ni s-ar fi pus la dispoziţie datele respective, am fi putut deduce cu mare uşurinţă cam din ce zonă politică şi cu ce sprijin a apărut acolo un angajat sau altul. Cu atât mai mult, după cum am spus, cu cât de acolo, de la OIR POSDRU Regiunea Centru, de pe computerele instituţiei, către toate mijloacele de informare în masă curge (sau cel puţin a curs până de curând, până când noi am denunţat public acest lucru) un flux continuu de mesaje cu caracter politic, comunicate de presă politice, declaraţii ale unor oameni politici etc. Persoana pe care noi am identificat-o ca fiind cea care elaborează aceste materiale cu caracter politic, din câte am văzut, la rubrica nr. 4 din declaraţia de interese, nu a menţionat nimic, deşi rubrica respectivă este destinată „calităţii de membru în organele de conducere, administrare şi control, retribuite sau neretribuite, din cadrul partidelor politice, funcţia deţinută şi denumirea partidului politic”. Aşadar, ori domnia sa face muncă de voluntariat pentru partidul căruia îi elaborează comunicatele (ceea ce este posibil), ori face acest lucru ca semn de recunoştinţă pentru partidul care o susţine şi care a promovat-o politic. Din păcate, avem suspiciuni întemeiate cu privire la faptul că dânsa funcţionează „de facto” ca „purtător de cuvânt” al unui partid politic, chiar dacă nu deţine în mod oficial această funcţie. Păi, atunci stau din nou şi mă întreb: din moment ce comunicatele politice respective erau elaborate de pe computerele instituţiei, în timpul orelor de program, asta înseamnă că noi, fiecare dintre contribuabili, plătim salariul… unui purtător de cuvânt al unui partid politic? Unde s-a mai pomenit purtător de cuvânt al unui partid politic plătit din bani publici? Acum înţelegeţi de ce am întrebat cum anume au fost angajaţi cei de la OIR POSDRU Regiunea Centru? Că noi înţelegem din ce cauză transparenţa instituţiei s-a dovedit complet… opacă!
Opacitate ce ni s-a reconfirmat printr-un nou răspuns primit din partea instituţiei respective, un răspuns la o nouă solicitare a noastră, de acces la anumite informaţii de interes public, solicitare înregistrată la OIR POSDRU Centru cu nr. 1650, în data de 18 martie 2014. Din nou un răspuns aiuritor, ce demonstrează opacitate şi atitudine refractară în relaţiile cu presa, nicidecum deschidere şi transparenţă. Vom reveni asupra acestui răspuns într-o ediţie viitoare, dar până atunci ne rezervăm dreptul de a ne adresa ministerului căruia i se subordonează OIR POSDRU Regiunea Centru. Iar atunci când ne vom adresa ministerului, poate că vom afla inclusiv care este poziţia oficială a Guvernului României cu privire la modulele productive din teritoriu asupra cărora există suspiciunea că au funcţionat doar „pe hârtie”, precum şi cu privire la modul în care s-au făcut angajări la OIR POSDRU Regiunea Centru şi nu în cele din urmă cu privire la activitatea politică pe care unii angajaţi cu statut de funcţionari publici o desfăşoară în timpul orelor de program.

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea