Rămâi conectat

Societate

La Baia de Arieş şi Zlatna se pregătesc dosarele pentru înfiinţarea căminelor de vârstnici

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pacienţii din cele trei spitale de la noi din judeţ care, începând cu data de 1 aprilie, nu mai primesc finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba, au fost externaţi sau transferaţi la alte spitale din Alba şi Hunedoara, cea mai mare parte din angajaţii unităţilor şi-au depus cereri de redistribuire în speranţa că vor prinde un loc de muncă. Practic aceste spitale au fost închise, iar în locul lor nu s-a pus nimic… Autorităţile locale din cele trei localităţi văduvite de unităţi sanitare, pentru acum sau pentru cine ştie câtă vreme, nu au accesat încă programului naţional de „Dezvoltare a reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”. Conform informaţiilor transmise de Ministerul Sănătăţii la nivel de ţară până în prezent au intrat în program doar 11 localităţi. La noi în judeţ până în momentul de faţă doar doi primari sunt hotărâţi să acceseze acest program. Este vorba de edilii din Baia de Arieş şi Zlatna. „Am dat hotărârea de consiliu prin care se aprobă înfiinţarea unui centru pentru persoane vârstnice cu 30 de paturi. Acum lucrăm la dosarul pentru înfiinţarea unităţii, iar în cursul zilei de marţi (n.r. – 12 aprilie) mă voi duce personal cu documentaţia la Ministerul Sănătăţii”, ne-a declarat Gheorghe Bora, primarul din Baia de Arieş. Edilul Zlatnei, Silviu Ponoran, a precizat că cererea de accesare a programului, respectiv de înfiinţare a unui cămin cu 20 de paturi, va fi transmisă până pe data de 15 aprilie. O situaţie mai aparte este la Ocna Mureş. Primarul Augustin Drăguţ ne-a precizat că deocamdată nu s-a luat decizia de înfiinţare a căminului de bătrâni şi asta din lipsa banilor necesari şi că vor avea loc întâlniri de consiliu unde acest subiect va fi dezbătut. Conform celor declarate de domnia sa spitalul din Ocna Mureş are o datorie de 130.000 lei, sumă pe care ar trebui să o plătească primăria. Mai mult, pentru înfiinţarea unui astfel de cămin ar fi nevoie de cel puţin 150.000 lei. Astfel, suma totală pe care primăria din Ocna Mureş ar trebui să o plătească se ridică la aproximativ 3 miliarde de lei vechi, bani pe care nu îi are şi ca atare, deocamdată se aşteaptă… Îl înţelegem foarte bine pe domnul primar care, la scurt timp după ce s-a trezit cu spitalul pe cap a trebuit, obligat – forţat, să îl închidă, iar acum de pe o zi pe alta trebuie să facă un cămin de bătrâni, ba probabil să şi găsească muşterii pentru această locaţie, că altfel cum va funcţiona şi va fi menţinută aceasta. Cam mult pentru o localitate care are atât de multe probleme pe cap şi care trebuie să împartă puţinii bani pentru a acoperi multe lipsuri.
Ministerul Sănătăţii, cel cu ideea reprofilării şi căruia i se pare simplu de aplicat cele trasate… din birou, a propus Guvernului aprobarea unei hotărâri pentru modificarea art. 5 alin. (4) din Hotărârea de Guvern nr.212/2011 pentru aprobarea Programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”. M.S. spune că prin această modificare, se sprijină continuitatea activităţii unităţilor care participă la program, după data de 31 martie a.c., prin asigurarea finanţărilor necesare funcţionării acestora. Conform noii prevederi, unităţile sanitare reprofilate care solicită transformarea în cămine pentru persoane vârstnice vor beneficia de finanţare de la data încheierii contractului. Din toate, sigur e doar că unităţile spitaliceşti s-au închis… (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea