Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

La Alba Iulia a debutat cea de-a XV-a ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sub deviza „Noi vrem să unim ţara!”

    Ca în fiecare an, Congresul Spiritualităţii Româneşti debutează la Alba Iulia cu o conferinţă de presă. Aceasta a avut loc ieri, 28 noiembrie, la Hotel „Transilvania” şi a reunit, în prezenţa presei locale şi naţionale, câteva zeci de cărturari şi patrioţi români, atât din ţară cât şi de peste hotare. Este vorba, desigur, doar de o mică parte dintre cei ce au venit deja, sau urmează să vină, din toate colţurile ţării şi ale lumii, de peste tot de unde există suflare şi spirit românesc. Cel care şi-a asumat rolul de moderator al conferinţei a fost prof.dr. Victor Crăciun, participant la toate cele cinscisprezece ediţii ale congresului, atât la cele cinci desfăşurate la Herculane, cât şi la celelalte zece, găzduite de Alba Iulia. După prezentarea câtorva dintre cei mai de seamă oaspeţi (deşi termenul nu se potriveşte, căci toţi românii trebuie să simtă că aici, la Alba Iulia, sunt la ei acasă), profesorul Crăciun a dezvăluit celor de faţă că, pentru o mai bună funcţionare a lucrărilor congresului, în viitor trebuie făcute câteva schimbări organizatorice, în aşa fel încât data de desfăşurare a acestuia să nu mai coincidă cu Ziua Naţională a României şi nici cu sărbătoarea de Sf. Andrei, deoarece cu prilejul Zilei Naţionale românii din alte ţări întâmpină dificultăţi în relaţiile lor cu ambasadele noastre, ocupate cu tot felul de manifestări. Iar sărbătoarea de Sf. Andrei face ca preoţii să nu poată participa la unele dezbateri importante.
Tot profesorul Crăciun a dezvăluit faptul că 12 dintre preşedinţii unor comunităţi româneşti de dincolo de graniţele ţării vor lipsi de la dezbateri, deoarece vor pleca chiar azi spre Bucureşti, unde vor fi prezenţi la preşedinţie, pentru a fi decoraţi. Lăudabil acest gest, ca şi efortul făcut de către organizatori de a edita un album cu prilejul acestui mic jubileu, care cuprinde toate cele 15 ediţii ale congresului, precum şi emiterea unei medalii jubiliare. Prof.dr. (col.) Mircea Dogaru a făcut o propunere onorantă, cu privire la dedicarea lucrărilor în acest an ideii generoase a Alba Iuliei – Capitală Culturală Europeană. Tot dânsul a afirmat laconic şi răspicat că până la centenarul Marii Uniri ar trebui să existe la Alba Iulia un monument al Marii Uniri, înainte de orice alt monument!

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Au mai fost prezenţi şi au luat cuvântul prefectul Ştefan Bardan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb şi viceprimarul Alba Iuliei, Ioan Bogăţan. Lor li s-au alăturat cu alocuţiuni poetul Ion Brad, regizorul şi omul de cultură Timotei Ursu (stabilit în SUA), Cornelia Salvan, din Austria, prof.dr. Ilie Cristescu, scriitorul Dumitru Rădoi ş.a. De menţionat că astăzi, la lucrările în plen, este aşteptat şi Eugen Tomac, ministru secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Dintre intervenţiile de mai sus, demnă de a fi menţionată, ca şi în alţi ani, mi s-a părut cea a gen.(r) dr. Mircea Chelaru, care a afirmat că dacă la 1918 Alba Iulia spunea „Noi vrem să ne unim cu ţara”, acum, Alba Iulia spune „Noi vrem să unim ţara!” Pentru că Alba Iulia este ultimul meterez al „imperiului spiritualităţii româneşti”, împotriva detractorilor de tot felul, acel imperiu nevăzut, clădit pe inimile românilor de pretutindeni, în contradicţie cu spaţiul dihoniei, al caterincii şi al manelizării, care este Bucureştiul. Vom reveni.

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cod de conduită împotriva xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură în universități Pentru a preveni apariția unor evenimente înregistrate în alte țări în urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și pentru a combate comportamentele care duc la astfel de fapte, Ministerul Educației (ME) a publicat miercuri un ordin ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea