Rămâi conectat

Politică Administrație

La AJPIS Alba s-au înregistrat deja aproape 300 de cereri pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă, după inundațiile din comunele Ighiu și Cricău

Publicat

în

La AJPIS Alba s-au înregistrat deja aproape 300 de cereri pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă, după inundațiile din comunele Ighiu și Cricău.

Potrivit directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba, Flaviu Cozuc, la instituția pe care o reprezintă s-au înregistrat, în cursul săptămânii trecute, 93 de cereri pentru ajutoare de urgență din comuna Cricău și 172 de cereri din comuna Ighiu.

”Aceste ajutoare de urgență acordate în caz de calamitate naturală se vor distribui de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în baza prevederilor Legii 416/2001. Legea 416 spune că, în cazuri de calamitate naturală, Ministerul Muncii, prin AJPIS, acordă ajutoare de urgență. Acest lucru presupune că fiecare cetățean afectat de calamitate trebuie să completeze o cerere la primărie, iar apoi această instituție ne trimite solicitările oamenilor.

Electrica Furnizare Discount

Inspecția Socială din cadrul AJPIS evaluează pagubele și în funcție de ceea ce se constată în teren propunem ANPIS acordarea de ajutoare de urgență. Așadar, din data de 2 iulie, asistenții sociali din cadrul AJPIS Alba efectuează anchetele sociale în comunele Cricău și Ighiu, anchete necesare întocmirii dosarelor pentru acordarea acestor ajutoare de urgență, astfel încât în cel mai scurt timp familiile afectate de inundațiile din ultima perioadă să fie sprijinite pentru a trece mai ușor peste necazurile pricinuite de viitură”, ne-a declarat Flaviu Cozuc.

În 22 iunie, aproape 270 de familii din comuna Ighiu, unde sunt 747 de sinistrați, și-au văzut munca de-o viață dusă de ape; la acestea se adaugă și distrugerea a peste 200 de hectare de teren agricol, care în câteva minute au fost ”spălate” de ape. Totodată, inundațiile au dus la avarierea a 5 poduri, iar 20 de autoturisme au fost duse de apele umflate ale Văii Bucerzii.

În comuna Cricău, 200 de gospodării au avut de suferit din pricina inundațiilor din ultima perioadă, 5 poduri au fost distruse, două avariate, iar drumul a fost afectat pe o lungime de 4 km. Ca urmare a revărsării Văii Cricăului au fost avariate 20 de autoturisme, iar câteva persoane au rămas izolate. Echipele SGA Alba au intrat în acțiune imediat ce apele s-au retras, acum concentrându-și eforturile în zonele care au avut cel mai mult de suferit din pricina inundațiilor – Bucerdea Vinoasă, Țelna și Cricău, satul Șard fiind mai puțin lovit de calamitatea naturală.

Referindu-se la lucrările care trebuie să fie executate cât mai repede, Traian Matiș – directorul SGA Alba, ne-a spus că ”se lucrează în punctele cheie, acolo unde oamenii au cea mai mare nevoie de noi. Din această săptămână vor fi evaluate pagubele produse de inundații, de către o comisie din care fac parte și specialiști ai SGA, ai Instituției Prefectului, primăriilor din Ighiu și Cricău, ai Inspecției în Construcții și ai altor instituții. După ce vor fi evaluate pagubele produse de inundații la fața locului, vom cunoaște volumul lucrărilor pe care trebuie să le executăm și valoarea lor. Deocamdată, muncim la Bucerdea Vinoasă, Țelna, Cricău și Șard, unde se lucrează cu buldoexcavatoare, autocamioane și buldozere în zonele care au avut de suferit de pe urma inundațiilor.

Primarul comunei Ighiu, Traian Rusu, ne-a declarat că ”toate familiile care au avut de suferit din pricina inundațiilor vor fi ajutate pentru a-și reface gospodăriile distruse de ape. Vom evalua pagubele și facem demersurile necesare pentru ca oamenii care locuiesc în cele peste 200 de gospodării afectate de inundații din satele Bucerdea Vinoasă, Șard, Țelna și Ighiu să primească sprijinul de care au nevoie”.

Potrivit legii, ajutoarele de urgență pot fi acordate atât de la bugetul local, cât și prin AJPIS Alba. Instituția Prefectului poate la rândul său să acorde ajutoare de urgență persoanelor sinistrate. Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la final, când anchetele sociale vor fi terminate și se vor întocmi dosarele pentru acordarea ajutoarelor de urgență, cu siguranță vor fi multe astfel de ajutoare, sumele urmând să fie destul de mari pentru că apele umflate ale Văilor Bucerzii, Țelnii și Cricăului au produs pagube însemnate.

Publicitate

Politică Administrație

Cîțu pe urmele lui Dragnea? Plângere penală la DNA pe numele Premierului României. Acuzație de instigare la abuz în serviciu

Publicat

în

Cîțu pe urmele lui Dragnea? Plângere penală la DNA pe numele Premierului României. Acuzație de instigare la abuz în serviciu

Avocatul a precizat că plângerea penală îl vizează şi pe premierul Florin Cîţu, pentru instigare la abuz în serviciu, deoarece acesta este singurul care a profitat de pe urma acelui document. „Prin raportare la documentul care a devenit viral, rezultă destul de clar că singurul căruia îi profită conţinutul acestui document este prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu”, a indicat el.

”În măsura în care ancheta penală va dovedi că angajarea în sine a avut ca scop tocmai folosirea resurselor Guvernului pentru a-şi asigura o persoană care să-i facă campanie politică, vorbim de un abuz în serviciu şi pentru premier”, a mai declarat Toni Decean.

Pe de altă parte, avocatul a explicat că există asemănări, dar şi diferenţe între acest caz şi cel al fostului preşedinte al PSD Liviu Dragnea, condamnat pentru angajarea a două consiliere de la DGASPC Teleorman la sediul partidului.

„Există nişte diferenţe substanţiale, care ar consta în faptul că, din ceea ce ştiu eu, în cazul Dragnea cele două angajate nu au prestat deloc muncă la Direcţia Copilului, unde erau angajate, au semnat în fals pontaje şi alte documentele şi de fapt s-au aflat la sediul PSD. În cazul de faţă, doamna consilier de stat era la sediul Guvernului şi ea a lucrat efectiv acolo. O asemănare ar fi că, în ambele cazuri, vorbim de un angajat al statului, un funcţionar public, care se implică într-o luptă politică”, a spus avocatul.

La rândul său, un reprezentant al Comunităţii Declic a declarat că este trist faptul că procurorii nu s-au sesizat în acest caz şi trebuie ca acest lucru să îl facă cetăţenii.

„Ne-am fi aşteptat ca procurorii DNA să se sesizeze. Când am văzut că nu o fac, atunci ne-am consultat cu avocaţii noştri şi am decis să mergem mai departe. Mi se pare trist că, într-o ţară în care atât de mulţi am luptat pentru o justiţie independentă, încă trebuie să facem noi, cetăţenii, astfel de sesizări, mai ales când este vorba de înalţi demnitari ai statului”, a declarat reprezentantul Declic.

Mioara Costin a fost eliberată săptămâna trecută, la cerere, din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Plecarea acesteia vine după ce în presă a apărut un „document” cu antetul Guvernului, unde apare şi semnătura Mioarei Costin, şi care s-ar referi la strategia premierului în campania pentru alegerile interne din PNL.

Chestionat pe această temă, într-o conferinţă de presă, premierul Florin Cîţu a explicat: „Eu, din funcţia de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Niciodată un astfel de document nu a fost înregistrat sau mi-a fost mie prezentat în niciun moment”.

„Despre documente care apar în presă sau hârtii, că nu ştiu dacă sunt documente, fiţuici sau documente editabile care apar în presă, nu pot să comentez. Eu pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Documente oficiale, din punctul meu de vedere, înseamnă documente înregistrate, documente care au trecut printr-o anumită procedură”, a spus atunci Cîţu.

Publicitate
Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba solicită Consiliului Județean alocarea a 5 milioane de euro pentru sprijinirea celor afectați de inundații!

Publicat

în

Consilierii județeni ai Partidului Social Democrat solicită Consiliului Județean Alba să aloce 5 milioane de euro pentru sprijinirea localităților din Munții Apuseni afectate de inundații, dar și pentru ajutarea familiilor care au rămas fără agoniseala de o viață.

Dacă se așteaptă după promisiunile premierului Florin Cîțu, care a demonstrat că nu îl interesează deloc de oamenii din Apuseni, cei afectați vor rămâne doar cu pături și paturi, cu conserve de carne și pate, și nu își vor mai reface locuințele prea curând. De asemenea, primăriile vor rămâne doar cu motorina acordată și greu vor mai putea readuce localitățile la stadiul dinaintea revărsării apelor.

Electrica Furnizare Discount

Este momentul ca CJ Alba să se implice cu adevărat, în refacerea infrastructurii afectate și acordarea de sprijin financiar localităților care s-au confruntat cu dezastre. Cu siguranță, dacă se dorește, se va găsi și forma legală prin care oamenii cărora casele și terenurile le-au fost distruse, să fie într-un fel sau altul ajutați de către CJ Alba.

Avem convingerea că așa cum s-au găsit formele legale pentru consilii județene să premieze persoane, să organizeze diverse manifestări/petreceri, cu mâncare și băutură, sau să doneze sume importante de bani pentru diferite cauze, se va găsi și forma legală de a ajuta oameni care, fără să aibă vreo vină, au rămas fără locuințe din cauza efectelor calamităților naturale produse de inundații. Pentru noi, orice scuze de natura ”nu se poate”, sunt nejustificate.

Astfel, îi solicităm președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, să accepte propunerea consilierilor județeni ai PSD și să nu îi lase pe oameni la mila premierului Florin Cîțu care este mai ocupat în această perioadă cu campania internă a PNL.

În caz contrar, conducerea Consiliului Județean Alba, condusă de PNL, demonstrează că, la fel ca și Guvernul României, nu empatizează deloc cu drama oamenilor din Apuseni.

În vistieria Consiliului Județean Alba se află suficienți bani pentru acordarea de sprijin în urma acestor calamități. Spre exemplu, anul 2021 a fost început cu un excedent bugetar în valoare de aproape 25 de milioane de euro. Astfel, mai este nevoie doar de voință și dorință de implicare.

Localitățile afectate au nevoie urgentă de refacerea infrastructurii rutiere, a unităților de învățământ afectate, care trebuie igienizate și pregătite pentru începerea noului an școlar. Este nevoie de refacerea fântânilor, dispensarelor sau a altor clădiri de utilitate publică afectate, în vreme ce oamenii trebuie ajutați cu materiale de construcții pentru reclădirea locuințelor.

Citește mai mult

Politică Administrație

Președintele României NU participă la ceremonia dedicată Zilei Imnului Național. A preferat să transmită un mesaj scris

Publicat

în

Președintele României NU participă la ceremonia dedicată Zilei Imnului Național. A preferat să transmită un mesaj scris

Președintele Klaus Iohannis nu va participa la ceremonia dedicată Zilei Imnului Național, care va avea loc în București, dar și în alte orașe din țară. În schimb, Klaus Iohannis a ținut să transmită un mesaj scris cu această ocazie.

”Sărbătorim astăzi, 29 iulie, Ziua Imnului Național, moment cu puternice semnificații pentru toți românii.

Imnul Național al României – „Deșteaptă-te române!” – este unul dintre simbolurile care definesc tradiția, istoria și credințele națiunii noastre și reprezintă o expresie a redeșteptării naționale, a mândriei și a patriotismului, a libertății și a unității neamului românesc.

Versurile lui Andrei Mureșanu au căpătat în timp o încărcătură emoțională aparte și au insuflat demnitate, patriotism și curaj unor întregi generații în ultimii 173 de ani.

Poporul român s-a identificat cu strigătul de luptă „Acum ori niciodată” în momente de răscruce din istoria noastră, precum manifestările de exprimare a identității naționale a românilor de pretutindeni, care au culminat cu Unirea de la 1859, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, cele două conflagrații mondiale și revolta anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987.

Intonarea sa spontană în timpul Revoluției Române din decembrie 1989 a readus în actualitate mesajul peren al acestui vechi cântec al tuturor românilor, de unitate și libertate, și a fundamentat decizia de instituire a acestuia drept Imn Național al României.

Este datoria noastră să-i onorăm pe toți înaintașii care s-au sacrificat pentru realizarea unității și păstrarea identității și demnității naționale și să cinstim cu onoare Imnul, expresie a celor mai pure sentimente patriotice ale poporului român.

Dragi români, să rămânem uniți în jurul simbolurilor naționale și să transmitem generațiilor viitoare înaltele idealuri ale neamului românesc, așa cum sunt surprinse în „Deșteaptă-te române!”.

La mulți ani Imnului Național!

La mulți ani, România!”, scrie Klaus Iohannis.

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare