Rămâi conectat

Politică Administrație

La AJPIS Alba s-au înregistrat deja aproape 300 de cereri pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă, după inundațiile din comunele Ighiu și Cricău

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La AJPIS Alba s-au înregistrat deja aproape 300 de cereri pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă, după inundațiile din comunele Ighiu și Cricău.

Potrivit directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba, Flaviu Cozuc, la instituția pe care o reprezintă s-au înregistrat, în cursul săptămânii trecute, 93 de cereri pentru ajutoare de urgență din comuna Cricău și 172 de cereri din comuna Ighiu.

”Aceste ajutoare de urgență acordate în caz de calamitate naturală se vor distribui de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în baza prevederilor Legii 416/2001. Legea 416 spune că, în cazuri de calamitate naturală, Ministerul Muncii, prin AJPIS, acordă ajutoare de urgență. Acest lucru presupune că fiecare cetățean afectat de calamitate trebuie să completeze o cerere la primărie, iar apoi această instituție ne trimite solicitările oamenilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inspecția Socială din cadrul AJPIS evaluează pagubele și în funcție de ceea ce se constată în teren propunem ANPIS acordarea de ajutoare de urgență. Așadar, din data de 2 iulie, asistenții sociali din cadrul AJPIS Alba efectuează anchetele sociale în comunele Cricău și Ighiu, anchete necesare întocmirii dosarelor pentru acordarea acestor ajutoare de urgență, astfel încât în cel mai scurt timp familiile afectate de inundațiile din ultima perioadă să fie sprijinite pentru a trece mai ușor peste necazurile pricinuite de viitură”, ne-a declarat Flaviu Cozuc.

În 22 iunie, aproape 270 de familii din comuna Ighiu, unde sunt 747 de sinistrați, și-au văzut munca de-o viață dusă de ape; la acestea se adaugă și distrugerea a peste 200 de hectare de teren agricol, care în câteva minute au fost ”spălate” de ape. Totodată, inundațiile au dus la avarierea a 5 poduri, iar 20 de autoturisme au fost duse de apele umflate ale Văii Bucerzii.

În comuna Cricău, 200 de gospodării au avut de suferit din pricina inundațiilor din ultima perioadă, 5 poduri au fost distruse, două avariate, iar drumul a fost afectat pe o lungime de 4 km. Ca urmare a revărsării Văii Cricăului au fost avariate 20 de autoturisme, iar câteva persoane au rămas izolate. Echipele SGA Alba au intrat în acțiune imediat ce apele s-au retras, acum concentrându-și eforturile în zonele care au avut cel mai mult de suferit din pricina inundațiilor – Bucerdea Vinoasă, Țelna și Cricău, satul Șard fiind mai puțin lovit de calamitatea naturală.

Referindu-se la lucrările care trebuie să fie executate cât mai repede, Traian Matiș – directorul SGA Alba, ne-a spus că ”se lucrează în punctele cheie, acolo unde oamenii au cea mai mare nevoie de noi. Din această săptămână vor fi evaluate pagubele produse de inundații, de către o comisie din care fac parte și specialiști ai SGA, ai Instituției Prefectului, primăriilor din Ighiu și Cricău, ai Inspecției în Construcții și ai altor instituții. După ce vor fi evaluate pagubele produse de inundații la fața locului, vom cunoaște volumul lucrărilor pe care trebuie să le executăm și valoarea lor. Deocamdată, muncim la Bucerdea Vinoasă, Țelna, Cricău și Șard, unde se lucrează cu buldoexcavatoare, autocamioane și buldozere în zonele care au avut de suferit de pe urma inundațiilor.

Primarul comunei Ighiu, Traian Rusu, ne-a declarat că ”toate familiile care au avut de suferit din pricina inundațiilor vor fi ajutate pentru a-și reface gospodăriile distruse de ape. Vom evalua pagubele și facem demersurile necesare pentru ca oamenii care locuiesc în cele peste 200 de gospodării afectate de inundații din satele Bucerdea Vinoasă, Șard, Țelna și Ighiu să primească sprijinul de care au nevoie”.

Potrivit legii, ajutoarele de urgență pot fi acordate atât de la bugetul local, cât și prin AJPIS Alba. Instituția Prefectului poate la rândul său să acorde ajutoare de urgență persoanelor sinistrate. Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la final, când anchetele sociale vor fi terminate și se vor întocmi dosarele pentru acordarea ajutoarelor de urgență, cu siguranță vor fi multe astfel de ajutoare, sumele urmând să fie destul de mari pentru că apele umflate ale Văilor Bucerzii, Țelnii și Cricăului au produs pagube însemnate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Marți, 15 noiembrie, vor începe efectiv lucrările la lotul 1 din primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia. Anunțul a fost făcut de către viceprimarul Marius Filimon la Radio Unirea FM. Investiția are o valoare de 28.693.035,22 lei, fără TVA.

„Marți vor începe efectiv lucrările la primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia, cel care începe de la podul peste Mureș. Firma ne-a asigurat că începând de marți, utilajele și muncitorii vor fi la lucru”, a declarat viceprimarul Marius Filimon.

În ce va consta modernizarea

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pe tot traseul vom avea piste de biciclete, bandă dedicată pentru autobuze, inclusiv trotuarle vor fi refăcute, iar liniile de curent vor fi introduse în subteran. Va fi o perioadă mai dificilă, se va circula mai greu, însă cred că la final orașul va arăta altcumva”, a mai spus viceprimarul Filimon.

Pe lotul 1, parte din primul proiect de mobilitate urbană din municipiu, va fi reabilitată și modernizată infrastructura rutieră, pe principalele artere de circulație din Alba Iulia, cuprinzând străzile: Regimentul V Vânători, bulevardul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea