La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu

Răscoala ţărănească din Transilvania din 1784, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost o importantă acţiune de revoltă a ţărănimii iobage împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, obeliscul-lui-horea-closca-si-crisan-din-alba-iuliamaghiari, saşi de pe domeniile nobililor şi statului, mineri din Munţii Apuseni şi ocnele din Maramureş, meşteşugari, preoţi.

Răscoala de la 1784 a izbucnit pe 2 noiembrie şi s-a încheiat la sfârşitul lui decembrie 1784, când capii răscoalei au fost capturaţi şi executaţi într-un mod cumplit de către autorităţi.

La începutul secolului al XVIII-lea, se instalase în partea centrală a Transilvaniei administraţia austriacă. Stăpâni ai pământului din zonă rămăseseră în continuare nobilii maghiari, dar peste autoritatea acestora se suprapusese cea austriacă. Iobagii români ajungeau să fie impozitaţi de două ori. Într-o perioadă de numai 60 ani, impozitele impuse iobagilor români au crescut de câteva ori, ajungând la sume importante, foarte greu de suportat de către aceştia.

Dările care îi apăsau erau: zeciuiala din produsele agricole şi animale, plocoanele, cărăuşiile, cazarea funcţionarilor ce încasau birurile, încartiruirea militarilor. Nobilimea deţinea monopolul vânatului, morăritului şi pescuitului, cotropise păduri, păşuni şi multe terenuri agricole ceea ce îi nemulţumea pe ţărani. Au mai fost supuşi unor obligaţii privind mineritul, construirea de cuptoare, transportul lemnului şi al minereului. În plus, iobagii aveau voie să se căsătorească numai cu aprobarea nobililor.

rascoalaSe adăugau și măsurile abuzive, precum răpirea pășunilor și pădurilor, interzicerea cârciumăritului, ceea ce le îngreuna posibilitatea procurării hranei. O cauză imediată o constituie anularea decretului imperial din 31 ianuarie 1784, prin care se dispunea conscrierea unor sate din ținuturile de graniță și extinderea regimentelor de graniță.Țăranii care se înscriau în regimentele de graniță scăpau de iobăgie și primeau casă și pământ în schimb. Măsura de anulare a conscripției stârnește un val de nemulțumire.

Răscoala izbucnită la 2 noiembrie 1784, în Zarand, cuprinde repede Munții Apuseni, comitatele Hunedoara și Alba, trecând și în comitatele Turda, Cluj, Sibiu și amenințând să cuprindă toată Transilvania. Pe lângă țărani români, la răscoală participă și țărani maghiari din Arad și Trascău, în timp ce țăranii sași din numeroase localități rurale situate între cele două Târnave refuză să mai muncească pentru dijmă.

Programul răscoalei prevedea desființarea nobilimii, fiecare să trăiască din slujba îndeplinită, desființarea iobăgiei și împroprietărirea cu pământ, impunerea tuturor în mod egal la dări, eliberarea țăranilor arestați, eliberarea națională și organizarea, după planurile lui Horea, a unei „republici populare”.

monVasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, a fost, alături de Ion Oargă (Cloşca) şi Marcu Giurgiu (Crişan), conducătorul răscoalei ţărăneşti. Horea era un ţăran ager la minte, care făcuse serviciul militar în Austria, unde învăţase limba germană. La izbucnirea răscoalei, Ion Oargă (Cloşca) avea 37 ani şi fusese deja la Viena de trei ori, ducând împreună cu Horea petiţiile adresate de ţărani împăratului Iosif al II-lea. A fost pe toată durata răscoalei cel mai apropiat colaborator şi prieten al lui Horea. Marcu Giurgiu (Crişan) a comandat acţiunile ţăranilor răsculaţi din Zarand, activând apoi la Câmpeni, Abrud şi Cricău. Din tabăra sa a pornit, în numele lui Horea, ultimatumul ţăranilor (11 noiembrie 1784) ce au luptat apoi împotriva trupelor austriece în Zarand, la Brad şi la Hălmagiu.

În fața radicalizării și extinderii mișcării țărănești, autoritățile și nobilimea iau măsuri pentru potolirea răscoalei: se numește un comisar pentru cercetarea cauzelor, sunt trimiși episcopii și se publică patente pentru liniștirea răsculaților; se hotărăsc pedepse pentru „ațâțători”; încep tratative în vederea încheierii de armistiții. Lupte grele se dau între răsculați și trupele nobiliare și imperiale. Pentru a câștiga timp, autoritățile încheie mai multe armistiții cu țăranii răsculați.

executieÎn decembrie 1784, țăranii răsculați suferă o grea înfrângere la Mihăileni, ceea ce îl determină pe Horea să înceteze lupta, la 14 decembrie. Nobilimea și armata imperială condamnă la moarte sute de țărani. Horea și Cloșca sunt prinși la 27 decembrie 1784, iar Crișan la 31 ianuarie 1785. Primii doi au fost trași pe roată, la 28 februarie 1785, pe platoul „La furci” din Alba Iulia, iar Crișan s-a spânzurat în închisoare.

După înfrângerea răscoalei, la 22 august 1785, a fost publicată o patentă imperială, care a desființat legarea de glie a iobagilor și servitutea personală. Țăranii au căpătat dreptul de a se muta de pe un domeniu pe altul, de a învăța meserii, de a-și vinde bunurile.

Iobăgia nu a fost însă desființată. Patenta nu a putut fi aplicată în întregime, mai ales că după moartea împăratului austriac Iosif al II-lea, nobilimea a solicitat repunerea sa în drepturile de care se bucurase anterior.

Evenimentele din Transilvania au avut un larg răsunet în toată Europa, în presa vremii, publicistică, beletristică. În Franța, Jean Pierre Brissot, viitor conducător al grupării girondine în revoluția franceză, într-o scrisoare adresată lui Iosif al II-lea, declara că românii „au avut dreptul să se revolte căci nu aveau nici proprietate, nici libertate, care erau la bunul plac al stăpânilor lor”.

Mădălina OPRIȘ

Tel. 0729.399.898
e-mail: stiri@ziarulunirea.ro
e-mail: maddy_opris@yahoo.com

17 Comentarii

vulpea 2 noiembrie 2016 at 10:35

Motilor!!! o duceti bine cu cei din fruntea C.J.,Primaria mun.A.I.,cat si a Guvernului Soros-Ciolos?sau cu cei din fruntea com.Horea si Av.Iancu?Credem ca cei trei Eroi trebuie razbunati si trasi pe roata cei de mai sus…o merita cu prisosinta….au revitalizat doar cetatea habsburgica….in care au fost trasi pe roata Horea si Closca…,in rest nimic pentru moti….doar pentru ‘”JEPELE „LOR.SE AUDE PDL-PNL,ACEEASI MIZERIE!!!

sorin 4 noiembrie 2016 at 15:29

ai uitat de PSD stimabil domn.FSN-ul a inceput sa vanda tara si ceilalti au continuat

HH 2 noiembrie 2016 at 11:14

FELICITARI PENTRU ARTICOL SI INTERES PENTRU ISTORIE !

istoricul 5 noiembrie 2016 at 17:57

Care istorie HH. Autorul nu are nici cea mai mica idee intre ce perioade a fost Evul Mediu.

Tudor 2 noiembrie 2016 at 15:39

Parlament la Cluj Napoca și graniță la Bran…ne-am săturat de turcisme de oți și de infatuarea ciocoilor din capitală…Trăiască IANCU ! Cozile de topor conduc azi țara urmașii celor care i-au vândut pe HOREA CLOȘCA ȘI CRIȘAN !

HH 2 noiembrie 2016 at 21:26

DIN PACATE SAU DIN FERICIRE „COZILE DE TOPOR ” DESPRE CARE VORBESTI NU SUNT DOAR DIN BUCURESTI – BOC ( CLUJ), UDREA( PLESCOI) , BASESCU( CONSTANTA), IOAN RUS(CLUJ), „PINALTI”(PIATRA NEAMT), IGAS (ARAD), VIDEANU(VIDELE), VERESTOY(HARGHITA)…….!
EU VREAU CA GRANITELE SA RAMANA ASA CUM SUNT, DAR CA ELECTORATUL SA FIE MAI EDUCAT( POLITIC), SA NU MAI MINTIM, SA NU MAI FURAM, SA NU MAI UMBLAM CU „PILE”, SA NU MAI FIM DUPLICITARI… ATAT NOI CEI DIN ALBA CAT SI RESTUL ROMANILOR !

Constantin 3 noiembrie 2016 at 10:46

Cat esti de prost!De ce nu vii domnule in Bucuresti sa generezi schimbarea mult dorita.Latri pe internet si te sperii cand auzi o singura bataie in usa.Curajosule!

axinte 2 noiembrie 2016 at 23:34

…@ HH,
…no !,… cam multe cereti,…posibil ,dar greu ,daca nu cumva imposibil de amplinit,…nu puteti dumneavoastra schimba ,… doar daca dumnealor aleg, si fac efort personal si constient de schimbare, …altfel nu anteleg a se puatea,…

Tudor 3 noiembrie 2016 at 5:31

HH tu vrei dar granițele sunt trasate de capitalul străin …de ce investițiile germane etc sunt în Trans/ Ardeal și nu în sud….ignoranți ticăloși sunt peste tot….. cei din pomelnic și mulți alții sunt cei care au încasat câte 30 de arginți…..după unirea din 1918 miticii au mutat fabrici întregi din Banat ,Ardeal la București ….adică le-au furat ….. de ce se investește mai mult în Cluj, Timiș, Bihor …..toți cei care ajung la bucurești sunt niște marionete ale funcționarilor din ministere mânați în luptă de ambiții de preamărire și fală……pe Dâmbovița se face comerț și șperț….Niște fanarioți ….”În cursul domniei «fanarioților» s-a dezvoltat schimbul de mărfuri. Dar s-a întărit apăsarea și exploatarea maselor, pe spinarea cărora clasele exploatatoare își măreau avuțiile”

retysx 3 noiembrie 2016 at 8:28

Draga autoare, daca la 1784 era ev mediu inseamna ca inca traim in renastere

Che Guevara 3 noiembrie 2016 at 12:16

constantine…tine seama,cand ajungi la Bucuresti…ca acolo-s fete care,vor sa-ti fure din parale,fii atent sa n-o patesti…..evident cu motii,ca la mitici ai totul aranjat barosane.Oare pana cand?

lupul singuratic 3 noiembrie 2016 at 14:43

Ptr autoarea articolului, ev mediu? scumpo mai citeste ,,,,,,,educa-te ca asa ramai in sclavagism

greengras 3 noiembrie 2016 at 15:01

Horea-Rex Daciae!!!

Decebal 3 noiembrie 2016 at 17:03

Draga mea, dupa doua puncte cuvantul urmator se scrie cu litera mica la inceput

istoricul 5 noiembrie 2016 at 17:56

Cand publicati articole de genul asta ar fi bine sa va documentati un pic ca sa nu cadeti in ridicol. Evul Mediu (chiar si cel târziu) era de mult depășit in 1784. Corectati macar titlul pentru ca sunteti penibili. Probabil confundati Rascoala lui Horea, Closca si Crisan cu cea a lui Gh. Doja

il capo 7 noiembrie 2016 at 13:27

Era epoca feudalismului….Oricum jale mare pt.ROMANII DIN TRANSILVANIA SI CEI TREI EROI.Nici in prezent pt.marea majoritate a motilor nu-i mai bine….SI CAND TE GANDESTI CA JUDETUL SI MUNICIPIUL RESED.DE JUD.E CONDUS DE VINITURI…LA CARE PROSTII ACHIESEAZA TOT TIMPUL!!!

Eu 2 noiembrie 2017 at 18:48

Tudore,tu nu esti ROMÂN,dupa comentariu.Uiti cine ne-a calcat de 2 ori,secolul trecut?Uiti cine ne-a scapat de cizma ghermana?Mai usor cu investitiile germane,cu minim pe economie!E tot iobagie.In sud s-au dus RENAULT,FORD,traim si fara nemti,fii pe pace.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...