Rămâi conectat

Cultură Educație

La 1 Decembrie 2012, moldovenii de peste Prut şi-au strigat, la Limba (Alba), dorul Unirii cu fraţii români

Publicat

în

O delegaţie formată din circa 100 de patrioţi români veniţi din Republica Moldova, Voivodina-Serbia şi Bulgaria a susţinut sâmbătă, de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie 2012, un spectacol înălţător în Căminul cultural din Limba. În timp ce invitaţii sosiţi din ţară şi de peste graniţe celebrau la Alba Iulia Marea Unire înfăptuită la 1918, moldovenii de dincolo de Prut, de prin toate raioanele comuniste ale Basarabiei şi Bucovinei, au celebrat prin cântece şi recitaluri de poezie visul neîmplinit încă al Unirii cu Patria Mamă, România. Pentru ca să-şi declame din nou visul de Unire al Basarabiei cu România, moldovenii de peste Prut au călătorit, în două autocare, 24 de ore, spre Alba Iulia. Delegaţia a fost polarizată în jurul Vitaliei Pavlicenco, preşedinta Consiliului Unirii şi preşedinta PNL din Republica Moldova şi a Ludmilei Bolboceanu, consilier superior în Ministerul Educaţiei şi Învăţământului din Republica Moldova. La manifestarea patriotică de la Limba au participat moldoveni din aproape toate raioanele Moldovei: Bălţi, Cahul, Dubăsari, Glodeni, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocniţa, Orhei, Soroca, Ştefan Vodă, Ungheni, Râşcani, Cantemir etc. şi evident din Chişinău. Eleviii Liceului Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chişinău au fost purtătorii mesajului de Unire al Acţiunii 2012, prin Mihaela Popescu. Au luat cuvântul foşti deputaţi în Parlamentul Moldovei, foşti luptători sau părinţii unor feciori luptători în Transnistria, foşti primari din localităţi ale Republicii Moldova.

Suportul sufletesc şi de îmbărbătare, pe tot parcursul manifestării, l-a constituit cântecul ÎNDEMN LA UNIRE, muzica şi versurile fiind compuse de directorul liceului Prometeu din Chişinău , Aurelian Silvestru.

 “E trist să ai o Ţară dezbinată,/ E trist să fii în casa ta străin,/ Şi fratele să-ţi stea rănit la poartă,/ Ca un Hristos căzut între păgâni./ Nu, nu mai suportăm / Jugul ce ni-l pun/ Cei lipsiţi de neam! / Hai să ne ridicăm/ Şi să-nfăptuim / Unirea!/ Suntem urmaşii Daciei creştine,/ Uniţi în libertate pentru veci./ Se vor topi puhoaiele străine/ Ca gheaţa din siberiile reci. / Nu, nu mai suportăm / Jugul ce ni-l pun/ Cei lipsiţi de neam! / Hai să ne ridicăm / Şi să-nfăptuim / Unirea!

Elit - Gustul Desăvârșit

Vitalia Pavlicenco, care a dat citire şi mesajului moldovenilor de dincolo de Prut, în Sala Unirii, la întâlnirea soliilor din provinciile româneşti, a reiterat testamentul lui Nicolae Bălcescu:„Naţiunea este mai importantă ca Libertatea. Pierdută, Libertatea se recapătă, dar Naţiunea, odată distrusă, este definitiv dispărută!”. “Platforma unionistă „Consiliul Unirii” şi-a lansat Declaraţia de constituire la începutul anului 2012, an în care s-au împlinit două secole de ocupaţie ruso-sovietică a pământurilor româneşti dintre Prut şi Nistru. Am readus, astfel, în memoria comunităţii internaţionale, tragedia poporului român, separat de Pactul Ribbentrop-Molotov, condamnat de întreaga lume, inclusiv de Guvernul Rusiei, care consideră nulă ab initio înţelegerea de la 23 august 1939 dintre Guvernele sovietic şi german. Obiectivul strategic al Consiliului Unirii este reconfirmarea Actului de Unire de la 27 martie 1918 prin lichidarea consecinţelor politico-juridice ale Pactului criminal, fapt relevat şi în Declaraţia de la Chişinău din 28 iunie 1991. Noi, românii basarabeni, jurăm la Alba Iulia – în numele celor de la Chişinău – că nu ne vom abate de la aspiraţia de Unire şi că, prin efort comun, ne vom regăsi într-un stat modern, european, de care să fim mândri noi şi copiii noştri”, declamă Vitalia Pavlicenco. “Nu există “la noi” sau “la voi” există o singura casă”, a completat Ludmila Bolboceanu. Poetul unionist Traian Vasilcău a dăruit celor prezenţi cărţi cu tematică patriotică.

Pata de culoare, la propriu şi la figurat, a constituit-o un tânăr african, membru al Consiliului Unirii. Acesta a avut o motivaţie extrem de pertinentă a faptului că a devenit unionist: a simţit nevoia să reacţioneze în momentul în care autorităţile Republicii Moldova au început priogoana asupra lui după ce au constatat că…vorbeşte limba română şi nu pe cea rusă!

Gazdele acestei manifestări au fost asociaţiile Limbenii din Limba, preşedinte Dorin Bucur şi “Realitate şi Adevăr” din Alba Iulia, preşedinte Dan Măriuţa. Basarabenii au plecat, la lăsarea întunericului, spre Republica Moldova, cu un daruri preţioase făcute de gazdele lor: aproape 100 de bannere cu România Mare şi steaguri tricolore. (N.I.T.)

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare