Rămâi conectat

Cultură Educație

La 1 Decembrie 2012, moldovenii de peste Prut şi-au strigat, la Limba (Alba), dorul Unirii cu fraţii români

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O delegaţie formată din circa 100 de patrioţi români veniţi din Republica Moldova, Voivodina-Serbia şi Bulgaria a susţinut sâmbătă, de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie 2012, un spectacol înălţător în Căminul cultural din Limba. În timp ce invitaţii sosiţi din ţară şi de peste graniţe celebrau la Alba Iulia Marea Unire înfăptuită la 1918, moldovenii de dincolo de Prut, de prin toate raioanele comuniste ale Basarabiei şi Bucovinei, au celebrat prin cântece şi recitaluri de poezie visul neîmplinit încă al Unirii cu Patria Mamă, România. Pentru ca să-şi declame din nou visul de Unire al Basarabiei cu România, moldovenii de peste Prut au călătorit, în două autocare, 24 de ore, spre Alba Iulia. Delegaţia a fost polarizată în jurul Vitaliei Pavlicenco, preşedinta Consiliului Unirii şi preşedinta PNL din Republica Moldova şi a Ludmilei Bolboceanu, consilier superior în Ministerul Educaţiei şi Învăţământului din Republica Moldova. La manifestarea patriotică de la Limba au participat moldoveni din aproape toate raioanele Moldovei: Bălţi, Cahul, Dubăsari, Glodeni, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocniţa, Orhei, Soroca, Ştefan Vodă, Ungheni, Râşcani, Cantemir etc. şi evident din Chişinău. Eleviii Liceului Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chişinău au fost purtătorii mesajului de Unire al Acţiunii 2012, prin Mihaela Popescu. Au luat cuvântul foşti deputaţi în Parlamentul Moldovei, foşti luptători sau părinţii unor feciori luptători în Transnistria, foşti primari din localităţi ale Republicii Moldova.

Suportul sufletesc şi de îmbărbătare, pe tot parcursul manifestării, l-a constituit cântecul ÎNDEMN LA UNIRE, muzica şi versurile fiind compuse de directorul liceului Prometeu din Chişinău , Aurelian Silvestru.

 “E trist să ai o Ţară dezbinată,/ E trist să fii în casa ta străin,/ Şi fratele să-ţi stea rănit la poartă,/ Ca un Hristos căzut între păgâni./ Nu, nu mai suportăm / Jugul ce ni-l pun/ Cei lipsiţi de neam! / Hai să ne ridicăm/ Şi să-nfăptuim / Unirea!/ Suntem urmaşii Daciei creştine,/ Uniţi în libertate pentru veci./ Se vor topi puhoaiele străine/ Ca gheaţa din siberiile reci. / Nu, nu mai suportăm / Jugul ce ni-l pun/ Cei lipsiţi de neam! / Hai să ne ridicăm / Şi să-nfăptuim / Unirea!

Vitalia Pavlicenco, care a dat citire şi mesajului moldovenilor de dincolo de Prut, în Sala Unirii, la întâlnirea soliilor din provinciile româneşti, a reiterat testamentul lui Nicolae Bălcescu:„Naţiunea este mai importantă ca Libertatea. Pierdută, Libertatea se recapătă, dar Naţiunea, odată distrusă, este definitiv dispărută!”. “Platforma unionistă „Consiliul Unirii” şi-a lansat Declaraţia de constituire la începutul anului 2012, an în care s-au împlinit două secole de ocupaţie ruso-sovietică a pământurilor româneşti dintre Prut şi Nistru. Am readus, astfel, în memoria comunităţii internaţionale, tragedia poporului român, separat de Pactul Ribbentrop-Molotov, condamnat de întreaga lume, inclusiv de Guvernul Rusiei, care consideră nulă ab initio înţelegerea de la 23 august 1939 dintre Guvernele sovietic şi german. Obiectivul strategic al Consiliului Unirii este reconfirmarea Actului de Unire de la 27 martie 1918 prin lichidarea consecinţelor politico-juridice ale Pactului criminal, fapt relevat şi în Declaraţia de la Chişinău din 28 iunie 1991. Noi, românii basarabeni, jurăm la Alba Iulia – în numele celor de la Chişinău – că nu ne vom abate de la aspiraţia de Unire şi că, prin efort comun, ne vom regăsi într-un stat modern, european, de care să fim mândri noi şi copiii noştri”, declamă Vitalia Pavlicenco. “Nu există “la noi” sau “la voi” există o singura casă”, a completat Ludmila Bolboceanu. Poetul unionist Traian Vasilcău a dăruit celor prezenţi cărţi cu tematică patriotică.

Pata de culoare, la propriu şi la figurat, a constituit-o un tânăr african, membru al Consiliului Unirii. Acesta a avut o motivaţie extrem de pertinentă a faptului că a devenit unionist: a simţit nevoia să reacţioneze în momentul în care autorităţile Republicii Moldova au început priogoana asupra lui după ce au constatat că…vorbeşte limba română şi nu pe cea rusă!

Gazdele acestei manifestări au fost asociaţiile Limbenii din Limba, preşedinte Dorin Bucur şi “Realitate şi Adevăr” din Alba Iulia, preşedinte Dan Măriuţa. Basarabenii au plecat, la lăsarea întunericului, spre Republica Moldova, cu un daruri preţioase făcute de gazdele lor: aproape 100 de bannere cu România Mare şi steaguri tricolore. (N.I.T.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea