Rămâi conectat

Actualitate

Klaus Iohannis a anunțat în mass-media germană că va ataca la CCR modificările la Codul Penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va ataca la Curtea Constituţională modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în Parlament.

Klaus IohannisÎntr-un interviu acordat ARD, televiziunea publică germană, preşedintele Klaus Iohannis afirmă că va ataca la Curtea Constituţională eventualele modificări aduse în Parlament Codului Penal şi de Procedură Penală, pentru a nu se împiedica lupta anticorupţie.

”Lupta anticorupţie nu este un hobby al meu, ci este o necesitate pentru ca România să se dezvolte”, a spus şeful statului în interviu.

Mesajul preşedintelui Iohannis a venit în contextul în care în ultima lună, în Parlament, deputaţi şi senatori din actuala majoritate au depus mai multe proiecte pentru modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală.

”Consider că diferitele tentative de modificare a legilor nu sunt deloc bune. În această fază nu trebuie să fie modificate legile. Voi încerca să mă exprim şi public împotriva unor astfel de iniţiative, lucru pe care l-am şi făcut. Există însă suficiente alte instrumente la îndemâna preşedintelui pentru a pune capăt unor astfel de acţiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt reduse. Orice lege poate fi retrimisă de preşedinte în Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, dacă acest pas nu funcţionează, am şi posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională. Mă gândesc foarte serios la această posibilitate deoarece nu doresc ca astfel de legi să fie modificate în această fază intensivă a luptei împotriva corupţiei. Mai târziu, peste câţiva ani, când sper eu că numărul cazurilor de corupţie se va reduce foarte mult, atunci se va putea discuta despre modificarea legilor, doar dacă practiva va demonstra că este necesară modificarea. Dacă nu, nu”, a fost mesajul transmis de Iohannis.

Senatului a decis  pe 11 mai, cu 88 de voturi pentru şi 26 împotrivă, înlocuirea sintagmei „suspiciuni rezonabile” din Codul de Procedură Penală cu formula „indicii temeinice”. Astfel, dacă acum o măsură preventivă, cum era arestarea, poate fi dispusă „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune”, potrivit noii reglementări aceasta poate avea loc doar „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”. DNA a atras atenţia că o astfel de reglementare va face practic imposibilă luarea unei măsuri preventive.

Sursa Gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea