Rămâi conectat

Actualitate

Kelemen Hunor, la Alba Iulia: „O comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Kelemen Hunor, la Alba Iulia: „O comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia, că amplasarea acestui monument „indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”.

„Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia, şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. (…). Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi, dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun”, a afirmat el, la evenimentul la care a participat şi preşedintele Ungariei, Katalin Novak.

„Atunci când, în zilele noastre, inaugurăm o statuie în cinstea cuiva, trebuie să răspundem la măcar două întrebări. Amintirea cui o cinstim prin acea statuie şi de ce am ales acel loc pentru ca ea să fie amplasată. Dacă-mi permiteţi, voi răspunde prima dată la a doua întrebare. Se spune, sau cel puţin înainte de cancel culture se spunea, că ridicăm statui în cinstea eroilor. Aducem omagiu personalităţilor, ale căror fapte glorioase sunt demne de a rămâne pentru posteritate. Monumentele publice sunt, pe de o parte, amprentele memoriei colective, iar pe de altă parte sunt faruri şi ne ajută să nu uităm trecutul, ne arată direcţia şi modele de acţiune”, a afirmat Kelemen Hunor, sâmbătă, la inaugurarea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

El a adăugat că „faptul că Bethlen Gábor are statuie de astăzi în Alba Iulia indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”.

„Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia, şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gábor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne. Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun. Statuia lui Bethlen Gábor, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri. Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul”, a subliniat liderul UDMR.

El a arătat că Bethlen este considerat, „pe bună dreptate, principele remarcabil al maghiarilor din Transilvania”, dar „opera sa de viaţă are măcar două aspecte datorită cărora, aici, în Europa de Est, poate fi un exemplu pentru orice om politic”.

„Pe de o parte, prin aplicarea persistentă şi consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes, dacă înţeleg şi folosesc în avantajul lor realitatea politică – dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă e necesar, cu confruntare, dar mereu ţinând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gábor faţă de imperiile habsburgice şi otomane. Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul. Bethlen Gábor – prin vedere ascuţită, capacitate de previziune şi, desigur, cu multă experienţă – a ajuns la concluzia că edificarea – mai ales dacă este vorba de o naţiune mică – este posibilă doar dacă este pace. Dacă puterea, energia, vieţile omeneşti nu le folosesc pentru război, pentru distrugere, ci dacă îşi îndreaptă atenţia către creaţie”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit liderului UDMR, „politica pragmatică transilvană, originile transilvanismul politic duc până la Bethlen Gábor”.

„Dacă privim statuia lui Bethlen Gábor să ne amintim încă un lucru. Merită să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat. Chiar dacă această dorinţă sau intenţie este mult mai avansată decât timpurile prezente. Trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate. Acest crez ne oferă încă un motiv în plus pentru a-l privi pe Bethlen Gábor nu doar ca pe un mare strămoş, ci şi ca pe un exemplu de urmat”, a arătat el.

Kelemen a salutat prezenţa la eveniment a preşedintelui Ungariei, Novák Katalin, şi a mulţumit primarului Gabriel Codru Pleşa şi autorităţilor locale, Eparhiei Reformate din Ardeal şi episcopului Kató Béla, care au finanţat lucrarea de turnare, şi sculptorului orădean Deák Árpád, creatorul acestei statui, precum şi filialei UDMR din Alba.

„Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”, a conchis Kelemen.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Marcel Ciolacu, desemnat premierul României, de Klaus Iohannis: Va conduce noul cabinet propus de coaliție

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Marcel Ciolacu, desemnat premierul României, de Klaus Iohannis: Va conduce noul cabinet propus de coaliție Liderul PSD, Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de către Președintele Klaus Iohannis. Acesta va conduce noul cabinet propus de coaliție. Citește și: SURSE: Crin Antonescu, susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale pentru a candida la alegerile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea