Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Justiția Pro Cetățean: Interviu cu Schiau Airinei Andreea Maria, o tânără avocat în cadrul Baroului Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociația ”Justiția Pro Cetățean” a deschis seria de articole dedicate doamnelor din justiție cu un interviu alături de Schiau Airinei Andreea Maria, o tânără avocat în cadrul Baroului Alba. În cadrul acestuia, Andreea Airinei vorbește despre profesia pe care a ales-o, care sunt provocările de azi ale acesteia și  despre cum este să fii femeie într-o societate care nu de puține ori a dat dovadă de misoginism.

JPC: În decursul carierei faptul că sunteți femeie a fost un avantaj sau nu ? Reușiți să le transmiteți clienților faptul că munca dumneavoastră din punct de vedere calitativ este aceiași cu a unui bărbat?

Airinei Andreea: Din punctul meu de vedere, imaginea sistemului judiciar dominat de bărbați a căzut în desuetudine.  În acest moment există un echilibru între numărul bărbaților și al femeilor care activează în acest domeniu. Ba chiar aș îndrăzni să spun că numărul doamnelor avocat este sensibil mai ridicat față de cel al domnilor avocat. În aceste condiții, nu am simțit niciodată ca un dezavantaj faptul că sunt femeie. Pe de altă parte, nici nu mi-a fost întins vreodată covorul roșu pentru  același considerent.

Cred că, fiind femeie, clienților le este mai ușor să se deschidă în fața mea. Nu de puține ori, pe lângă rolul de avocat, am avut și rolul de psiholog.  Sunt situații in care, de la problemele legate de dosar se ajunge la ofurile personale.

Nu mi-am pus niciodată problema că trebuie să le transmit clienților faptul că, din punct de vedere calitativ, munca mea este aceeași cu a unui bărbat. Mă axez pe a transmite clientului faptul că voi depune toate eforturile necesare pentru a-i apăra interesele, astfel ca acesta să plece liniștit din biroul meu.

JPC: Cum este să fii femeie într-o societate care nu de puține ori a dat dovadă de misoginism?

Airinei Andreea: Odată cu trecerea timpului, a evoluat atât societatea cât și, implicit, femeia, ajungând astfel într-un punct în care nu mai este nevoie să se discute de un loc al acesteia în societate.  Clasa feminină se impune astăzi în societate, ajungând un pilon puternic al comunității. Consider că a fi femeie în această perioadă nu mai ridică problemele de odinioară. Din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare o reprezintă imbinarea armonioasă a rolurilor de soție și de mamă cu cel de femeie de carieră.

JPC: Ce le spuneți tinerilor care doresc să urmeze această profesie? Cu ce să se înarmeze?

Airinei Andreea: În primul rând, trebuie să fie siguri că își doresc să activeze în această profesie. Atât pregătirea din timpul facultății cât, mai ales, pregătirea pentru examenul de Barou, presupune multe luni de studiu intens, stres, sacrificii, uneori chiar frustrări. În aceste condiții, din punctul meu de vedere, doar cei care își doresc cu adevărat să fie avocați vor trece cu bine peste această perioadă.

Răbdarea este o virtute esențială. Chiar dacă e frumos, începutul este și foarte greu. În perioada celor 2 ani de stagiu trebuie să faci față volumului mare de lucru, ritmului alert iar, mai apoi, de a atrage și păstra clientela.  Este foarte important să te dedici trup și suflet fiecărui dosar în parte pentru că un client mulțumit generează alți clienți. Nu în ultimul rând, este important să asculți sfaturile colegilor care au în spate ani buni de experiență în avocatură.

JPC: Dacă ar fi să vă întoarceți în timp ați alege aceiași profesie?

Airinei Andreea: Da, cu siguranță! Îmi place foarte mult ceea ce fac. Chiar dacă apropiaților mei li se pare cel puțin ciudat, îmi place foarte mult să îmi petrec timpul în sala de judecată, printre infractori, cu audieri în penitenciare, secții de poliție sau parchete, pregătind apărarea acestora.

JPC: Care sunt provocările de azi ale acestei profesii?

Airinei Andreea: Cred că prima și cea mai mare provocare o reprezintă chiar legile. Nu vreau să aduc în discuție cât de bune sau nu sunt unele dintre ele. Acest domeniu este foarte dinamic, iar pentru a supraviețui este nevoie de foarte multă flexibilitate în fața schimbărilor frecvente. Totodată, este nevoie de o ”updatare” continuă a reglementărilor.

În al doilea rând, chiar dacă avocatura este o profesie cu potențial financiar însemnat, nu înseamnă ca banii că vin automat, fără un minimum de efort. Dimpotrivă, atragerea și păstrarea clientelei este o provocare continuă, care poate fi atinsă doar printr-o dedicare trup și suflet profesiei.  Mai mult, ținând cont și de situația economică din țara noastră, care nu permite oamenilor să apeleze la asistență juridică profesionistă, provocarea este cu atât mai mare.

Oricum, consider că nu pot fi expuse exhaustiv, întrucât provocările sunt nelimitate. Când crezi că ai trecut cu bine peste una, observi cu stupoare că apare alta. Însă cred că acesta este și farmecul acestei profesii. Avocatura este un mod de viață, cu bune și cu rele.

Asociația “JUSTIȚIA PRO CETĂȚEAN” este o organizație profesională nonguvernamentală ce își desfășoară activitatea autonom și funcționează în conformitate cu legislația în vigoare. Asociația a fost înființată în anul 2017, nu are scop lucrativ și urmărește activități specifice de aparare a drepturilor și intereselor sociale, contribuie la progresul social prin promovarea culturii democrației, susține solidarizarea cetățenilor cu privire la drepturi și îndatoriri, apărarea libertății de exprimare, susținerea statului de drept, prin acțiuni civice, juridice, educative, cultural sociale și adoptarea de proiecte și programe specifice.

Asociația “JUSTIȚIA PRO CETĂȚEAN” va supune atenției decidenților, opiniei publice, fapte, acțiuni sau proiecții de evoluție a fenomenelor sesizate prin identificarea slăbiciunilor și neregulilor sistemului democratic, spune Panu Cristian Nicolae, președintele asociației.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea