Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Motivarea sentinţei în dosarul patronului Pomponio: „Luca Anversa este văzut de cunoscuţi şi parteneri ca o persoană onestă”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecătorii de la Tribunalul Alba şi-au motivat sentinţa dată noiembrie 2011 în dosarul în care patronul Pomponio, Luca Anversa, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru instigare la şantaj.

În acelaşi dosar, disjuns din „Prostituate pentru VIP-uri”, au mai fost judecaţi în procedură de urgenţă după ce şi-au recunoscut vinovăţia alţi trei inculpaţi – Ioan Răşinariu, Viorel Gheorghe Toma şi George Dura. Răşinariu şi Toma au primit aceeaşi pedeapsă ca şi Anversa, tot pentru instigare la şantaj iar Dura a fost condamnat la 5 ani de detenţie pentru trafic de minori în formă continuată.

Luca Anversa şi Gheorghe Viorel Toma vor rămâne cu pedeapsa pronunţată de Tribunalul Alba întrucât nici inculpaţii şi nici procurorii nu au mai făcut apel la o instanţă superioară. În schimb în cazul lui Dura şi Răşinariu pedeapsa ar putea fi modificată pentru că cei doi au făcut apel la sentinţa Tribunalului. Apelul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia.

*Motivare: „Luca Anversa este văzut de cunoscuţi ca o persoană onestă. Fapta a fost comisă în legătură cu neplata unor sume de bani către firma sa”

Potrivit rechizitoriului Luca Anversa, administrator şi acţionar majoritar la grupul de firme Pomponio S.A., la începutul anului 2010, la instigarea inculpatului Luigi Saviato, a angajat gruparea infracţională a inculpatului Şchiop Teodor Victor pentru a recupera în mod injust datoriile pe care mai multe persoane juridice le aveau faţă de Pomponio S.A., desemnîndu-i pe inculpaţii Vulpe Claudiu şi Luigi Saviato pentru a păstra legătura cu gruparea infracţională, iar după ce membrii grupării au exercitat acte de violenţă şi ameninţare asupra debitorilor şi aceştia au recuperat în parte datoriile, i-a recompensat pe recuperatori cu diverse sume de bani, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de instigare la şantaj în formă continuată.

„Înscrisurile în circumstanţiere au relevat că inculpatul Luca Anversa este văzut de cunoscuţi şi parteneri ca o persoană onestă, atât din punct de vedere personal cât şi profesional, preocupat de bunul mers al activităţii firmei sale, care are o dezvoltare importantă în zonă din punct de vedere al forţei de muncă implicate şi al capitalului, fapta fiind comisă în legătură cu neplata unor sume de bani către firma inculpatului, inculpatul prezentând la acest moment garanţii că a conştientizat pericolul social al faptei sale, atât prin inculparea sa şi participarea la proces, cât şi prin recunoaşterea faptei şi regretul manifestat în raport de aceasta”, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Alba.

*Conduită morală şi creştină ireproşabilă, plus referinţe bune de la vecini şi preot

„În privinţa inculpatului Răşinariu Ioan, de asemenea, se poate reţine, din înscrisurile în circumstanţiere, că vecinii şi preotul parohiei sale îl caracterizează ca fiind o persoană de o conduită morală şi creştină ireproşabilă, a făcut donaţii şi sponsorizări pentru biserică, este o persoană paşnică şi liniştită, iar partenerii de afaceri comerciale cu societatea inculpatului îl caracterizează ca un profesionist care şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale”, se arată în motivare.

Potrivit rechizitoriului, Răşinariu Ioan, administrator al unei societăţi comerciale, în cursul anului 2010, pentru a recupera o datorie comercială de la persoana vătămată D. I., a apelat la gruparea infracţională a inculpatului Şchiop Teodor Victor, pentru ca membrii grupării să-i recupereze în mod injust acestă datorie de la societatea persoanei vătămate D. I., instigîndu-i practic pe recuperatori să exercite acte de violenţă asupra acestuia pentru a-şi plăti datoria, ceea ce aceştia au şi făcut.

În legătură cu inculpatul Toma Viorel Gheorghe, judecătorii au consemnat în motivare că acesta nu are antecedente penale şi a recunoscut şi regretat fapta comisă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea