Rămâi conectat

Ştirea zilei

Judecător: „Unica intenție care l-a animat pe Ovidiu Jidveian a fost aceea de a obţine bani de la cumpărători pentru satisfacerea propriilor nevoi”. Înșelăciunea „Parc Residence” Alba Iulia, prejudiciu de 12 milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Judecător: „Unica intenție care l-a animat pe Ovidiu Jidveian a fost aceea de a obţine bani de la cumpărători pentru satisfacerea propriilor nevoi”. Înșelăciunea „Parc Residence” Alba Iulia, prejudiciu de 12 milioane de euro

Hotărârea prin care Curtea de Apel Cluj a respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de avocatul Ovidiu Jidveian cu procurorul care a efectuat cercetarea penală dezvăluie detalii șocante cu privire la modul de acțiune al patronului afacerii „Parc Residence”.

Numărul păgubiților se ridică la 211, iar prejudiciul total este de 12 milioane de euro, din care a fost recuperată suma de circa 1 milion de euro. Cele două blocuri edificate, dar nefinalizate, din zona centrală a municipiului Alba Iulia, au 41 de apartamente și șase spații comerciale,

„Activitatea infracţională a inculpatului s-a derulat pe parcursul a aproape 5 ani, respectiv în intervalul decembrie 2018 – octombrie 2023, perioadă în care au fost săvârşite un număr de 251 de acte material (înșelăciune – n.r.) circumscrise unităţii legale de infracţiune.

Activitatea de inducere în eroare a fost sistematică şi a condus la generarea unui prejudiciu deosebit de ridicat, în patrimoniile a nu mai puţin de 211 persoane fizice şi juridice. Foloasele materiale obţinute în urma acestei activităţi ilicite au fost, în cea mai mare proporţie, însuşite pe nedrept de către inculpat din patrimoniul societăţii în numele căreia a acţionat şi folosite ulterior pentru propriile interese, în cadrul unor activităţi similare jocurilor de noroc”, susține magistratul.

Citește și: Curtea de Apel Cluj a RESPINS acordul de RECUNOAȘTERE a VINOVĂȚIEI încheiat de Ovidiu Jidveian cu procurorul: ”Pedeapsa este „nejustificat de blândă în raport de gravitatea infracţiunilor şi periculozitatea infractorului”

Potrivit acestuia, condamnarea lui Jidveian la o pedeapsă rezultantă de 5 ani şi 9 luni închisoare şi 27.000 lei amendă penală pentru cele 10 infracţiuni descrise în cuprinsul acordului de recunoaştere „este nejustificat de blândă, câtă vreme inculpatul nu a întreprins niciun demers pentru despăgubirea unui număr atât de însemnat de persoane vătămate, nu s-au identificat resurse şi posibilităţi reale de despăgubire nici de la societatea inculpată”.

Din anchetă a rezultat că Ovidiu Jidveian a avut încasări în conturile bancare personale de 11.361.581 lei, 1.531.998 euro şi 272.944 USD şi ieşiri de 11.349.375 lei, 1.532.010 euro şi 272.943 USD, la care se adaugă sumele încasate în numerar de la persoanele vătămate.

„Sumele vehiculate în mecanismul infracţional descris în actul de inculpare (transferate, încasate în numerar, retrase din conturile bancare sau de la ATM-uri, investite pe platformele de monedă virtuală) provin în proproţie de peste 95% din sumele achitate de persoanele vătămate cu titlu de preţ al imobilelor promise pentru cumpărare, în timp ce sumele «împrumutate» de la membrii familiei fiind în cea mai mare parte compensate cu costurile edificării unei locuinţe. (…)

Unica intenție care l-a animat pe Jidveian Ovidiu, acţionând în nume propriu sau ca reprezentant al SC Parc Residence Alpha SRL, în numele şi în realizarea obiectului de activitate al firmei a fost aceea de a obţine avansul de preţ ori preţul integral de la promitenții cumpărători în scopul de a-l folosi pentru satisfacerea propriilor nevoi”, mai susține judecătorul de la Curtea de Apel Cluj.

Se folosea inclusiv de reputația familiei

Se mai susține că avocatul suspendat şi-a conceput încă de la început, în mod minuţios şi premediat, activitatea infracţională, astfel încât „să îşi pună la adăpost” sumele de bani încasate fraudulos şi să evite posibilitatea aplicării măsurilor asiguratorii, prin investiţiile realizate prin intermediul unor platforme de tranzacţionare descentralizate străine, astfel încât şansele de recuperare ale persoanelor vătămate să fie reduse.

„Se remarcă totodată o perseverenţă infracţională deosebită, chiar dacă inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, având în vedere numărul de acte infracţionale şi de persoane vătămate (peste 200), perioada infracţională (4 ani) şi valoarea prejudiciului nerecuperat, de aproape 11.000.000 euro, în timp ce analizele circuitelor financiare au relevat faptul că majoritatea sumelor de bani au fost investite de inculpat către o multitudine de companii de brokeraj, platforme trading instrumente financiare şi criptoactive şi servicii de e-money/e-wallet.

Instanţa de apel apreciază că poziţia de recunoaştere adoptată în cursul urmăririi penale a fost exclusiv în scopul de a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă, recunoașterea faptelor fiind una pur formală, acesta nefurnizând niciun fel de informaţii în afara celor rezultate din probele administrate în cauză, astfel cum vom dezvolta pe larg, în cele ce urmează”, a mai susținut magistratul.

Inducerea în eroare a victimelor care au plătit zeci și chiar sute de mii de euro pentru apartamentele din cele două blocuri din Alba Iulia era de cele mai multe ori efectuată prin folosirea reputaţiei familiei din care provenea Jidveian, una de avocați cunoscuți la Alba Iulia, a faptului că unii dintre cumpărători ar fi fost chiar notarul care certifica/autentifica respectivele convenţii, a justificării preţului (sub cel al pieţei) prin aceea că terenul nu ar fi făcut parte din investiţia imobiliară, fiind proprietate de familie, a clauzelor privind notarea în cartea funciară a antecontractelor (ceea ce inspira seriozitate) şi a speculării bunei poziţionări şi a unor posibile avantaje financiare ale persoanelor vătămate (discount-uri în funcţie de valoarea avansului achitat sau a termenelor reduse de achitare etc.).

Ulterior împlinirii termenelor contractuale, Jidveian dădea asigurări verbale neserioase, mincinoase, cu privire la respectarea în viitorul apropiat a obligațiilor asumate iar când aceste promisiuni nu se fructificau, sugera persoanelor care i-au dat bani sau accepta propunerile acestora de rezoluțiune a convențiilor, asumându-și restituirea integrală a avansurilor încasate în 30 de zile, fără însă a se ține de angajamente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea