Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

22 noiembrie: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy

Unirea Ziarul

Publicat

în

22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani 

Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de  descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte american şi al 35-lea în succesiune. A fost al doilea preşedinte american asasinat .

În 1963, după ce a împlinit 46 de ani a fost împuşcat la Dallas. A beneficiat de o educaţie aleasă deşi făcea parte dintr-o familie foarte numeroasă cu 9 copii.  A fost absolvent al Universităţii de prestigiu Harvard pe care a absolvit-o în 1940. Jack s-a oferit și  ca voluntar la marină și la infanterie, dar nu a fost acceptat din cauza unor probleme de sănătate (bolile cronice și problemele cu coloana vertebrală) .

Nu a renunțat și cu ajutorul tatălui său, care i-a falsificat fișa medicală, și fără să treacă examenul medical, a fost acceptat la Centrul de Informații navale din Washington, care urmărea mișcările flotelor inamice. A fost ales să fie comandant adjunct al torpilorului PT109, care avea ca destinație să intercepteze vasele japoneze transportatoare de trupe și provizii în zonele deținute de japonezi. La 1 august 1943, torpilorul care patrula în zona Insulelor Solomon a fost lovit de distrugătorul japonez Amagiri. Toți membrii echipajului au fost aruncați în mare, dar Jack s-a ridicat la suprafață, și-a adunat echipajul pe o scândură ruptă și a înotat până i-a scos pe uscat pe cea mai apropiată insulă. Au fost salvați 10 din cei 12 membrii ai echipajului. Fapta eroică a lui Jack a ajuns pe prima pagină în New York Times.

Elit - Gustul Desăvârșit

După război, s-a angajat în politică. Sfătuit de tatăl său în toate discursurile sale va aminti fapta eroică din timpul războiului precum şi sacrificiul fratelui său mort în război. La 32 de ani este ales în Congres din partea Partidului Democrat. În 1950 câştigă al doilea mandat şi porneşte un turneu mondial în care are întâlniri cu mari personalităţi ca Iosip Broz Tito, David Ben Gurion, Jawaharlal Nehru.

În 1952 vizează intrarea în Senat şi susţinut de fratele său Robert care i-a făcut campania câştigă. În 1953 s-a căsătorit cu Jaqueline. În ianuarie 1960, Kennedy și-a anunțat candidatura la președinția SUA. Atenția sa s-a îndreptat către mass-media, făcând apel direct către poporul american. Rezultatul a fost o victorie zdrobitoare împotriva adversarului său, Hubert Humphrey, în turul preliminar, și victoria împotriva lui Lyndon B. Johnson pentru investitura Partidului Democrat. La 14 iulie 1960, la congresul Partidului Democrat de la Los Angeles, Kennedy a fost investit candidat cu aproape dublul voturilor adversarului său. S-a bazat pe tehnicile moderne cum ar fi sondajele, promovarea cu mass-media și relații cu publicul.

Lupta electorala dintre el și republicanul Richard Nixon a fost prima luptă electorală televizată, consacrând astfel un nou tip de luptă electorală. Tânărul Kennedy, care era mai puțin experimentat, l-a dominat categoric pe fostul vicepreședinte din timpul mandatului președintelui Ike. Deși ascultătorii de la radio erau convinși că Nixon va câștiga, telespectatorii au rămas cu impresia că Kennedy va câștiga, asta pentru că Nixon le-a apărut întunecat și infernal în contrast cu zâmbitorul și sincerul Kennedy.

Pe 8 noiembrie 1960, Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, ca primul președinte catolic de origine irlandeză, cu cea mai mică diferență de voturi din istorie: 34.220.984 pentru Kennedy contra 34.108.157 pentru Nixon. La 20 ianuarie 1961, o mulțime de oameni au participat la inaugurarea sa, pentru a urmări depunerea jurământului în fața Capitoliului, care deși a durat 15 minute, a rămas ca cele mai dinamice discursuri din istorie, rostite de Kennedy cu intensitate și dinamism.

Kennedy insista să își aleagă colaboratori pentru Casa Albă dintr-un cerc de oameni tineri, liberali, educați și activi, grupul de colaboratori fiind numit Echipa Cambridge, compus din absolvenții Universității Harvard sau cea din Massachusets. Politica noilor frontiere a lui Kennedy promitea reforme în educație, sănătatea publică, programul spațial (care a înregistrat progrese rapide), abordările problemelor constante: șomajul, locuințele și rasismul. Kennedy avea să desfășoare tranziția de la economia de război la cea de pace.

După preluarea președinției, Kennedy a aflat de planul de invadare a Cubei, moștenire de la fosta administrație Eisenhower. Având ca scop răsturnarea regimului socialist a lui Fidel Castro printr-o revoluție populară, CIA instruia și înarma refugiați cubanezi pentru debarcarea acestora în Golful Porcilor din Cuba. Spre deosebire de predecesorul său care aștepta ocazia care să-i justifice intervenția militară, Kennedy s-a opus inițial, dar într-un sfârșit a cedat însă presiunilor CIA, cu condiția ca la operațiune să nu participe trupe americane.

La 17 aprilie1961, refugiații cubanezi au întreprins debarcarea programată în Sud-Vestul Cubei, în Golful Porcilor, dau au fost învinşi în totalitate după 3 zile. Castro a ridiculizat SUA, declarând Cuba republică socialistă și pe sine marxist-leninist și încheind alianță cu Uniunea Sovietică. Operațiunea din Golful Porcilor a fost una din greșelile grave ale lui Kennedy, nerespectându-și promisiunea din discursul inaugural.

Anii 1961-1962 au fost ani decisivi în războiul rece. Construirea Zidului Berlinului avea să împartă Berlinul în două, iar criza rachetelor din Cuba a apropiat lumea de un posibil război nuclear. Criza de 38 de zile ameninţa să declanşeze al treilea război mondial, dar a fost dezamorsată de Kennedy. Sovieticii vor retrage rachetele din Cuba, iar SUA se abţinea de la orice invadare a Cubei. Criza rachetelor cubaneze a constituit cel mai periculos punct al Războiului Rece, unde lumea a fost cel mai aproape de un război nuclear total. Prin urmare, s-a instaurat o linie telefonică directă (așa numita „linie roșie”) între Kremlin și Casa Albă pentru a evita un război nedorit. În anii de criză de după Criza Rachetelor din Cuba, SUA și URSS au ajuns la un acord bilateral- Acordul „telefonului roșu” care avea ca scop urmărirea relațiilor între cele două superputeri și soluționarea neînțelegerilor care ar fi dus la un război nuclear.

O altă problema cu care se va confrunta administraţia lui Kennedy a fost cea a Vietnamului. SUA susţinea cu trupe crearea unui guvern puternic care să contracareze influenţa comunistă. În 1962 Kennedy făcea un pas spre înlăturarea segregării şi discriminării populaţiei de culoare din SUA prin Ordinul Executiv 11063, care interzicea discriminarea rasială în instituțiile sociale ale țării.

La 22 noiembrie 1963 preşedintele Kennedy, aflat într-o vizită în oraşul Dallas, a fost ţinta unui atac armat soldat cu asasinarea preşedintelui. Împrejurările morţii acestuia sunt învăluite încă în mister, dar anul acesta CIA a anunţat că va face publică ancheta. Mai multe investigații oficiale (cea mai cunoscută dintre aceste comisii de investigare a asasinatului fiind Comisia Warren) au prezentat de-a lungul timpului varianta avându-l pe Lee Harvey Oswald ca unic asasin. Acesta a fost prins la scurt timp după atentat şi la două zile după arestare a fost împuşcat. Din momentul morţii lui, toate televiziunile importante din SUA şi-au întrerupt programul obişnuit si au transmis numai ştiri timp de 70 de ore, fiind cea mai lungă transmisiune de acest fel până la atacurile din 11 septembrie 2001.

Asasinarea lui John F.Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspiraţiei decât oricare crimă din istorie, deoarece a fost un eveniment șocant şi foarte dramatic privind o personalitate cunoscută. Președintele a fost împuşcat mortal sub privirile publicului în timp ce se deplasa în coloana oficială, într-o maşină decapotabila, alături de soția sa. Teoriile ale conspirației asociate acestui eveniment au devenit cunoscute: teoria trăgătorului izolat sau‘’teoria glonţului magic’’, deoarece era puţin probabil ca un singur glonţ să treacă prin doi oameni. Ambele teorii au devenit plauzibile, nu doar pentru experţi, ci şi pentru publicul american supus la sondaje.

Una dintre cele mai convingătoare teorii ale asasinării lui Kennedy este legată de rolul politic. In aceea perioada, Războiul Rece menţinea un armistiţiu fragil între SUA şi URSS, fiind un rol important în păstrarea status quo-ului şi în prevenirea războiului nuclear. In unele cercuri, Kennedy era considerat o persoană nesigură, tânăr, idealist, pe care nu se putea pune bază pe menţinerea unei poziţii ferme a SUA în faţa agresiunii sovietice. Politica externă a SUA s-a dovedit dezastruoasă -consta în escaladarea implicării anticomuniste a Americii în Vietnam. Kennedy dăduse dovada ca doreşte să se  retragă din conflict prin rechemarea trupelor din Vietnam.

Kennedy nu era un bărbat prea sănătos. Fusese diagnosticat de tânăr cu boala Adisson pentru care lua tratament cu cortizon, medicament ce avea numeroase manifestări adverse. Lua şi injecţii cu amfetamină care avea efect de dopaj. Consilierii şi membrii familiei au fost obligaţi să ţină tăcerea asupra acestei boli. Preşedintele reuşise să supere multă lume: Mafia, împotriva căreia luase măsuri drastice, CIA care nu aprecia politica lui în Cuba, FBI condus de Hoover cu care Kennedy nu se prea înţelegea, URSS-ul, Fidel Castro, soţia Jaqueline, căruia îi fusese infidel de nenumărate ori iar cea mai notorie relaţie a fost cea cu actriţa Marilyn Monroe.

Sunt numeroase teorii, dar adevărul despre moartea preşedintelui este ascuns în zecile de mii de documente care au fost în parte desecretizate în 2017 dar care nu au făcut lumină în acest caz!  Arhivele conţin peste 40.000 de documente la care au avut acces numai 7 arhivari al căror nume este ţinut secret.

Cert este că ,indiferent de teoriile ce vizează moartea preşedintelui, acesta a fot unul dintre cei mai iubiţi americani. Băiatul de aur al Americii cum era supranumit în presa vremii avea să fie una dintre personalităţile marcante ale secolului XX , notorietatea lui  depăşind cu mult  continentul american. Mormântul lui din cimitirul Arlington este loc de pelerinaj pentru mulţi americani. Iar discursul electrizant de 15 minute de la investirea sa este considerat unul dintre cele mai percutante şi mai cunoscute din istorie. Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă ce poţi face tu pentru ţară a devenit o deviză nu numai pentru americani ci pentru toată lumea civilizată!

Istoria vieţii lui s-a aflat la graniţa dintre legendă şi realitate şi tocmai de aceea fascinează şi acum. Pentru mulţi dintre americani, datorită modului în care a trăit dar şi datorită modului în care a murit, J.F.K. rămâne un EROU!

Prof. Cetean Daniela

Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Accident MORTAL în Cluj: O autobasculantă plină cu sare s-a ciocnit frontal cu un autoturism. O femeie de 59 de ani a DECEDAT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un accident MORTAL a avut loc marți, 29 noiembrie, în județul Cluj. O autobasculantă plină cu sare s-a ciocnit frontal cu un autoturism. O femeie de 59 de ani a DECEDAT.

O femeie de 59 de ani a murit, iar un bărbat a fost rănit într-un accident produs marți după-amiază pe un drum național din judeţul Cluj. O autobasculantă plină cu sare s-a ciocnit frontal cu un autoturism.

Elit - Gustul Desăvârșit

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a informat că pe DN1 Cluj-Napoca – Oradea, în Izvoru Crișului, județul Cluj, s-a produs o coliziune frontală între o autobasculantă încărcată cu sare și un autoturism.

ISU Cluj a anunțat că o femeie de 59 de ani, care a rămas blocată în mașină, a fost extrasă din autoturismul puternic avariat. Din nefericire, prezenta leziuni incompatibile cu viața, iar medicul de la SAJ a declarat decesul acesteia. Bărbatul rănit primește îngrijiri.

Traficul rutier se desfășoară pe un sens, alternativ, fiind valori ridicate de trafic pe ambele sensuri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Ca în fiecare an, pe data de 1 decembrie, Alba Iulia, se îmbracă în haine de sărbătoare, o sărbătoare a românilor de pretutindeni. Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia, cuprinde parada militară, concerte de muzică pentru toate gusturile, masa populară, focuri de artificii și multe alte surprize.

PROGRAMUL OFICIAL AL ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI 2021

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Aproape 850 de militari și zeci de mijloace tehnice și autoutilitare vor participa la defilare

24 NOIEMBRIE 2022

Elit - Gustul Desăvârșit
 • 10.00 Unitate, Continuitate și Independență în Istoria Poporului Român. 104 ani de la Marea Unire, 1918 – 2022
  Simpozion național – deschiderea oficială
  Sala Unirii
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii
 • 19.00 Stradivarius Opera – Dragostea pentru muzică ne unește sufletele
  Recital pian și vioară – Andreea și Răzvan Stoica
  Casa de Cultură a Studenților
  Acces liber pe bază de invitație – în limita locurilor disponibile
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

CITEȘTE ȘI: Masă populară de 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia: 7.000 de porții de mâncarea românească autentică îi așteaptă pe cei care participă la festivitatea din Cealaltă Capitală

25 NOIEMBRIE 2022

 • 17.00 Artă și Istorie – Arc peste timp – Episcopul Unirii, Cardinalul Iuliu Hossu
  Expoziție cu obiecte rare care i-au aparținut Cardinalului Iuliu Hossu
  Muzeul Principia
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu ALZIAR, Biserica Română unită cu Roma, Greco-Catolică și Asociația „Casa Colecțiilor” Turda
 • 18.00 Tabăra internațională de pictură cu tema: „Artă în Cetatea Alba Carolina”, ediția I
  Vernisaj
  Galeriile Municipale de Artă
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu ALZIAR

26 NOIEMBRIE 2022

 • 11.00 Crosul Unirii – ediția a 53-a
  Șanțurile Cetății Alba Carolina – Piața Amfiteatrului
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia și Clubul Sportiv Municipal „Unirea”
 • 12.00 Salonul internațional de machete statice – 2022
  Muzeul Național al Unirii
  *Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii

29 NOIEMBRIE 2022

 • 14.00 Din Alba Iulia, mesaje pentru România
  Proiect educativ
  Muzeul Principia
  Acces liber – în limita locurilor disponibile
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia
 • 17.00 Garda Națională de la Alba Iulia
  Reconstituire istorică
  Strada Muzeului
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia
 • 18.00 Theotokos – 35 de ani, dirijor pr. Nicolae Călin Bulac
  Concert aniversar
  Casa de Cultură a Sindicatelor
  Acces liber pe bază de invitație – în limita locurilor disponibile
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Centrul de Cultură „Augustin Bena”
  Festival de România® 2022

30 NOIEMBRIE 2022

 • 09.30 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
  Statuia lui Ion I.C. Brătianu
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN, Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului Județul Alba
 • 10.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
  Statuia lui Iuliu Maniu
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN, Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului Județul Alba
 • 10.00 Salonul de carte
  Standuri de edituri și lansări de carte în 30.11-01.12.2022 în intervalul orar 10.00 – 20.00
  Sala Unirii, aripa de nord
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Biblioteca
  „Lucian Blaga” Alba
 • 11.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
  Statuia lui Mihai Viteazul
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN, Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului Județul Alba
 • 11.00 Actul Unirei Românilor din Transilvania, Banat și Ungaria cu Regatul Român
  Expoziție (exponatul lunii decembrie)
  Sala Unirii
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
 • 11.30 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
  Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN, Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului Județul Alba
 • 11.40 Ceremonie militară de depunere a unei coroane de flori din partea Președintelui
  României
  Monumentul Unirii
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN, Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului Județul Alba
 • 12.00 Arborarea Drapelului Național al României
  Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN, Instituția Prefectului Județul Alba și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba I
 • 12.00 România Tradițională – Festival de tradiții și obiceiuri
  Deschis în intervalul orar 12.00 – 20.00
  Zona monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”
 • 12.00 Centenar – România. De la Centenarul Unirii la Centenarul Încoronării
  Expoziție urbană de artă fotografică și reenactment istoric.
  Monumentul Unirii, Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Încoronării, Strada Muzeului Unirii, Statuia lui Mihai Viteazul, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, Piața Cetății, Gara Alba Iulia
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”
 • 12.00 Catedrala Încoronării din Alba Iulia în imagini
  Expoziție urbană de artă fotografică semnată Vasile Sârb
  Spațiul expozițional urban al Centrului de Cultură “Augustin Bena”
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”
 • 13.00 Bibliotecă și cArte în straie de sărbătoare
  Povești, expoziții, ateliere, muzică, filme pentru copii
  Filiala Cetate a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca „Lucian Blaga” Alba
 • 14.00 Deschiderea oficială România Tradițională
  Festival de tradiții și obiceiuri
  Zona Monumentului lui Avram Iancu din Cetatea Alba Iulia
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”
 • 15.00 Mareșalul Constantin Prezan. 160 de ani de la naștere
  Expoziție
  Sala Unirii – aripa de nord
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
 • 16.00 Plaiuri dunărene
  Expoziții de pictură
  Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Iulia
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”
 • 17.00 Salonul anual al filialei Alba U.A.P.R
  Expoziție de arte plastice
  Spațiile expoziționale din Sala Unirii
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, UAPR Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
 • 17.00 Enescu – Spirit redescoperit
  Concert cu: Ovidiu Pârjol, Lilia Pârjol, Marius Beteag, Mihaela Roșiu, Emma Damian
  Parohia Greco-Catolică Alba Iulia, cu hramul Spiritul Sfânt – Tolstoi
  Acces liber în limita locurilor disponibile
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Biserica Română unită cu Roma, Greco-Catolică
 • 18.00 MUSEIKON, la jumătate de deceniu
  Aniversarea a 5 ani de la deschiderea muzeului icoanei la Alba Iulia
  MUSEIKON (Muzeul Icoanei Museikon)
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
 • 18.00 Salonul anual al filialei Alba U.A.P.R
  Expoziție de arte plastice
  Galeria de artă Alba Iulia
  * Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia și UAPR Alba
 • 18.45 Retragere cu torțe
  Reprezentație de reenactment istoric
  Monumentul Unirii – Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan – Sala Unirii
  * Eveniment organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena”
 • 19.00 Gala Operetei Românești
  Spectacol extraordinar cu: Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, dirijor – Mircea Holiartoc, soprana – Lorena Puican solistă a Operei Naţionale Cluj-Napoca, mezzosoprana – Lăcrămioara Crihană solistă a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, tenorul Andrei Petre solist al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, bas-baritonul – Mădălin Claudiu, actriţa – Jurjuţ Dariana Elena
  Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia
  Acces liber pe bază de invitație – în limita locurilor disponibile
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia

1 DECEMBRIE 2022

 • 07.30 Marșul Unirii
  Gara Alba Iulia – Bd. Încoronării – Bd. Ferdinand I – str. Mihai Viteazul – Obeliscul lui Horea,
  Cloșca și Crișan – Catedrala Încoronării
  *Eveniment organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012
 • 11.15 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun
  Reconstituire istorică
  Piața Cetății
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia
 • 12.00 Te Deum
  Catedrala Încoronării
  *Eveniment organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia
 • 12.30 Tricolor pe cer – foc de artificii de zi
  Catedrala Încoronării
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia
 • 13:40 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
  Monumentul Unirii
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN, Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului Județul Alba
 • 14:00 Defilare militară dedicată Zilei Naționale a României
  Bulevardul 1 Decembrie 1918
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN și Instituția Prefectului Județul Alba
 • 14:45 Marea Unire a bucătarilor
  Masa populară
  Piața Cetății / Curtea Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia
 • 15:00 Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia și Rugăciune de mulțumire
  Monumentul Unirii
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Biserica Română unită cu Roma, Greco-Catolică
 • 17.00 Phoenix – Povestea (regia Cristian Radu Nema)
  Proiecție de film, cu participarea fondatorului Nicolae Covaci
  Casa de Cultură a Studenților
  Acces liber pe bază de invitație – în limita locurilor disponibile
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia
 • 18.00 Pornirea iluminatului de sărbători
  Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia
 • 19.00 Irina Rimes X Damian Drăghici X Surorile Osoianu, Zdob și Zdub
  Concerte
  Piața Cetății
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia
  Festival de România® 2022
 • 22.00 La mulți ani, România!
  Spectacol de artificii
  Piața Cetății
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia

7 DECEMBRIE 2022

 • 18.00 „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale – Teatru
  Cu Aurelian Temișan, Monica Davidescu, Adrian Nartea, Ovidiu Cuncea, Monica Odagiu,
  Cosmin Vijeu, Radu Ștefan Bănică; regia Alexandru Nagy; o producție a Companiei de Teatru
  „Concordia”
  Casa de Cultură a Studenților
  Acces liber pe bază de invitație – în limita locurilor disponibile
  *Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Masă populară de 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia: 7.000 de porții de mâncarea românească autentică îi așteaptă pe cei care participă la festivitatea din Cealaltă Capitală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Masă populară de 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia: 7.000 de porții de mâncarea românească autentică îi așteaptă pe cei care participă la festivitatea din Cealaltă Capitală.

Parteneriatul devenit deja tradiție dintre Alba Iulia și Kaufland România ajunge într-o etapă nouă și… gustoasă, pe 1 decembrie 2022, în Cetatea Unirii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu mai puțin de 15 bucătari pasionați de mâncarea românească autentică își vor uni și în acest an forțele, ceaunele, instrumentele și ingredientele. Fasolea, cârnații și ciolanul vor fi pregătite pe îndelete, la foc mic dar cu pasiune uriașă, în dimineața zilei de 1 decembrie, în curtea Universității din Alba Iulia, pentru ca totul să fie gata la 14:45, după parada militară.

7000 de porții delicioase vor fi gata pentru tot atâția participanți la evenimentele din Cetate, albaiulieni sau frați români veniți din toată lumea.

“Știu că e o chestiune de gust. Exact la asta ne-am gândit și noi, când am ales meniul pentru anul acesta, de 1 Decembrie. Să fie reprezentativ, gustos, autentic, românesc de la primul ingredient și până la ultima îmbucătură. Pentru că de 1 Decembrie suntem noi, românii, în esența noastră. Cunosc mulți străini care au gustat ce-o să avem și noi anul acesta la masa populară și s-au îndrăgostit instant de gustul românesc. Evident că nu puteam face asta fără un suport serios și generos din partea partenerilor noștri din fiecare an, Kaufland România, care ne vor susține și acum și cărora le mulțumesc.” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

„Implicarea în societate face parte din ADN-ul nostru şi pleacă de la crezul că dacă eşti prezent într-o piaţă, e bine să dai şi înapoi societăţii respective. De aceea, suntem implicaţi încă de la început în multe proiecte, de mai bine de 15 ani suntem un partener al societăţii româneşti”, spune Katharina Scheidereiter, CSR manager în cadrul Kaufland.

Kaufland România se alătură și în acest an românilor, la Alba Iulia, pentru a celebra împreună Marea Unire de la 1918. Vreau din România, marcă proprie Kaufland, cuprinde produse făcute exclusiv de producători autohtoni, fiind prima gamă a companiei realizată în întregime la nivel local, special pentru România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea