Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Actualitate

21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului

Ziarul Unirea

Publicat

în

21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului

Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Sărbătoarea Luminii, orânduită în calendar în data de 21 noiembrie, este prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului. În tradiţia populară, sărbătoarea este cunoscută sub numele Vovidenia sau Ovidenia, și de ea se leagă o mulțime de tradiții. Pentru că este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, în această zi oamenii nu au voie să lucreze, dacă își doresc să aibă belșug și spor în toate.

La o săptămână de la Începutul Postului Naşterii Domnului, creştinii ortodocşi cinstesc sărbătoarea care aminteşte de momentul în care părinții Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana, au dus-o pe Fecioara Maria, la vârsta de trei ani, la templul din Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și: Felicitări de Crăciun

Mai exact, Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii și și-au îndreptat rugăciunile către Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un copil, și au promis că dacă acest lucru se va îndeplini, ei îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu. Rugându-se la Dumnezeu, dorința lor s-a împlinit, un înger spunându-le că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria. Binecuvântați cu un copil, Sfinții Ioachim și Ana s-au ținut de promisiune și când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, aceștia au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Aici, la templu, Maria şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care l-a anunţat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o că-L va naste pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în fata lumii, Fecioara Maria părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Ovidenie. Numele de Vovidenie provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”.

Pentru bucuria praznicului, sfinţii părinţi au acordat în această zi dezlegare la peşte.

Obiceiuri, tradiții și superstiții

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată a fi o zi magică şi este asociată în popor cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. De aceea, candela trebuie să fie aprinsă în casa fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea, pentru ca în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul.

Citește și: Mesaje de Sfântul Nicolae

Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice. Acum se fac previziuni referitoare la oameni şi la vreme. În tradiţia populară, se spune că în ziua de Ovidenie se dechid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor.

Tot acum e bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se mai spune că de Ovidenie ologii s-ar putea vindeca.

Previziuni referitoare la vreme

Se spune că aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi toată iarna: Dacă în noaptea de Vovidenie va fi cer senin, anul viitor va fi secetos şi pomii nu vor avea rod bogat ; în schimb, dacă ninge, va urma o iarnă cu multă zăpadă şi un an roditor.

Dacă în ziua praznicului este soare, înseamnă că va urma o vară secetoasă; dacă este nor şi în jurul nostru este o atmosferă apăsătoare, în timpul anului apar tot felul de epidemii. În schimb, dacă ninge, va urma o iarnă grea.

Un ritual prin care se alungă spiritele rele

Împotriva farmecelor şi a pagubei, de Vovidenie se ung uşile şi ferestrele cu usturoi, pentru a învinge spiritele rele care sunt active  în această zi.

Pentru aflarea ursitului

În mediul rural, fetele necăsătorile, care vor să-şi afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul, vede chipul ursitului.

Sărbătoarea este cinstită prin rugăciune şi ofrande 

Ovidenia este cinstită de credincioşi prin evlavie şi prin ofrande. Numeroase bucate de post, peşte şi lumânări sunt duse la biserică şi sfinţite; apoi, aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor  din comunitatea respectivă.

Gospodarii care împlinesc an de an tradiţiile specifice sărbătoarii spun că praznicul Ovideniei le aduce spor în hambare şi belşug în gospodărie.

O tradiţie cu efecte miraculoase

În ajunul sărbătorii de Ovidenie, copiii din diferite zone ale ţării practică un ritual: ei pun crenguţe de măr într-un vas cu apă în care adaugă şi agheasmă. Vasul respectiv se aşază într-un loc călduros, unde să pătrundă lumina. Până la Anul Nou, acele crenguţe de măr înmuguresc şi înfloresc. La pragul dintre ani, copiii care au îngrijit crenguţule merg la rude şi la prieteni şi le sorcovesc cu aceste ramuri binecuvântate prin ritualul tradiţional practicat la sărbătoarea Ovideniei.

De-a lungul timpului, s-a dovedit că persoanele sorcovite cu crengile de măr înflorite sunt apărate în acel an de boli, de pagubă şi de întâmplări dramatice.

Pomeniri pentru cei care au murit fără lumină

În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.

În anumite localităţi din Nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată.

Citește și: Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului

Există şi un alt mod de a-i venera pe cei trecuţi la viaţa veşnică: în anumite localităţi din sudul ţării se împart săracilor câte o strachină cu apă, un colăcel şi o lumânare din ceară albă.

Un remediu dovedit împotriva bolilor

Din vremuri îndepărtate, în tradiţia populară, în numeroase zone din ţară se împlineşte un ritual care, spun credincioşii, alungă bolile: în fiecare gospodărie, la icoana Maicii Domnului se pune un vas cu apă proaspătă şi se aprinde o lumânare. Tradiţia spune că, fiind consumată dimineaţa, apa respectivă are puteri magice  şi este un remediu dovedit pentru o mulţime de boli.

Sărbătoarea Luminii Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii s-a ţinut, prima dată, în secolul al VI-lea când, lângă ruinele templului unde a crescut, a fost construită o biserica închinată Fecioarei Maria. Praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului este numit şi Aducerea Maicii Domnului la Templu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în minivacanța de Ziua Națională a României și de Moș Nicolae: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit prognozei ANM pentru perioada 28 noiembrie – 11 decembrie 2022, în următoare săptămâni vom avea parte de temperaturi apropiate de cele normale perioadei, în majoritatea regiunilor. În a doua săptămână (5 – 11 decembrie) de prognoză sunt estimate perioade cu precipitații, anunță meteorologii.

În Transilvania, la nivelul acestei regiuni media temperaturilor maxime va oscila între 3 și 6 grade. Cele mai calde zile vor fi în intervalul 2 – 4 decembrie, iar cele mai reci în zilele de 6 și 7 decembrie. Temperaturile minime se vor menține în general negative pe tot parcursul celor două săptămâni, valori în jur de 0 grade fiind estimate doar în 3 și 4 decembrie, iar în cele mai reci nopți (7 și 8 decembrie) media acestora va fi de -6…-5 grade.

Elit - Gustul Desăvârșit

Probabilitatea pentru precipitații va crește în a doua săptămână de prognoză (5 – 11 decembrie). Sunt posibile precipitații slabe și în ziua de 2 decembrie.

La munte, intervalul va debuta cu valori termice diurne în medie de -2 grade și minime de -7 grade, apoi până spre finalul săptămânii se va încălzi ușor și treptat, astfel că la nivelul zonei se va atinge o medie a maximelor de 2 grade, iar a minimelor în jurul a -2 grade. În a doua săptămână sunt estimate maxime care vor prezenta o medie zilnică cuprinsă între – 2 și 0 grade și minime ce vor oscila între -7 și 4 grade, cele mai reci zile urmând a se înregistra în perioada 6 – 8 decembrie.

Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Farmacistul din ALBA care a primit ”Premiul de Excelență” în cadrul Galei Farmaciștilor din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Farmacistul din ALBA care a primit ”Premiul de Excelență” în cadrul Galei Farmaciștilor din România

Urmare a activității profesionale pe care o desfășoară de mai bine de șase ani, farmacistul Lazar Emanuel, fondatorul Eladerm, a primit ”Premiul de Excelență” în cadrul Galei Farmaciștilor din România.

„Evenimentul a avut loc în prezența domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, Profesorului Universitar Doctor Dumitru Lupuleasa, Președinte al Colegiului Farmaciștilor din România și domnului farmacist Răzvan Prisada, Președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a dispozitivelor medicale din România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, mulțumim Colegiului Farmaciștilor Alba pentru nominalizare și Colegiului Farmaciștilor din România pentru decernarea premiului! Alături de aprecierea miilor de clienți care folosesc produsele noastre, premiul încununează eforturile și implicarea acestuia în dezvoltarea activității brandului Eladerm.

De asemenea, îi felicităm pe toți cei prezenți la acest eveniment și le urăm mult succes în activitatea lor profesională!”, au mai scris reprezentanții Eladerm, în mediul online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ședință pe tema munților de gunoaie din Alba Iulia, la Instituția Prefectului Alba. AMENZI de 25.000 lei pentru firma de salubrizare care nu a ridicat deșeurile la timp

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ședință pe tema munților de gunoaie din Alba Iulia, la Instituția Prefectului Alba. AMENZI de 25.000 lei pentru firma de salubrizare care nu a ridicat deșeurile la timp

În cadrul celei mai reecnte ședințe a Colegiului Prefectural al Judeţului Alba s-a discutat de asemenea și despre amenda primită de firma de salubrizare responsabilă pentru municipiul Alba Iulia, în valoare de 25 000 de lei.

Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba a avut loc începând cu orele 09:00, la sediul Instituției Prefectului Județul Alba, Sala ”Mihai Viteazul”, prezidată de Prefectului Județului Alba, domnul Nicolae Albu, cu participarea conducătorilor serviciilor publice deconcentrate și a altor instituții publice din județul Alba.

În deschiderea ședinței, domnul Nicolae Albu a dat cuvântul doamnei Vasiu Doina, Director executiv, Direcția Județeană pentru Agricultură Alba, care a prezentat modul de implementare a politicilor şi strategiilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, consilierea pentru obţinerea fondurilor europene şi naţionale în rândul fermierilor, efectuarea activităţilor de monitorizare, verificare, inspecţii şi control în domeniul de activitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În domeniul agriculturii ecologice au fost depuse și înregistrate un număr de 505 fișe, de către persoane fizice și juridice de pe raza județului Alba. În cursul anului 2022 au fost emise un număr de 11 certificate de origine pentru biomasa provenită din deşeuri, utilizată drept combustibil sau materie primă pentru producţia de energie electrică.

Au fost implementate ajutoarele de minimis în cadrul schemelor pentru producția de legume (49 solicitanți înscriși în program, suma plătită fiind de 341.377,5 lei); susținerea producției de usturoi (7 solicitanți înscriși în program, suprafață plantată 24,93 ha); susținerea producției de cartofi de consum (17 solicitanți înscriși în program, suprafață plantată 19,67 ha).

Au fost detașați 2 specialiști din cadrul DAJ Alba în județul Olt, care au participat la evaluarea producției de legume înainte de recoltare pentru programul de minimis legume. S-au întocmit în total 1467 procese verbale.

S-a întocmit/verificat/eliberat un număr de: 60 autorizații tăiere nuc; 10 autorizații plantare pomi fructiferi; 11 autorizații depozite de cereale; 7 cânepă; 19 mac. Au fost avizate 39 de investiții în baza Legii nr. 18/1991, a fondului funciar. S-au emis 14 avize necesare introducerii în intravilan a terenurilor agricole, în vederea realizării unor obiective de investiții: construire case de vacanță, locuințe individuale, hală pentru ambalare si depozitare produse-cereale, zone turistice etc. În cadrul Programului de reconversie la vița de vie s-au aprobat 7 planuri individuale în suprafața totală 18,50 ha. S-a întocmit/eliberat un număr de 2043 de avize consultative pentru fermieri, necesare obținerii atestatului de producător, în conformitate cu prevederile Legii 145/2014, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Au fost înregistrate și verificate un număr de 1475 oferte de vânzări a terenurilor situate în extravilan conform Legii nr.17/2014, cu modificările și completările ulterioare. S-au eliberat un număr de 257 de avize pentru vânzarea terenurilor.

În continuarea ședinței a luat cuvântul domnul Mihai-Septimiu Florea, directorul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Alba, care a prezentat o informare privind rezultatele activității pedologice. Au fost efectuate 53 de studii pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol definitiv sau temporar, din care 13 studii temporare cu suprafață de 181.395 mp, 40 studii definitive cu suprafața de 1.371.355 mp, 27 studii pentru stabilirea clasei de calitate a terenului pentru studii PUZ, PUG, suprafața de 1.384.095 mp, 9 studii pentru redarea terenului în circuitul agricol – suprafața de 141.881 mp. De la începutul anului au fost efectuate un număr de 463 probe de sol cu un număr de 1648 analize fizice și chimice pentru diverși beneficiari și un număr de 785 analize pentru studiile de amenajamente pastorale.

La următorul punct de pe ordinea de zi, domnul Tudor Ponoran, Director OJFIR Alba a prezentat situația privind evaluarea și finanțarea proiectelor depuse în cursul sesiunilor deschise în cursul anului 2022, în cadrul PNDR 2014-2020.

În continuarea ședinței a luat cuvântul doamna Luminița Gliga, Director adjunct, APIA Alba. Centrul județean Alba are în subordine 5 centre locale cărora le sunt arondate un număr de 78 UAT-uri ale județului: Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Blaj, Sebeș. Pe parcursul anului 2022 s-au derulat 13 scheme de sprijin cu un număr total de beneficiari de 1793, un număr de 2297 cereri în valoare de 107.975.295,2 lei. Prin Hg nr.1174/2014, începând cu anul 2015 se aplică schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Pe parcursul anului 2022 s-a primit un număr de 1258 cereri. S-a acordat schema de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovine, suine și avicole, în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. S-au derulat microgranturi din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară. Din cei 295 solicitanți acceptați, 294 au îndeplinit condițiile pentru semnarea contractelor. Suma alocată per beneficiar a fost de 24.739 lei. În campania 2022 au fost depuse un număr total de 21.262 cereri unice de plată. Pe schema COVID-19 suma autorizată și plătită este de 9.143.548,41 lei.

La următorul punct de pe ordinea de zi, domnul Nicolae Albu a adus în discuție pregătirile pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României la Alba Iulia și asigurarea ordinii și siguranței publice în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022.

A luat cuvântul domnul comisar șef de poliție Florin Dogaru, Inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, care a arătat că în perioada manifestărilor vor fi în stradă 210 de polițiști și încă 40 de polițiști vor asigura fluidizarea traficului rutier. În zilele de 29 și 30 noiembrie 2022 va avea loc un exercițiu pentru pregătirea defilării din 1 decembrie. S-a solicitat DSP Alba, DSVSA Alba și Protecția Consumatorilor să participe cu lucrători specializați în comisii mixte de verificare a agenților economici care comercializează produse alimentare în zona cetății.

Din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba a luat cuvântul domnul colonel Ovidiu-Cozmin Jurcoveț, Împuternicit Prim Adjunct al Inspectorului șef al IJJ Alba, care a informat că în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie vor fi prezenți 300 de jandarmi în stradă. 72 de jandarmi și tehnică militară vor participa la parada militară. Pentru data de 1 decembrie se preconizează aproximativ 1000 de persoane care vor participa la Marșul Unirii, iar cordoanele de ordine publică de vor întinde pe 2 km în zona paradei militare.

Din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a luat cuvântul domnul maior Cristian Cîmpean, Prim adjunct al Inspectorului șef ISU, care a precizat faptul că în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2022 vor fi în teren 50 de pompieri, 6 mijloace de intervenție și 2 ambulanțe.

A avut loc o intervenție a domnului comisar șef Emil Nistor de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor care a arătat că se acordă consultanță firmelor HORECA în deschiderea punctelor de lucru și se vor desfășura acțiuni tematice împreună cu poliția.

Din partea DSVSA a luat cuvântul domnul director Spînu Vasile care a subliniat intensificarea controalelor în zona cetate la unitățile de alimentație publică cu scopul prevenirii și combaterii toxinfecțiilor alimentare. În data de 1 decembrie se va efectua serviciu de permanență în două ture, va fi organizat un call-center unde vor putea apela cetățenii.

Cu privire la situația colectării deșeurilor menajere în municipiu Alba Iulia au luat cuvântul dl. Hălălai Dănuț-Emil, dl. Sinea Alexandru și d-na Popescu Mărioara. DSP Alba a amendat firma de salubrizare cu 25.000 lei. Garda de Mediu și APM au asigurat că vor lua măsurile ce se impun pentru asigurarea respectării cadrului legal pentru colectarea deșeurilor.

La punctul Diverse de pe ordinea de zi domnul Nicolae Albu, a solicitat actualizarea paginilor web a instituțiilor publice deconcentrate cu privire la informațiile publice și asigurarea permanenței pe perioada sărbătorilor.
La finalul ședinței a fost adoptată Hotărârea nr.15/2022 a Colegiului Prefectural al Județului Alba privind stabilirea datei și a tematicii ședinței următoare. Se stabilește ca dată de desfășurare a următoarei ședințe 21 decembrie 2022, iar ordinea de zi va fi:
– Măsuri pentru menținerea viabilității Drumurilor Naționale în sezonul rece, direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj – Secția Drumuri Naționale Alba;
– Raport de activitate al Direcției Județene pentru Cultură Alba ;
– Informare privind activitatea Casei de Cultură a Studenților Alba;
– Diverse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea