Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Judecarea procesului civil dintre fostul comandant al BCCO Alba și fostul șef al SRI Alba, amânată de Tribunal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecarea cauzei civile în care fostul comandant al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate în Alba, Traian Berbeceanu, îi solicită daune de 150.000 de lei fostului şef SRI Alba Ioan Tarnu pentru ”afirmaţii mincinoase” făcute la un post de televiziune a fost amânată marţi, 8 ianaurie 2019, de către Tribunalul Alba.

Instanţa a stabilit un nou termen de jduecată pentru data de 12 martie 2019, când vor fi audiaţi doi martori, câte unul propus de fiecare dintre părţi. La instanţa de fond, Judecătoria Alba Iulia, Traian Berbeceanu a obţinut daune în valoare de 20.000 de lei de la Ioan Tarnu. Ambele părţi au contestat decizia, astfel încât cauza s-a mutat la Tribunal.

Declaraţiile considerate ”defăimătoare” de Berbeceanu au fost făcute în septembrie 2017, la postul de televiziune Antena 3. Ulterior, Traian Berbeceanu a trimis transmis o notificare publică prin care i-a cerut lui Tarnu să retragă afirmaţiile mincinoase lansate în spaţiul public la adresa sa, despre care a precizat că i-au afectat reputaţia şi imaginea. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, fostul poliţist a decis să intenteze acţiunea în instanţa de judecată.

Berbeceanu a precizat că banii obţinuţi de la Tarnu în urma procesului vor fi folosiţi pentru trei burse de jurnalism, ai căror beneficiari se vor obliga să respecte deontologia profesională. Prin decizia dată în 11 mai 2018, magistraţii de la jduecătoria Alba Iulia au stabilit că fostul şef al SRI Alba „a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin acordarea interviului difuzat la data de 5 septembrie 2017, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, pe postul de televiziune Antena 3”.

Judecătorii au stabilit că ”fapta ilicită a pârâtului constă în exercitarea de către acesta a libertăţii sale de exprimare într-un mod de natură a încălca dreptul reclamantului la demitate şi onoare”. Instanţa a mai precizat că ”dacă pârâtul ar fi fost animat de mobilul aflării adevărului în privinţa faptelor pe care le-a relatat, aşa cum s-a invocat, acesta avea la îndemână calea sesizării organelor abilitate să facă cercetări corespunzătoare, precum şi posibilitatea sprijinirii acestor organe în aflarea adevărului prin declaraţii sincere, cât mai complete cu putinţă, evitând astfel ca împrejurări apte a genera prejudicii importante, inclusiv în planul drepturilor nepatrimoniale, să fie aduse la cunoştinţa publicului fără nicio verificare”.

Ioan Tarnu a susţinut că afirmaţiile pe care le-a făcut la postul de televiziune nu sunt mincinoase şi vădit tendenţioase, nu sunt iresponsabile, ci adevărate. „Prin devoalarea practicilor ilegale de administrare a probelor a adus la cunoştinţa publicului cum nu trebuie să acţioneze unii reprezentanţi ai organele judiciare în activitatea de înfăptuire a actului de justiţie”, a precizat acesta.

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea