Judecarea procesului civil dintre fostul comandant al BCCO Alba și fostul șef al SRI Alba, amânată de Tribunal

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Judecarea cauzei civile în care fostul comandant al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate în Alba, Traian Berbeceanu, îi solicită daune de 150.000 de lei fostului şef SRI Alba Ioan Tarnu pentru ”afirmaţii mincinoase” făcute la un post de televiziune a fost amânată marţi, 8 ianaurie 2019, de către Tribunalul Alba.

Instanţa a stabilit un nou termen de jduecată pentru data de 12 martie 2019, când vor fi audiaţi doi martori, câte unul propus de fiecare dintre părţi. La instanţa de fond, Judecătoria Alba Iulia, Traian Berbeceanu a obţinut daune în valoare de 20.000 de lei de la Ioan Tarnu. Ambele părţi au contestat decizia, astfel încât cauza s-a mutat la Tribunal.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Declaraţiile considerate ”defăimătoare” de Berbeceanu au fost făcute în septembrie 2017, la postul de televiziune Antena 3. Ulterior, Traian Berbeceanu a trimis transmis o notificare publică prin care i-a cerut lui Tarnu să retragă afirmaţiile mincinoase lansate în spaţiul public la adresa sa, despre care a precizat că i-au afectat reputaţia şi imaginea. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, fostul poliţist a decis să intenteze acţiunea în instanţa de judecată.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Berbeceanu a precizat că banii obţinuţi de la Tarnu în urma procesului vor fi folosiţi pentru trei burse de jurnalism, ai căror beneficiari se vor obliga să respecte deontologia profesională. Prin decizia dată în 11 mai 2018, magistraţii de la jduecătoria Alba Iulia au stabilit că fostul şef al SRI Alba „a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin acordarea interviului difuzat la data de 5 septembrie 2017, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, pe postul de televiziune Antena 3”.

Judecătorii au stabilit că ”fapta ilicită a pârâtului constă în exercitarea de către acesta a libertăţii sale de exprimare într-un mod de natură a încălca dreptul reclamantului la demitate şi onoare”. Instanţa a mai precizat că ”dacă pârâtul ar fi fost animat de mobilul aflării adevărului în privinţa faptelor pe care le-a relatat, aşa cum s-a invocat, acesta avea la îndemână calea sesizării organelor abilitate să facă cercetări corespunzătoare, precum şi posibilitatea sprijinirii acestor organe în aflarea adevărului prin declaraţii sincere, cât mai complete cu putinţă, evitând astfel ca împrejurări apte a genera prejudicii importante, inclusiv în planul drepturilor nepatrimoniale, să fie aduse la cunoştinţa publicului fără nicio verificare”.

Ioan Tarnu a susţinut că afirmaţiile pe care le-a făcut la postul de televiziune nu sunt mincinoase şi vădit tendenţioase, nu sunt iresponsabile, ci adevărate. „Prin devoalarea practicilor ilegale de administrare a probelor a adus la cunoştinţa publicului cum nu trebuie să acţioneze unii reprezentanţi ai organele judiciare în activitatea de înfăptuire a actului de justiţie”, a precizat acesta.

 

 

 

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419