Rămâi conectat

Cultură Educație

JOI: Lansare de carte, la Museikon. „Cântecele Oltului – 50 de ani”, o punte peste timp între judeţele Alba şi Vâlcea

Mondoc Adriana

Publicat

în

Lansare de carte, la Museikon. „Cântecele Oltului – 50 de ani”, o punte peste timp între judeţele Alba şi Vâlcea

Joi, 18 octombrie 2018, începând cu ora 17.00, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în parteneriat cu: Primăria Orașului Călimănești, Mănăstirea Cozia, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea și Muzeul Național al Unirii organizează la „Museikon” în Alba Iulia lansarea cărții „Cântecele Oltului – 50 de ani”, carte ce se constituie ca o punte întinsă peste timp, prin intermediul culturii, între județele Alba și Vâlcea.

Evenimentul intitulat sugestiv „Cântecele Oltului, un imn închinat Centenarului Marii Uniri” este în fapt un semn de respect și prețuire al organizatorilor pentru toți artiștii județului Alba care au participat la Festivalul „Cântecele Oltului”, festival care în acest an a împlinit 50 de ediții. În acești 50 de ani au luat parte la Festivalul Internațional „Cântecele Oltului, obținând premii și distincții următorii:

*Colectivul de obiceiuri populare al Căminului Cultural Biia, com. Șona, condus de Alexandru Căpâlnean, care a reprezentat județul Alba în 1986 cu obiceiul „Noi merem după mireasă” – spectacol realizat de Elisabeta Fărcașu (scenariul și coregrafia) și Alex. Căpâlnean (cond. muzicală și regia).

*Ansamblul folcloric al Căminului Cultural Cut care a participat la ediția 1993 obținând premiul pentru autenticitate în prezentarea repertoriului tradițional și premiul special obținut de solista vocală Rafila Nistor.

*Colectivul de obiceiuri populare al Căminului Cultural Săliștea a fost prezent la ediția 1987 cu programul „De la șezătoare la nuntă”, spectacol realizat de Maria și Ioan Bozeșan (instructori artistici) și Elisabeta Fărcașu (scenariul și coregrafia).

*Ansamblul folcloric „Mărțișorul” al CPL Sebeș, director Ilie Pumnea care a participat în 1988 cu spectacolul „Vară, vară, primăvară”. Din cadrul acestui ansamblu, Ioan Pâțan a obținut premiul pentru autenticitatea interpretării dansului popular și Maria Dan Păucean a obținut premiul de popularitate în cadrul Concursului „Frumoasa Oltului”. A doua participare a ansamblului a fost în anul 1989 cu același spectacol, realizat de Ioan Pâțan și Nicolae Pavel obținând premiul I la categoria ansambluri folclorice.

*Ansamblul folcloric ”Stejarul”, Sebeșel, com. Săsciori a participat în anul 2014 obținând premiul pentru autenticitatea prezentării folclorului local și pentru valorificarea artistică a folclorului local fiind pregătit de instructorul Nelu Sas și coregrafa Sorica Fărcașu.

Toți aceștia vor fi premiați în cadrul evenimentului de către oficialitățile prezente, din județul Vâlcea, respectiv: dr. Florinel Constantinescu – primarul orașului Călimănești, arhim.dr. Vartolomeu Androni de la Cozia, conf.univ.dr. Remus Grigorescu, managerul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea, prof.dr. Gheorghe Deaconu, prof. Elena Stoica, conf.univ.dr. Ioan Șt. Lazăr, prof. Cincă Aurel și prof.univ.dr. Ilie Moise.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea