ISU Alba – Bilanț după furtuna de vineri, din Alba Iulia: O locuință inundată, 27 de subsoluri și 7 străzi

În data de 29 iunie 2018, pe raza județului Alba s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase, averse de 25 l/mp, izolat 40-50 l/mp însoțite de rafale de vânt, care au provocat inundații în municipiul Alba Iulia și în localitățile aparținătoare, Micești, Bărăbanț și Pâclișa.

Situația efectelor și a acțiunilor de intervenție la inundații, înregistrate între orele 19:30 – 21:30 este următoarea:

ELIT

Municipiul Alba Iulia: 15 subsoluri inundate.

  • Forțe și mijloace care au acționat:
  • Grupa Operativă cu 1 autospecială, 2 ofițeri și 1 subofițer;
  • Detașamentul de pompieri Alba Iulia cu 3 autospeciale de intervenție, 3 motopompe și 11 subofițeri;
  • Detașamentul de pompieri Aiud cu 1 autospecială de intervenție, 2 motopompă și 3 subofițeri;
  • Garda de intervenție Sebeș cu 1 autospecială de intervenție, 1 motopompă și 2 subofițeri.
  • Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Alba Iulia cu 3 persoane, 2 motopompe și 1 autoturism;
  • IPJ Alba cu 5 autoturisme și 9 agenți;
  • SC APA CTTA Alba cu 2 vidanje și 9 persoane.

Municipiul Alba Iulia, cartierul Bărăbanț: un subsol inundat, două străzi inundate (0,2 km). Echipajul deplasat în teren nu a intervenit, apa s-a retras.

Mihail David - 2020

Din cele 15 subsoluri inundate în municipiul Alba Iulia, s-a intervenit cu echipajele ISU Alba și SVSU Alba Iulia la 10 subsoluri. Din celelalte 5 subsoluri, s-a retras apa sau a fost evacuată de proprietari.

Situație centralizatoare cu efectele inundațiilor din data de 29 iunie 2018

Localităţi din care:

  • Municipii şi oraşe – 1
  • Comune – 0

-Locuinţe inundate – 1

-Curţi și grădini inundate – 7

-Subsoluri inundate – 27

-Anexe gospodăreşti inundate -2

-Străzi inundate – (7) 3,2 km

-Fântâni/surse de apă afectate – 2

-Operatori economici inundați – 3

-Instituții publice inundate (Sala conferințe Universitatea 1 Decembrie 1918 – zona Schit) – 1

Având în vedere Avertizările meteorologice nowcasting de Cod Galben și Cod Portocaliu  de precipitații însemnate cantitativ 25-35 l/mp, izolat 40-50 l/mp, descărcări electrice, vânt și grindină, în data de 29 iunie a.c., ora 18.00, la sediul Instituției Prefectului județul Alba a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, condusă de prefectul județului Alba, domnul Dănuț-Emil HĂLĂLAI.

În data de 30 iunie a.c., ora 10.00, la sediul Instituției Prefectului județul Alba a avut loc, în sistem videoconferință, o ședință a CNSSU pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, condusă de ministrul afacerilor interne, doamna Carmen Daniela Dan.

În cadrul întâlnirii, ministrul afacerilor interne, doamna Carmen Daniela Dan a anunțat că, primele măsuri pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de vremea severă au fost luate încă de la momentul emiterii avertizărilor meteorologice și a cerut prefecților să evalueze situația din județele aflate sub avertizările de inundații, pentru a stabili unde este nevoie să fie trimise forțe și mijloace de intervenție suplimentare.

Având în vedere Avertizările meteorologice nowcasting de Cod Galben de precipitații însemnate cantitativ 25-35 l/mp, izolat 40-50 l/mp, descărcări electrice, vânt și grindină, recomandăm cetățenilor să respecte indicațiile autorităților și să se intereseze din timp asupra stării vremii și a drumurilor pe care urmează să se deplaseze.

De asemenea, recomandăm populației să asigure scurgerea apelor pluviale prin curățarea șanțurilor și a rigolelor, iar pe timpul manifestării fenomenelor să limiteze activitățile în aer liber.

Totodată, avertizăm cetățenii ca în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenții de apă și să se adăpostească în zone înalte și sigure.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro”.

 

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...