Cultură Educație
Istoria telefonului: o expoziţie excepţională la Muzeul de Istorie din Blaj
Nu oricând vizitatorii pot să vadă una din cele mai interesante expoziţii prin ineditul ei, să aibă în faţa ochilor evoluţia uneia din cele mai mari descoperiri ale omenirii – telefonul – aparatul care a mijlocit dezvoltarea mai rapidă a civilizaţiei pe întreg globul pământesc.
De la început vreau să scot în evidenţă strădania doamnei prof. Simona Frâncu, directoarea Muzeului de Istorie al municipiului Blaj, care printr-o bună colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, deţinătorul celei mai mari şi diversificate colecţii de profil din ţară, a reuşit să aducă la Blaj întreaga colecţie de telefoane, începând cu cele apărute în 1898 până în 1975, toate restaurate cu componente originale, fiind în stare de funcţionare. Aparatele sunt de diverse tipuri, civile şi militare, produse de firme celebre din Marea Britanie, Germania, Franţa, Suedia, Belgia, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Rusia şi România. Colecţia expusă este formată din aparate din perioada mai sus menţionată, însă pentru informarea mai precisă a publicului arăt că cel care a brevetat primul patent al telefonului a fost Alexander Graham Bell la vârsta de 29 de ani, care a şi avut prima convorbire telefonică, în oraşul american Boston, cu asistentul său Watson aflat într-o cameră alăturată, în luna martie 1876. În 1879 Thomas Edison patentează microfonul cu granule de carbon (sunetul de mai bună calitate). În 1889 se pune în funcţiune primul telefon public. În 1927 se inaugurează primul serviciu comercial de telefonie transatlantică între New York şi Londra. În 1935 are loc prima conversaţie în jurul lumii cu ajutorul telefonului. Dezvoltarea şi amploarea acestui aparat a urmat într-un ritm ameţitor, astăzi ajungându-se la diversificări de neînchipuit. În România prima convorbire a avut loc în anul 1877 la distanţa de 100 m. În 3 martie 1883 se inaugurează prima centrală telefonică cu abonaţi la Bucureşti.
M-a bucurat numărul mare de tineri curioşi să vadă evoluţia în timp a faimosului aparat, elevi de la şcolile „I.M. Moldovan” în frunte cu directorul prof. Liviu Andrei, Şcoala „Toma Cocişiu”, cu profesorii Alina Dulău şi Bechtor Hans. Din numărul mare de vizitatori am mai reţinut: Cornel Pădureanu – consilier, Petru Pinca – preot etc.
La final, directoarea muzeului, cea care a dat explicaţii pertinente pe tot parcursul vizionării, a mulţumit tuturor participanţilor invitându-i şi la alte evenimente ce vor mai avea loc în prestigiosul muzeu pe care-l conduce.
Tot în aceeaşi zi, la parterul muzeului a expus creatoarea populară Magda Rus din Mediaş, cu lucrări de artă populară (împletituri din paie) de o frumuseţe aparte, mult apreciate de vizitatori, încântaţi de îndeletnicirile acestei doamne care continuă o meserie practicată în ţara noastră din cele mai vechi timpuri.
Aurel ROMAN, Blaj

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte
-
Ştirea Taacum 8 ore
ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”
-
Actualitateacum 23 de ore
Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial
-
Actualitateacum 20 de ore
Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat
-
Sportacum 20 de ore
FOTO: CSU Alba Iulia – Unirea Alba Iulia 0-4 (0-1), la juniori A1 | Revanșă și finala cu Industria pe „Cetate”!
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Ionuț Zincă, sportivul CS Unirea Alba Iulia, pe primul loc la o importantă competiție de orientare. Sportivul reintră în lupta pentru medalii
-
Curier Județeanacum 21 de ore
21 – 22 mai: Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022. PROGRAMUL evenimentelor
-
Actualitateacum 19 ore
Creștere de 5,2% a economiei României, în primele trei luni ale anului 2022. Datele INS
-
Actualitateacum 10 ore
Viză pentru SUA 2022: Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate
-
Actualitateacum 9 ore
Subprefectul Mureșan: PNRR reprezintă o șansă importantă pentru creșterea accesibilității și calității serviciilor medicale în județul Alba
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”